Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szpule z 2500 i 3000 z '19, pasują do wersji '24. Sprawdzone organoleptycznie, w przeciwieństwie do knobów 3000/5000‍♂

no spoko, czyli rączki w Certate 19 i 24 są różne i tyle - tego nie miałem jak sprawdzić  :)

Darek, jak będzie Ci się nudzić w zimę, chętnie podeślę Ci dwie szpule do “spłycenia” i chętnie odwdzięczę się czy to w polskich nowych złotych, czy to w %

Ja zacząłem kombinować bo do Shimano jest tego sporo ale do Daiwy nie bardzo, jeszcze pokombinuję z jakimś zamkiem bo teraz jest na wcisk.

Edytowane przez Darek_W

Juz chyba nie musisz,  zmusiłeś mnie do kręcenia na świątecznym stole  :D

No wiec tak, osie w rozmiarze Certate G LT3000D i Certate G LT5000G są takie same, foto poniżej:

attachicon.gif IMG_0863.jpeg

Knoby można stosować zamiennie 

attachicon.gif IMG_0865.jpeg attachicon.gif IMG_0864.jpeg

Taka porada - kapselek w knobie w rozmiarze 5000 ma lewy gwint i zeby nie uszkodzić delikatnego „amelinium” trzeba uważać - to w razie jak będziesz odkręcał. Jak zeszlifujesz delikatnie 5-cio groszowke to fajnie pasuje.

Według mnie będzie pasować ale może wersja 19 i 24 się różnią.

No więc w 2019 Certate 5000D-C, trzpień (wliczając zgrubienie u podstawy) ma 27,6mm długości i 3,8mm średnicy.

Edytowane przez marcinesz

no spoko, czyli rączki w Certate 19 i 24 są różne i tyle - tego nie miałem jak sprawdzić :)

Ja zacząłem kombinować bo do Shimano jest tego sporo ale do Daiwy nie bardzo, jeszcze pokombinuję z jakimś zamkiem bo teraz jest na wcisk.

Hej, kiedyś robiłem z połączeniem kształtowym. Nie mogę pokazać wydruku, bo tkwi pod którymś nawojem, ale wkleję zdjęcie modelu. Większość szpul do których starałem się dopasować ma delikatne pochylenie (przynajmniej od strony rantu) i ciężko było to dobrze zmierzyć. Twarde tworzywo zostawiało szczelinę w którą czasami wchodził zwój linki, dlatego drukowałem z TPU. Przy elastycznym tworzywie łatwiej też uniemożliwić obracanie się spłycacza na szpuli, takie np. PLA ma do tego tendencje. Otworek służy do wyjmowania łącznika.

post-76769-0-69636800-1735198553_thumb.jpg

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 1

Hej, kiedyś robiłem z połączeniem kształtowym. Nie mogę pokazać wydruku, bo tkwi pod którymś nawojem, ale wkleję zdjęcie modelu. Większość szpul do których starałem się dopasować ma delikatne pochylenie (przynajmniej od strony rantu) i ciężko było to dobrze zmierzyć. Twarde tworzywo zostawiało szczelinę w którą czasami wchodził zwój linki, dlatego drukowałem z TPU. Przy elastycznym tworzywie łatwiej też uniemożliwić obracanie się spłycacza na szpuli, takie np. PLA ma do tego tendencje. Otworek służy do wyjmowania łącznika.

Tą fazkę dałem radę zrobić, łączenia nie. A możesz się podzielić modelem? Może skleję z dwóch coś fajnego i udostępnimy na forum  :)

To wszystko w imię tego by nie kupować płytkich szpul slp ?

Czy to działania badawcze przed uruchomieniem produkcji na skalę krajowa ?

Raczej chodzi o koszty, ori szpula do Ceratki to ok 5 stów, SLP też pewnie coś koło tego, a tu dwa kawałki plastiku za kilka monet załatwiają sprawę. Wadą dodatkowa masa, ale to tylko przy mniejszych modelach.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 2

To wszystko w imię tego by nie kupować płytkich szpul slp ?

Czy to działania badawcze przed uruchomieniem produkcji na skalę krajowa ?

No jeżeli na drukarce którą mam w domu mogę wydrukować coś za grosze co spowoduje że szpula D staje się za cenę 8g filamentu szpulą S no to zdecydowanie widzę w tym większy sens niż kupować szpule za 500 czy 600 PLN. Bo za 500PLN kupię sobie dobrego „łychacza singyl malta” i ze szklaneczka będę się napawał tym co zrobiłem  :)

• Like 3

No jeżeli na drukarce którą mam w domu mogę wydrukować coś za grosze co spowoduje że szpula D staje się za cenę 8g filamentu szpulą S no to zdecydowanie widzę w tym większy sens niż kupować szpule za 500 czy 600 PLN. Bo za 500PLN kupię sobie dobrego „łychacza singyl malta” i ze szklaneczka będę się napawał tym co zrobiłem :)

Zatem Wasze zdrowie !

Udanych druków w nadchodzącym 25tym

• Like 2

Gęstość nylonu i filamentów jest dość podobna (1,1-1,2 g/cm³), ale taki wydruczek może mieć ażurową strukturę wewnątrz, więc wyjdzie lżej niż z podkładem z żyłki.

Na oko całe dziesiąte części grama różnicy przy tej objętości.

Edytowane przez Dziad Wodny

Gęstość nylonu i filamentów jest dość podobna (1,1-1,2 g/cm³), ale taki wydruczek może mieć ażurową strukturę wewnątrz, więc wyjdzie lżej niż z podkładem z żyłki.

Na oko całe dziesiąte części grama różnicy przy tej objętości.

...czyli pomijalne wartości.

Czy ktoś z kolegów, koleżanek jest w posiadaniu 24 Certate LT FC 2000-P? Mógłby ktoś napisać hak sprawuje się to maleństwo? Docelowo miałby służyć przy kiju 2 i 2.2m do 7g. Zarówno okonie z przylowem szczupaka, oraz pstragi na trout area. Shimano w wielkości C2000S jakoś mi nie leży.