Skocz do zawartości

Trok

Sobol

Rekomendowane odpowiedzi

Niekt?łrzy sądzą,i chyba słusznie, ?źe wszystko zaczęło się bardzo dawno temu, od metody Pater Noster stosowanej w rzecznym wędkarstwie gruntowym, . :D

Ale oczywiście ktoś musiał na to wpaść, jak zastosować w spinningu.

http://www.wedkarstwo.clik24.pl/?q=paternoster

Jako ciekawostkę dodam jeszcze jeden patent. Kt?łrejś p?łźnej jesieni szukaliśmy sandaczy w granicznym Bugu. Było mn?łstwo delikatnych skubnięć, ale nic do zacięcia. Zaczęliśmy obaj kombinować. Wreszcie zrobiłem trok, nieco nietypowy. Cię?źarek 40 gram, plecionka 20 lbs, odgałęzienie z ?źyłki 0,2, a na nim woblerek 5 cm, z zerową pływalnością. W ciągu 20 minut miałem 4 brania, 3 zacięte przyzwoite sandacze, takie 60-70 cm. :mellow:

Ale to musi być te?ź wobler płytko chodzący aby nie dziubał dna. Dopiero w drugiej kolejności mo?źna zastosować takiego shad rapa. Jakby na te pierwsze nie reagowały.

PS. Jeszcze odnośnie nazw: boczny trok, drop shot, casting, jerking. Przecie?ź to wszystko jest spinning - zarzucanie i ściąganie przynęty.

To czy robimy to przy pomocy wklejanki, czy kija od szczotki uzbrojonego w przelotki nie ma znaczenia.

Czy nawijamy ?źyłkę na kołowrotek o stałej szpuli, multiplikator, katuszkę czy dwa gwoździe te?ź nie będzie mieć znaczenia.

A jeszcze niedawno zatwardziali spinningiści pisali o troku i podobnych technikach jako o jakiejś patologi słu?źącej do dłubania owad?łw na zawodach...

Metoda jak ka?źda inna. Została sprowadzona do patologii ze względu na du?źą skuteczność i niestety naszą polską mentalność.

W wielu krajach łowienie pstrąg?łw na glizdę nie jest niczym niestosownym, a u nas ka?źdy taki pstrąg dostałby w łeb i poszedłby na patelnię.

Na szczęście to wszystko się zmienia.

Na zboczonego zboka łowiłem ze 4 razy, złowiłem jakieś tam okonki i ju?ź. W tym roku przymierzam się połowić w ten spos?łb na woblerki w brzanowych miejsc?łwkach, gdzie a) cię?źko jest zejść małą i lekką przynętą do dna B) uda mi się uniknąć części zaczep?łw, a przynajmniej tak to sobie tłumaczę. Boczny trok z obcią?źeniem planuję zrobić z drutu, gdzie obcią?źenie nie będzie przy samym dnie. Niestety pr?łb nie robiłem więc nie wiem czy się plątać nie będzie.

Boczny trok z obcią?źeniem planuję zrobić z drutu, gdzie obcią?źenie nie będzie przy samym dnie. Niestety pr?łb nie robiłem więc nie wiem czy się plątać nie będzie.

@Jack Daniels

Ja te?ź coś takiego pr?łbowałem. Kupiłem swego czasu takie sztywne pałeczki igielitowe 20-25 cm, na jednym końcu oliwka na drogim krętlik. Nie wiem do jakiej metody się tego u?źywa. Specjalnie się nie plątało, ryb nie złowiłem, ale te?ź kr?łtko i niewystarczająco konsekwentnie tym łowiłem, więc trudno coś powiedzieć :D .

W jednym ze starych Esox?łw taką metodę opisywał Bertus Rozemeijer. Cię?źarek w kształcie bucika na dłu?źszym końcu drucianego V. G?łrny koniec zakończony agrafką do kt?łrej podpina się kr?łciutki przypon z przynętą. Taki boczny trok na sztywno. Ale to do trollingu było przystosowane.