Skocz do zawartości
  • 0

Jak należy mierzyć długość przynęty

grzegorz197503

Pytanie

Koledzy jak interpretujecie poniższy zapis (może był już podobny temat-ale nie znalazłem)

"3. W okresie os 1 stycznia do 30 kwietnia obowiązuje na wszystkich wodach zakaz połowu na żywą i
  martwą rybę oraz przynęty spinningowe dłuższe niż 5 cm."

Tu nasuwają mi się pytania:
Jak należy mierzyć długość przynęty?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych sama ołowiana główka zalicza się do przynęty? a co z czeburaszką?
Czy w przypadku przynęt gumowych na główkach jigowych typu "Twister" długość przynęty należy mierzyć ze zwiniętym czy z rozwiniętym ogonkiem?
Czy w przypadku woblerów do długości przynęty należy zaliczyć również tylną kotwicę?
Czy w przypadku blaszek obrotowych długość należy liczyć z kotwicą? to samo pytanie dotyczy blach wahadłowych

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W Toruńskim był cały kwiecień. Czy nadal jest nie wiem, bo przestałem jeździć odkąd ich powaliło z opłatami.

Od połowy lutego do połowy kwietnia ... ok. Ale jak zima krótka, bo jak długa to na początku maja potrafią lać mleczem.

A co może spotkać delikwenta łowiącego na zbyt dużą przynętę?

Pytam, bo tak jak uważam, że lepszą inwestycją w rybostan jest ochrona wód aniżeli zarybienia, tak też sądzę, że wszelkie zakazy mają sens wtedy, gdy kara jest dotkliwa i nieunikniona.

• Like 2

• 0

Też chciałem to napisać, ale...

Dla mnie 500 to sporo, ale do przeżycia. Dla kolegi, który płaci alimenty to bardzo duże obciążenie a dla mojego szefa to kwota niezauważalna...

Moim zdaniem już dawno wysokość mandatów powinna być ustalana metodą fińską - procentem miesięcznych dochodów - przy zachowaniu kwoty minimalnej dla "wykraczających", którzy akurat nie pracują, uczą się lub pracują na czarno tudzież uprawiają pasożytnictwo.

Takie 500zł (lub 25% miesięcznych dochodów zależnie co większe), przepadek sprzętu i unieważnienie wniesionych opłat na start i dodanie jednego zera w przypadku recydywy bardzo szybko nauczyłoby co niektórych korzystania z miarki, kalendarza i liczenia do 3. Nie wspominając o interpretacji wskazań prędkościomierza w aucie, obecności podwójnej ciągłej, przejść dla pieszych itd. ... ale to inna bajka.

Jak zwykle wybiegam poza temat.

Osobiście uważam, że kotwiczka i obciążenie mogłyby nie być liczone do długości przynęty, ale przepis jest jaki jest, jego oficjalna wykładnia również. Dyskutować jak najbardziej można, ale przestrzegać trzeba!

Edytowane przez MZieli10
  • Like 4

• 0

Też chciałem to napisać, ale...

Dla mnie 500 to sporo, ale do przeżycia. Dla kolegi, który płaci alimenty to bardzo duże obciążenie a dla mojego szefa to kwota niezauważalna...

Osobiście uważam, że kotwiczka i obciążenie mogłyby nie być liczone do długości przynęty, ale przepis jest jaki jest, jego oficjalna wykładnia również. Dyskutować jak najbardziej można, ale przestrzegać trzeba!

..dura lex......  :)

• 0

(…) Osobiście uważam, że kotwiczka i obciążenie mogłyby nie być liczone do długości przynęty, ale przepis jest jaki jest, jego oficjalna wykładnia również. Dyskutować jak najbardziej można, ale przestrzegać trzeba!

Wczoraj z ciekawości pobawiłem się w "mierniczego" i doszedłem do wniosku, że łowiąc nawet najlżejszym moim zestawem castingowym i chcąc respektować ten durny przepis, byłbym wyłączony z wędkowania do końca tego pseudo okresu ochronnego.

