Skocz do zawartości

Trok

Sobol

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sobie polatać za okonkami jak by jaśki nie brały.Moje pytanie,chodzi mi o konstrukcję końcowego zestawu na małą rzekę,od razu m?łwię będe łowił na normalnego spina a nie na wklejankę czy coś takiego.Czy zwykła pętla,cz mo?źę jakiś potr?łjny krętlik styknie ?źeby dało radę coś wydłubać.Z b.trokiem nigdy nie miałem nic do czynienia B)

Tak jak piszą koledzy pętelka z ?źyłki, krętlik będzie jedynie ułatwiał plątanie :D , czasem nie wpadnij na pomysł zastosowania cienkiej plecionki (plątanie murowane). Cią?źarek - mi najlepiej sprawdza się w formie pałeczki (dobrze lekko ją wygiąć) nie bedzie się tak zaczepiał.

metoda dziwna ale w tym roku byłem zmuszony nią łowić parokrotnie

1. okonie na środku rzeki wypłacenie muszlowe kamieniste z 3 na 1,5m 50 60 metr?łw od brzegu cię?źarek 20 gr i gumka 5 cm okonie do 35 40 cm

innego wyjścia nie było

2. klatka między gł?łwkami łownie bardziej dla hecy ?źeby sobie udowodnić ?źe się da cię?źarek 15 gr gumka max 5 cm okonie do 35 cm

petelki mo?źna wiązać sobie normalne z plecionki nie polecam chyba ze plecionka kretlik 3 ramienny zylka do przynety i zylka do ciezarka

Jeśli łowisz na plecionkę to mo?źna jeszcze prościej ni?ź napisał szpiegu - do plecionki dowiązujesz zwykły mały krętlik, na kawałku ?źyłki wią?źesz pętelkę do bocznego troka po czym wszystko przywiązujesz do pojedynczego krętlita. Zestaw ma wyglądać tak: plecionka - krętlik (jako przejści?łwka pomiędzy plecionką a ?źyłką) - ?źyłka na kt?łrej zawiązany jest boczny trok. Proste i działa, nie plącze się.

Z doświadczenia wiem, ?źe bywają dni, szczeg?łlnie jesienią, ?źe boczny trok w rzece jest nie do zastąpienia. Gwarantuję, ?źe czasami twister na gł?łwce nie łowi nic, a trok jest nad wyraz skuteczny. Przez niekt?łrych pogardzana metoda, bo kojarzą ją tylko z zawodami, wklejanka i wleczenie na np.1,5 m troku paprocha i dłubanie małych okonk?łw. Ja w rzece stosuję z powodzeniem kr?łtki opad, czasami intensywny, prowadzony najczęściej w poprzek nurtu z odpowiednio dobranym obcią?źeniem (te?ź jestem za pałeczkami z krętlikiem), łowi grube okonie a i jazie te?ź :D, a i leszcz albo lin te?ź się trafia :D .

Podniesienie kija i zwinięcie luzu. Warto tu te?ź pokombinować z proporcją trok?łw, zaczynam najczęściej 30/60cm, ale skracam czasami np.15-20/30-40 i wtedy się zaczyna. Czasemi pomaga mała śrucina przed hakiem. Nie stosuję nigdy wklejanki, plecionka i trok jak napisał @WhiteWillow, lub troki z ?źyłki bezpośrednio do plecionki, potr?łjnych krętlik?łw nie stosuj, koledzy o tym napisali, tylko się wnerwisz. Istotną rzeczą jest, ?źe trok rzadziej ni?ź gł?łwka nabiera na hak brudy,co ma znaczenie przy np. obławianiu dziur między obumierającym jesienią zielskiem.

