Sobol Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Chciałbym sobie polatać za okonkami jak by jaśki nie brały.Moje pytanie,chodzi mi o konstrukcję końcowego zestawu na małą rzekę,od razu m?łwię będe łowił na normalnego spina a nie na wklejankę czy coś takiego.Czy zwykła pętla,cz mo?źę jakiś potr?łjny krętlik styknie ?źeby dało radę coś wydłubać.Z b.trokiem nigdy nie miałem nic do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Unikaj krętlik?łw, tylko pętelka na ?źyłce. Sprawdziłem kilka razy, jak okonie dziubały. Żadnego ?źelaza w zestawie. Paproszki wiązać bezpośrednio, upierdliwe, ale du?źo skuteczniejsze ni?ź agrafki i krętliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobol Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 A nie będzie za bardzo skręcać ?źyłki bez krętlika[rzeka] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Nie będzie, nie ma problema. W rzece u?źywaj cię?źark?łw z krętlikiem wtopionym, najlepiej kropelek i będzie ok. Wa?źna jest długość obu linek troczka. W rzece r?ł?źnica powinna być minimum 50%, wtedy wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Czemu sie usprawiedliwasz ze to spinn a nie wklejanka.Co za roznica jak masz na koncu zestawu ZBOKA !!!!Odpowiedz prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobol Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Czemu sie usprawiedliwasz ze to spinn a nie wklejanka.Co za roznica jak masz na koncu zestawu ZBOKA !!!!Odpowiedz prosze Ano temu ?źe nie chcę ?źadnych rozm?łw nad tym co lepsze,wklejanka,zwykły spin.ZBOKA-dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms72 Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Tak jak piszą koledzy pętelka z ?źyłki, krętlik będzie jedynie ułatwiał plątanie , czasem nie wpadnij na pomysł zastosowania cienkiej plecionki (plątanie murowane). Cią?źarek - mi najlepiej sprawdza się w formie pałeczki (dobrze lekko ją wygiąć) nie bedzie się tak zaczepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 metoda dziwna ale w tym roku byłem zmuszony nią łowić parokrotnie 1. okonie na środku rzeki wypłacenie muszlowe kamieniste z 3 na 1,5m 50 60 metr?łw od brzegu cię?źarek 20 gr i gumka 5 cm okonie do 35 40 cm innego wyjścia nie było 2. klatka między gł?łwkami łownie bardziej dla hecy ?źeby sobie udowodnić ?źe się da cię?źarek 15 gr gumka max 5 cm okonie do 35 cm petelki mo?źna wiązać sobie normalne z plecionki nie polecam chyba ze plecionka kretlik 3 ramienny zylka do przynety i zylka do ciezarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Jeśli łowisz na plecionkę to mo?źna jeszcze prościej ni?ź napisał szpiegu - do plecionki dowiązujesz zwykły mały krętlik, na kawałku ?źyłki wią?źesz pętelkę do bocznego troka po czym wszystko przywiązujesz do pojedynczego krętlita. Zestaw ma wyglądać tak: plecionka - krętlik (jako przejści?łwka pomiędzy plecionką a ?źyłką) - ?źyłka na kt?łrej zawiązany jest boczny trok. Proste i działa, nie plącze się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Z doświadczenia wiem, ?źe bywają dni, szczeg?łlnie jesienią, ?źe boczny trok w rzece jest nie do zastąpienia. Gwarantuję, ?źe czasami twister na gł?łwce nie łowi nic, a trok jest nad wyraz skuteczny. Przez niekt?łrych pogardzana metoda, bo kojarzą ją tylko z zawodami, wklejanka i wleczenie na np.1,5 m troku paprocha i dłubanie małych okonk?łw. Ja w rzece stosuję z powodzeniem kr?łtki opad, czasami intensywny, prowadzony najczęściej w poprzek nurtu z odpowiednio dobranym obcią?źeniem (te?ź jestem za pałeczkami z krętlikiem), łowi grube okonie a i jazie te?ź , a i leszcz albo lin te?ź się trafia . Podniesienie kija i zwinięcie luzu. Warto tu te?ź pokombinować z proporcją trok?łw, zaczynam najczęściej 30/60cm, ale skracam czasami np.15-20/30-40 i wtedy się zaczyna. Czasemi pomaga mała śrucina przed hakiem. Nie stosuję nigdy wklejanki, plecionka i trok jak napisał @WhiteWillow, lub troki z ?źyłki bezpośrednio do plecionki, potr?łjnych krętlik?łw nie stosuj, koledzy o tym napisali, tylko się wnerwisz. Istotną rzeczą jest, ?źe trok rzadziej ni?ź gł?łwka nabiera na hak brudy,co ma znaczenie przy np. obławianiu dziur między obumierającym jesienią zielskiem. Dla mnie to nie jest wstydliwa metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobol Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Super Panowie dziekuję za cenne wskaz?łwki.Wczesnowiosenne łowy zaczynam na ?źyłce 0,16 to myślę ?źe będzie o.k z tym trokowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Co do wstydliwej czy nie, metody się nie wypowiadam. Bo myślę, ?