Skocz do zawartości

Daiwa Certate - wszystkie generacje (2004, 2010, 2016, 2019, 2024)

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Weźcie się w końcu zastanówcie, w którą stronę jest z Ceratą, bo ledwo kupiłem i nie wiem czy nawijać linkę czy pchać na giełdę B)

Nawijaj linkę i nad wodę,od dłuższego czasu łowię 13 i 16 .Certate to naprawdę dobry kołowrotek.

• Like 1

• 5 miesięcy temu...

Kołowrotek przeżył dwie wyprawy. Ciężkie łowienie i waleczne ryby a do tego dużo drobnego piachu, wilgoci i błota. Chce sprawdzić przed kolejną czy wszystko ok, bo przy łowieniu ciężką blachą w głębokiej, szybkiej rzece wyraźnie słyszałem prace koła zębatego.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Szybkie wersje Certate 19 są już dostępne w sklepach w DE.

Wyglądają nieziemsko, kręcą extra.

Miałem w ręku model 3000

Podoba mi się to, że każdy rozmiar będzie dostępny w wersji szybkiej i wolnej.

Shimano też mogłoby tak robić.

Nie wiem o którym modelu Shimano piszesz.

Ale to co znam to są oferowane w trzech prędkościach.

Normalna

Hg

Xg

Mówię o stelli i vanquish.

Guzu, np. Twin power XD, Vanquish nie ma 4000 wolnej. Exsence.

...i nie chodzi mi, że wytykam shimano coś.

Poprostu w kołowrotkach mojej ulubionej firmy nie mogę znaleźć modelu o ulubionych parametrach w modelu który najbardziej mi się podoba.

Dlatego może sprawdzę Certate jak będą dostępne wolne wersję.

Edytowane przez piethras

Guzu, np. Twin power XD, Vanquish nie ma 4000 wolnej. Exsence.

...i nie chodzi mi, że wytykam shimano coś.

Poprostu w kołowrotkach mojej ulubionej firmy nie mogę znaleźć modelu o ulubionych parametrach w modelu który najbardziej mi się podoba.

Dlatego może sprawdzę Certate jak będą dostępne wolne wersję.

Dzięki za wyjaśnienie.

:)

• 4 miesiące temu...

Kręcę nawet dwiema. Nie ma się do czego przyczepić. Na tyle dobrze, ze nie widzę sensu kupować wyższych modeli typu Exist czy Stella. Nawet żałuje, ze Certate wyszła dopiero niedawno. Na pewno inny byłby skład mojego „parku maszyn”.

Co do szpul, to nie pomogę. Nie mam żadnego kołowrotka z R4. Jedno co wiem, to fakt ze jest wymienność pomiędzy 18’Exist i 19’Certate.

Edytowane przez Krab
  • Like 5

U mnie jako pierwsza zagoscila 19 Certate, a nastepnie doszedl Exist LT.

Z obu mlynkow jestem bardzo zadowolony, ale w relacji cena/jakosc nowa Certate jest nie do przebicia ;)

W bardzo prosty sposob mozna dolozyc jeszcze dwa lozyska (zastepujac tulejki) i robi sie niezla specyfikacja :)

• Like 1

To ile to bardzo dobre ceratę kosztuje obecnie ?

Daniel,

Zależy skąd kupujesz. Skorzystałem z oferty sklepowej znanego na tym forum kolegi. Wyszło 1750 zł. Ponoć sprytni sprowadzający potrafią zrobić to za 1500 zł. Ale osobiście nie znam sposobu na uniknięcie cla i VAT, wiec nie kombinowałem.

K.

• Like 2

Daniel,

Zależy skąd kupujesz. Skorzystałem z oferty sklepowej znanego na tym forum kolegi. Wyszło 1750 zł. Ponoć sprytni sprowadzający potrafią zrobić to za 1500 zł. Ale osobiście nie znam sposobu na uniknięcie cla i VAT, wiec nie kombinowałem.

K.

To chyba sensowna opcja

W niemieckim sklepie widziałem 415 Euro, więc to właśnie takie pieniążki

Daniel,

K.

Dopytam , czy przy tym ceratę to tak jak z exist 18 pojemności szpuli podają zaniżone/ zmyślone ?

Czy faktycznie fabrycznie są relatywnie płytkie szpulki ?