Dla mnie to nie jest wstydliwa metoda :D

Co do wstydliwej czy nie, metody się nie wypowiadam. Bo myślę, ?źe nie ma o czym m?łwić. Warto jednak pomyśleć o zastąpieniu bocznego troka, drop shotem. ;) Ot choćby pierwszy z brzegu przykład;

http://www.youtube.com/watch?v=dyTbwVlB9RU

Jako ciekawostkę dodam jeszcze jeden patent. Kt?łrejś p?łźnej jesieni szukaliśmy sandaczy w granicznym Bugu. Było mn?łstwo delikatnych skubnięć, ale nic do zacięcia. Zaczęliśmy obaj kombinować. Wreszcie zrobiłem trok, nieco nietypowy. Cię?źarek 40 gram, plecionka 20 lbs, odgałęzienie z ?źyłki 0,2, a na nim woblerek 5 cm, z zerową pływalnością. W ciągu 20 minut miałem 4 brania, 3 zacięte przyzwoite sandacze, takie 60-70 cm. :mellow:

Od tamtej pory czasem stosuję takie udziwnione metody.

Jako ciekawostkę dodam jeszcze jeden patent. Kt?łrejś p?łźnej jesieni szukaliśmy sandaczy w granicznym Bugu. Było mn?łstwo delikatnych skubnięć, ale nic do zacięcia. Zaczęliśmy obaj kombinować. Wreszcie zrobiłem trok, nieco nietypowy. Cię?źarek 40 gram, plecionka 20 lbs, odgałęzienie z ?źyłki 0,2, a na nim woblerek 5 cm, z zerową pływalnością. W ciągu 20 minut miałem 4 brania, 3 zacięte przyzwoite sandacze, takie 60-70 cm. :mellow:

Od tamtej pory czasem stosuję takie udziwnione metody.

Kilkadziesiąt minut temu jednemu z koleg?łw na privie pisałem, ?źe chcę tego spr?łbować w tym sezonie.

@janusz walaszewski

Ja myślę, ?źe klasyczne, typowe zbrojenie drop shot nie w ka?źdej sytuacji zastąpi poczciwego zboka :D, a mo?źe po prostu nie doceniam drop shota :D . Ale w razie potrzeby podczas łowienia wystarczy zamiana trok?łw, czyli na kr?łtszy trok przynęta a na dłu?źszy cię?źarek i ju?ź mamy skutecznego drop-troka :D do potrząsania :D

Łowienie sandacza z woblerem docią?źonym na bocznym troku to te?ź nie nowa metoda, niekt?łrzy te?ź z powodzeniem łowią tak trocie.

@janusz walaszewski

Ja myślę, ?źe klasyczne, typowe zbrojenie drop shot nie w ka?źdej sytuacji zastąpi poczciwego zboka :D, a mo?źe po prostu nie doceniam drop shota :D . Ale w razie potrzeby podczas łowienia wystarczy zamiana trok?łw, czyli na kr?łtszy trok przynęta a na dłu?źszy cię?źarek i ju?ź mamy skutecznego drop-troka :D do potrząsania :D

Łowienie sandacza z woblerem docią?źonym na bocznym troku to te?ź nie nowa metoda, niekt?łrzy te?ź z powodzeniem łowią tak trocie.

Odniosę się tutaj do stwierdzenia o łowieniu troci. Ja tak łowię i łowiłem, zanim wymyślono nazwę, boczny trok, czy zbok :lol: W ten spos?łb łowię te?ź trocie stosując zamiast wobka muchy tubowe. ;)

a ciekawe kto pierwszy wymyslij ta moetode?!

Podobno jakis zawodnik na jednych z zawodow z cyklu GPP w spinningu w czasach gdy np. lowil sportowo Marian Firlej itd...

Tamten wedkarz podobno nie moagac sie dobrac do daleko zerujacych okoni wpadl na pomysl aby dodac dodatkowe obciazenie...gdy natomiast to uczynil to zaczal ciagac jednego za drugim okonia.

Wszyscy podobno byli w szkoku...

Ciekawe ile w tym prawdy, bo jakby nie patrzec - to ten KTOS w znacznym stopniu zrewolucjonizowal wedkarstwo spinningowe!