źe nie ma o czym m?łwić. Warto jednak pomyśleć o zastąpieniu bocznego troka, drop shotem. Ot choćby pierwszy z brzegu przykład;http://www.youtube.com/watch?v=dyTbwVlB9RU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Jako ciekawostkę dodam jeszcze jeden patent. Kt?łrejś p?łźnej jesieni szukaliśmy sandaczy w granicznym Bugu. Było mn?łstwo delikatnych skubnięć, ale nic do zacięcia. Zaczęliśmy obaj kombinować. Wreszcie zrobiłem trok, nieco nietypowy. Cię?źarek 40 gram, plecionka 20 lbs, odgałęzienie z ?źyłki 0,2, a na nim woblerek 5 cm, z zerową pływalnością. W ciągu 20 minut miałem 4 brania, 3 zacięte przyzwoite sandacze, takie 60-70 cm. Od tamtej pory czasem stosuję takie udziwnione metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Janusz, uprzedziłeś mnie, właśnie miałem zaproponować rozszerzenie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Jako ciekawostkę dodam jeszcze jeden patent. Kt?łrejś p?łźnej jesieni szukaliśmy sandaczy w granicznym Bugu. Było mn?łstwo delikatnych skubnięć, ale nic do zacięcia. Zaczęliśmy obaj kombinować. Wreszcie zrobiłem trok, nieco nietypowy. Cię?źarek 40 gram, plecionka 20 lbs, odgałęzienie z ?źyłki 0,2, a na nim woblerek 5 cm, z zerową pływalnością. W ciągu 20 minut miałem 4 brania, 3 zacięte przyzwoite sandacze, takie 60-70 cm. Od tamtej pory czasem stosuję takie udziwnione metody.Kilkadziesiąt minut temu jednemu z koleg?łw na privie pisałem, ?źe chcę tego spr?łbować w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Nie pr?łbowałem w stojącej wodzie, bo jakoś nie wyobra?źam sobie prowadzenia zestawu, ale w rzece polecam. Czasami daje zaskakujące efekty. Trzeba tylko mocno kombinować z długością sznurka z wobkiem, potrafią dziać się cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Janusz, uprzedziłeś mnie, właśnie miałem zaproponować rozszerzenie tematu. Dokładnie, drop shot jest rewelacyjny, łowiłem w ten spos?łb bolenie na Odrze i wiele innych ryb, na innych łowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 @janusz walaszewskiJa myślę, ?źe klasyczne, typowe zbrojenie drop shot nie w ka?źdej sytuacji zastąpi poczciwego zboka , a mo?źe po prostu nie doceniam drop shota . Ale w razie potrzeby podczas łowienia wystarczy zamiana trok?łw, czyli na kr?łtszy trok przynęta a na dłu?źszy cię?źarek i ju?ź mamy skutecznego drop-troka do potrząsania Łowienie sandacza z woblerem docią?źonym na bocznym troku to te?ź nie nowa metoda, niekt?łrzy te?ź z powodzeniem łowią tak trocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Trocie? To mnie zaskoczyłeś, nigdy nie słyszałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 @janusz walaszewskiJa myślę, ?źe klasyczne, typowe zbrojenie drop shot nie w ka?źdej sytuacji zastąpi poczciwego zboka , a mo?źe po prostu nie doceniam drop shota . Ale w razie potrzeby podczas łowienia wystarczy zamiana trok?łw, czyli na kr?łtszy trok przynęta a na dłu?źszy cię?źarek i ju?ź mamy skutecznego drop-troka do potrząsania Łowienie sandacza z woblerem docią?źonym na bocznym troku to te?ź nie nowa metoda, niekt?łrzy te?ź z powodzeniem łowią tak trocie. Odniosę się tutaj do stwierdzenia o łowieniu troci. Ja tak łowię i łowiłem, zanim wymyślono nazwę, boczny trok, czy zbok W ten spos?łb łowię te?ź trocie stosując zamiast wobka muchy tubowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Bo tak naprawdę to ?źaden boczny trok, tylko stary spos?łb obcią?źania przynęt, najlepszy chyba do wobler?łw, stosowany nie tylko przy łowieniu troci czy sandaczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 I to jest piękne w wędkowaniu. Całe ?źycie człowiek się uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Trok z fluorocarbonu najmniej się plącze.Okoniom nie przeszkadza nawet FC 0,25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 To co małe co nieco dla wielbicieli dropshota. Na tej stronce jest więcej ciekawostek:http://www.bassfishin.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander3 Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 a ciekawe kto pierwszy wymyslij ta moetode?! Podobno jakis zawodnik na jednych z zawodow z cyklu GPP w spinningu w czasach gdy np. lowil sportowo Marian Firlej itd...Tamten wedkarz podobno nie moagac sie dobrac do daleko zerujacych okoni wpadl na pomysl aby dodac dodatkowe obciazenie...gdy natomiast to uczynil to zaczal ciagac jednego za drugim okonia.Wszyscy podobno byli w szkoku...Ciekawe ile w tym prawdy, bo jakby nie patrzec - to ten KTOS w znacznym stopniu zrewolucjonizowal wedkarstwo spinningowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi