psd27 Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 A ja dzisiaj siedzę i kombinuje z rysowaniem/drukowaniem „spłycacza” szpuli Darek, jak będzie Ci się nudzić w zimę, chętnie podeślę Ci dwie szpule do “spłycenia” i chętnie odwdzięczę się czy to w polskich nowych złotych, czy to w % ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 (edytowane) Mam szpule z 2500 i 3000 z '19, pasują do wersji '24. Sprawdzone organoleptycznie, w przeciwieństwie do knobów 3000/5000♂no spoko, czyli rączki w Certate 19 i 24 są różne i tyle - tego nie miałem jak sprawdzić Darek, jak będzie Ci się nudzić w zimę, chętnie podeślę Ci dwie szpule do “spłycenia” i chętnie odwdzięczę się czy to w polskich nowych złotych, czy to w % Ja zacząłem kombinować bo do Shimano jest tego sporo ale do Daiwy nie bardzo, jeszcze pokombinuję z jakimś zamkiem bo teraz jest na wcisk. Edytowane 25 Grudnia 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 Jaka jest orientacyjna masa takiego „spłycacza” szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 no spoko, czyli rączki w Certate 19 i 24 są różne i tyle - tego nie miałem jak sprawdzić Ja tego nie sprawdziłem w ogóle, zasugerowałem się wpisami na forum. Obstawiam, że nie ma różnicy w średnicy między oboma rocznikami w wersji 5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 Jaka jest orientacyjna masa takiego „spłycacza” szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 Bardzo dobry wynik. Zdecydowanie lepsza alternatywa niż "kilometry" podkładu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 (edytowane) Juz chyba nie musisz, zmusiłeś mnie do kręcenia na świątecznym stole No wiec tak, osie w rozmiarze Certate G LT3000D i Certate G LT5000G są takie same, foto poniżej: IMG_0863.jpeg Knoby można stosować zamiennie IMG_0865.jpeg IMG_0864.jpeg Taka porada - kapselek w knobie w rozmiarze 5000 ma lewy gwint i zeby nie uszkodzić delikatnego „amelinium” trzeba uważać - to w razie jak będziesz odkręcał. Jak zeszlifujesz delikatnie 5-cio groszowke to fajnie pasuje.Według mnie będzie pasować ale może wersja 19 i 24 się różnią. No więc w 2019 Certate 5000D-C, trzpień (wliczając zgrubienie u podstawy) ma 27,6mm długości i 3,8mm średnicy. Edytowane 25 Grudnia 2024 przez marcinesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) no spoko, czyli rączki w Certate 19 i 24 są różne i tyle - tego nie miałem jak sprawdzić Ja zacząłem kombinować bo do Shimano jest tego sporo ale do Daiwy nie bardzo, jeszcze pokombinuję z jakimś zamkiem bo teraz jest na wcisk. Hej, kiedyś robiłem z połączeniem kształtowym. Nie mogę pokazać wydruku, bo tkwi pod którymś nawojem, ale wkleję zdjęcie modelu. Większość szpul do których starałem się dopasować ma delikatne pochylenie (przynajmniej od strony rantu) i ciężko było to dobrze zmierzyć. Twarde tworzywo zostawiało szczelinę w którą czasami wchodził zwój linki, dlatego drukowałem z TPU. Przy elastycznym tworzywie łatwiej też uniemożliwić obracanie się spłycacza na szpuli, takie np. PLA ma do tego tendencje. Otworek służy do wyjmowania łącznika. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez Dziad Wodny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 To wszystko w imię tego by nie kupować płytkich szpul slp ?Czy to działania badawcze przed uruchomieniem produkcji na skalę krajowa ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 W moim przypadku motywem było "bo mogę". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Hej, kiedyś robiłem z połączeniem kształtowym. Nie mogę pokazać wydruku, bo tkwi pod którymś nawojem, ale wkleję zdjęcie modelu. Większość szpul do których starałem się dopasować ma delikatne pochylenie (przynajmniej od strony rantu) i ciężko było to dobrze zmierzyć. Twarde tworzywo zostawiało szczelinę w którą czasami wchodził zwój linki, dlatego drukowałem z TPU. Przy elastycznym tworzywie łatwiej też uniemożliwić obracanie się spłycacza na szpuli, takie np. PLA ma do tego tendencje. Otworek służy do wyjmowania łącznika.Tą fazkę dałem radę zrobić, łączenia nie. A możesz się podzielić modelem? Może skleję z dwóch coś fajnego i udostępnimy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Później Ci wyślę. Tylko podkreślam - to nie jest moim zdaniem optymalne rozwiązanie, tylko moje zabawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) To wszystko w imię tego by nie kupować płytkich szpul slp ?Czy to działania badawcze przed uruchomieniem produkcji na skalę krajowa ?Raczej chodzi o koszty, ori szpula do Ceratki to ok 5 stów, SLP też pewnie coś koło tego, a tu dwa kawałki plastiku za kilka monet załatwiają sprawę. Wadą dodatkowa masa, ale to tylko przy mniejszych modelach. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez drChlubicz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 To wszystko w imię tego by nie kupować płytkich szpul slp ?Czy to działania badawcze przed uruchomieniem produkcji na skalę krajowa ?No jeżeli na drukarce którą mam w domu mogę wydrukować coś za grosze co spowoduje że szpula D staje się za cenę 8g filamentu szpulą S no to zdecydowanie widzę w tym większy sens niż kupować szpule za 500 czy 600 PLN. Bo za 500PLN kupię sobie dobrego „łychacza singyl malta” i ze szklaneczka będę się napawał tym co zrobiłem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 No jeżeli na drukarce którą mam w domu mogę wydrukować coś za grosze co spowoduje że szpula D staje się za cenę 8g filamentu szpulą S no to zdecydowanie widzę w tym większy sens niż kupować szpule za 500 czy 600 PLN. Bo za 500PLN kupię sobie dobrego „łychacza singyl malta” i ze szklaneczka będę się napawał tym co zrobiłem Zatem Wasze zdrowie ! Udanych druków w nadchodzącym 25tym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Wzajemnie wszystkiego dobrego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 A tak w ogóle, sprawdzał ktoś, czy ten filament na podkład nie waży mniej niż 8g? Mi się wydaje, że mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 No było pytanie to zrobiłem fotkę, 8 jak byk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 No było pytanie to zrobiłem fotkę, 8 jak byk IMG_0875.jpegChodziło mi, ile może ważyć taka ilość żyłķi. Więcej, czy mniej niż 8g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Gęstość nylonu i filamentów jest dość podobna (1,1-1,2 g/cm³), ale taki wydruczek może mieć ażurową strukturę wewnątrz, więc wyjdzie lżej niż z podkładem z żyłki. Na oko całe dziesiąte części grama różnicy przy tej objętości. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez Dziad Wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Gęstość nylonu i filamentów jest dość podobna (1,1-1,2 g/cm³), ale taki wydruczek może mieć ażurową strukturę wewnątrz, więc wyjdzie lżej niż z podkładem z żyłki. Na oko całe dziesiąte części grama różnicy przy tej objętości....czyli pomijalne wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Z tego co pamiętam to około 5 gr ważył i żadna plecionka się nie zakleszcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Z tego co pamiętam to około 5 gr ważył i żadna plecionka się nie zakleszcza. Tu masz szpule PC po włożeniu plastiku ja celowałem tak żeby plastik sięgał do drugiego znacznika czyli szpula S i pewnie z tego powodu 8 zamiast 5g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Pewnie masz rację,mam też w rozmiarze S ale nie ważyłem wszystkich dokładnie bo dla mnie to bez znaczenia, zwłaszcza przy kiju 3m do 35gr, ważne że spełnia swoje zadanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spincast Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Czy ktoś z kolegów, koleżanek jest w posiadaniu 24 Certate LT FC 2000-P? Mógłby ktoś napisać hak sprawuje się to maleństwo? Docelowo miałby służyć przy kiju 2 i 2.2m do 7g. Zarówno okonie z przylowem szczupaka, oraz pstragi na trout area. Shimano w wielkości C2000S jakoś mi nie leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi