Skocz do zawartości
  • 0

Jak należy mierzyć długość przynęty

grzegorz197503

Pytanie

Koledzy jak interpretujecie poniższy zapis (może był już podobny temat-ale nie znalazłem)

"3. W okresie os 1 stycznia do 30 kwietnia obowiązuje na wszystkich wodach zakaz połowu na żywą i
  martwą rybę oraz przynęty spinningowe dłuższe niż 5 cm."

Tu nasuwają mi się pytania:
Jak należy mierzyć długość przynęty?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych sama ołowiana główka zalicza się do przynęty? a co z czeburaszką?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych typu "Twister" długość przynęty należy mierzyć ze zwiniętym czy z rozwiniętym ogonkiem?
Czy w przypadku woblerów do długości przynęty należy zaliczyć również tylną kotwicę?
Czy w przypadku blaszek obrotowych długość należy liczyć z kotwicą? to samo pytanie dotyczy blach wahadłowych

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bez większych filozoficznych zadum.

Jak kupujesz twistery to zazwyczaj mówi się calowe, pół calowe, 3/4 cala itp. Kupujesz gumę, to zazwyczaj 3,4 całe itd. Przeliczyć prosto.

Tak bym robił i nie patrzył na długość kotwic, wielkość główki itp. Mam przynętę do 5 cm i już. Nie wierzę, żeby strażnicy robili pod górę.

• Like 3

• 0

... nie szukam ;)  :) tylko znam takich "matematyków" którzy , to natychmiast wykorzystają na swoją korzyść by dalej gnębić ryby (teoretycznie zgodnie z prawem)

Przykładem jest legalny szarpak z jakim walczymy u nas od kilku lat : czyli - ciężka cykada / pilkerek  - długość 5 cm waga 20-40gr i kotwica 2/0 

Co powiesz w tej sprawie ???

• 0

Może , to filozofia ale różne interpretacje oczywistych rzeczy widziałem.

Czy długość woblera to długość korpusu ?

A co ze sterem o oczkami do łączenia żyłki i tylnej kotwiczki ? :)

W prawie cywilnym też można skazać niewinnego na dożywocie, bo interpretować można w różny sposób. Bez przesady, naprawdę, bo odnoszę wrażenie, że szukacie potwierdzenia, że w tym okresie możecie etyczne łowić na gumę założoną na gumę i założoną na blachę, która jest podpięta na woblerze ;-)

Dla mnie sprawa oczywista, pewnie dla większości też. EOT :-)

• Like 1

• 0

Koledzy jak interpretujecie poniższy zapis (może był już podobny temat-ale nie znalazłem)

"3. W okresie os 1 stycznia do 30 kwietnia obowiązuje na wszystkich wodach zakaz połowu na żywą i

martwą rybę oraz przynęty spinningowe dłuższe niż 5 cm."

Tu nasuwają mi się pytania:

Jak należy mierzyć długość przynęty?

Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych sama ołowiana główka zalicza się do przynęty? a co z czeburaszką?

Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych typu "Twister" długość przynęty należy mierzyć ze zwiniętym czy z rozwiniętym ogonkiem?

Czy w przypadku woblerów do długości przynęty należy zaliczyć również tylną kotwicę?

Czy w przypadku blaszek obrotowych długość należy liczyć z kotwicą? to samo pytanie dotyczy blach wahadłowych

Kolego, ten zapis jakiego okręgu się tyczy?

• 0

Kotwiczka jest elementem wabika ( wobler, obrotówka, wahadełko ) i jest traktowana jako część wabika dająca długość bez kotwiczki jest to tylko korpus którym nie da się złowić ryby. Podobnie jest z główką jigową. Na walnym składałem wniosek o taki zapis z dodatkowym limitem wagowym 5g by wyeliminować "łowców okoni" na 3 algi niestety wniosek nie przeszedł. Wymówki i szukania obejść niestety jest nagminne. Jeśli chodzi o twistera to jak go ciągniemy czyli gdy wabi rybę to ma ogonek zwinięty czy rozciągnięty. 

• 0

Przykładem jest legalny szarpak z jakim walczymy u nas od kilku lat : czyli - ciężka cykada / pilkerek - długość 5 cm waga 20-40gr i kotwica 2/0

Co powiesz w tej sprawie ???

A jak się ma ta kotwica do szerokości przynęty w najszerszym miejscu (co RAPR precyzyjnie akurat określa)?

Strażnicy są różni - wiem o jednym, który zastrasza i najchętniej najpierw by opałował wędkarzy a potem pytał o dokumenty, czepia się nawet starego papierka na trawie półtora metra od wędkarza co nie przeszkadza mu przyglądać się jesienno-zimowym odłowom agregatem pod śluzami przez pracowników spółki rybackiej, bo to przecież ich woda.

Znam natomiast takich, którzy wolą "przymykać oko" na pewne sprawy a jak dostaną cynka że ktoś stawia siaty wieczorem, to przyjadą cichaczem, poobserwują a potem rano siatkę ściągną - rybka dla znajomków czasem jest, siatka do sprawozdania z działalności i jakichś zj....ych punktów jest, a nie ma tylko sprawcy i... kłopotu.

Ja bym nie dodawał kotwic i sterów do rozmiaru wabika, ale takie niesprecyzowanie to bubel i wnioskodawcy i uchwałodawcy czy jak go tam zwał.

Nie lepiej byłoby dopuścić przynęty do 5cm długości bez uzbrojenia, ale tylko zbrojenie jednym hakiem o pojedynczym grocie o rozwarciu nie większym niż szerokość przynęty z zachowaniem tolerancji do 2 mm? No chyba że znacie asów potrafiących szarpać czeburaszką albo wahadłówką z hakiem "węgorzowym".

• 0

Z definicji ,o ile mnie pamięć nie myli, takiej samej jak w oficjalnych przepisach, bo ta jest z wiki:

Wędka – sprzęt służący do połowu ryb w wędkarstwie. Składa się z wędziska, do którego przymocowana jest żyłka wędkarska, na której końcu znajduje się haczyk wędkarski z przynętą.

Tak więc haczyk wędkarski, niezależnie od liczby grotów, nie jest częścią przynęty ale oddzielnym elementem składowym wędki i nie powinien być "wliczany" do długości wabika.

• Like 5

• 0

1. Wędka

Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest linka zakończona:

a/ jednym haczykiem z przynętą, albo

b/ w metodzie muchowej, nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo

c/ w metodzie spinningowej i trollingowej, sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm.

Ostatnio na forum za analogiczny przykład różnic przytoczono samochody, więc może to dobry przykład.

Jak mierzyć wysokość samochodu który jest wyposażony w koła z kołami czy bez. Skoro zużycie bieżnika spowoduje zmianę wysokości a odkręcenie jeszcze większą. Jeżeli do woblera z dwiema kotwiczkami dołożę kotwiczki w kolorze czerwonym ogólnie dostępne na rynku  to po co kolor jeśli nie wabi a jeżeli kotwiczka tylna ma chwościk cz w tym wypadku mamy dwie przynęty czy jedną.

Moim zdaniem przynęta to wszystko to co jest przyczepione do linki.

Edytowane przez MajKar
  • Like 1

• 0

Chyba Panowie niepotrzebnie dzielicie włos na czworo.  ;)

Jestem strażnikiem SSR, w moim okręgu takie ograniczenie obowiązuje od kilku lat, zresztą byłem jego inicjatorem. Nigdy nie mierzyłem wędkarzowi długości przynęty. Przyczyna jest prosta. Zapis w regulaminie ma za zadanie ukrócić łowienie dużymi przynętami w okresie wiosennym, kiedy szczupak, sandacz i sum mają okres ochronny. Jeśli widzę typa z gnomem nr 3, to piszę wniosek do PSR o ukaranie, a jeśli łowi zerówką, czy jedynką, to wiem, że szuka okoni, jazi, kleni itp.

Nagminne były takie spotkania w latach ubiegłych. Chłop spinningował w kwietniu kijem 30 lbs z grubą plecionką zakończoną wielkim woblerem i śmiał mi się w twarz przy kontroli. Teraz nie ma takich sytuacji. Cel został osiągnięty.  :)

• Like 25

• 0

Chyba Panowie niepotrzebnie dzielicie włos na czworo. ;)

Jestem strażnikiem SSR, w moim okręgu takie ograniczenie obowiązuje od kilku lat, zresztą byłem jego inicjatorem. Nigdy nie mierzyłem wędkarzowi długości przynęty. Przyczyna jest prosta. Zapis w regulaminie ma za zadanie ukrócić łowienie dużymi przynętami w okresie wiosennym, kiedy szczupak, sandacz i sum mają okres ochronny. Jeśli widzę typa z gnomem nr 3, to piszę wniosek do PSR o ukaranie, a jeśli łowi zerówką, czy jedynką, to wiem, że szuka okoni, jazi, kleni itp.

Nagminne były takie spotkania w latach ubiegłych. Chłop spinningował w kwietniu kijem 30 lbs z grubą plecionką zakończoną wielkim woblerem i śmiał mi się w twarz przy kontroli. Teraz nie ma takich sytuacji. Cel został osiągnięty. :)

Ale tutaj trzeba matematyki teoretycznej na najwyższym poziomie, żeby wybronić się przed mandatem. Zwykła, ludzka logika to za mało. Na Jerku, każda blacha sprawa rośnie do rangi głodu w Etiopii. Edytowane przez count_martin3z
  • Like 4

• 0

Chyba Panowie niepotrzebnie dzielicie włos na czworo.  ;)

Nagminne były takie spotkania w latach ubiegłych. Chłop spinningował w kwietniu kijem 30 lbs z grubą plecionką zakończoną wielkim woblerem i śmiał mi się w twarz przy kontroli. Teraz nie ma takich sytuacji. Cel został osiągnięty.  :)

Bartek a te max 4.99cm przynęty to też na odcinku górskim obowiązuje?