Mam podwójne szczęście primo nie łowię w O/M, secundo w zarządach okręgów, w których łowię nie ma... Kaiser idiot, general idiot...

• Like 2

• 0

Czy woblery mierzymy razem z ostatnią kotwiczką czy nie? Bo czytam to i nie widzę nic o woblerach

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

https://ompzw.pl/news/dlugosc-przynety-powyzej-5-cm-interpretacja-przepisu

Patrz punkty 2 i 6.

• 0

Podbije trochę temat. Mianowicie dziś zrobiłem przegląd pudła pod kątem przynęt spełniających wymóg 5 cm i z przykrością stwierdzam, że łapią się 4 obrotówki w rozmiarze 1 i 0. Poza tym dwie gumy i ... To tyle. Nawet najmniejszy manns predator z główką ma ponad 5 cm. Na co w takim razie łowić? Ponadto ciekawi mnie jak wygląda sprawa troka. Sam twister ma te 3-4 cm no ale ciężarek jest sporo przed przynętą. Czy można wobec tego łowić na troka i wymóg przynety poniżej 5 cm jest spełniony?

• 0

@Cyprys robi fajne gumki o długości 4 cm i na pewno ich użyję w tym roku.

Co do troka to ciężarek jest tak daleko od przynęty że bym się nie przejmował.

Dla mnie najgorsze, że nawet najmniejsze SDRy się nie łapią, a rybki chyba na razie siedzą głęboko.

• 0

Podbije trochę temat. Mianowicie dziś zrobiłem przegląd pudła pod kątem przynęt spełniających wymóg 5 cm i z przykrością stwierdzam, że łapią się 4 obrotówki w rozmiarze 1 i 0. Poza tym dwie gumy i ... To tyle. Nawet najmniejszy manns predator z główką ma ponad 5 cm. Na co w takim razie łowić? Ponadto ciekawi mnie jak wygląda sprawa troka. Sam twister ma te 3-4 cm no ale ciężarek jest sporo przed przynętą. Czy można wobec tego łowić na troka i wymóg przynety poniżej 5 cm jest spełniony?

To użyj kolego najmniejszych relaxów, skoro mannsy są za duże. Z główką mają sporo poniżej 5 cm, albo delikatny zestaw + garść mikro jigów i heja nad wodę ;). Dla chcącego nic trudnego.

A tak na marginesie, u mnie nie ma takich ograniczeń, ale sam dla siebie je zrobiłem i obecnie poluję na białoryb. Nie jest lekko, ale ciekawie. Polecam  :)

• 0

(…) Czy można wobec tego łowić na troka i wymóg przynety poniżej 5 cm jest spełniony?

Czytając te uchwalone idiotyzmy, można przyjąć interpretację, że chodzi o obciążenie bezpośrednio połączone z przynętą, a przynęta na troku takiego nie ma. Nic nie napisano o obciążeniu zestawu, bo przecież ciężarek na końcu linki nie jest obciążeniem połączonym z przynętą, a "debilizm" mówi o ciężarku montowanym przed przynętą.

(…) Co do troka to ciężarek jest tak daleko od przynęty że bym się nie przejmował.(…)

Jeśli ktoś potrafił wymyśleć coś tak idiotycznego, to zapewne może pojawić się równie kretyński pomysł u strażnika, ale wówczas nie odpuściłbym i wszedł w spór.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

Sądzę że z koralikiem przecież jest on po to by wabić.

Czyli że jeśli stosuję przypon 80cm to łowię okonie na przynęty 85cm? Jeśli zdejmę koralik to już jest ok? Przecież koralik nie powiększył długości przynęty, o czym mówi pkt 2 interpretacji. Niestety, wydaje mi się iż interpretacja nie wyczerpała katalogu metod spinningowych. Na szczęście są jeszcze ogólnodostępne wody publiczne (gminne) które nie mają wprowadzonego tego przepisu i nie trzeba się zastanawiać czy strażnik podejdzie zdroworozsądkowo do sytuacji, czy też podejdzie literalnie do zapisów

Edytowane przez pointman
  • Like 1

• 0

Czyli że jeśli stosuję przypon 80cm to łowię okonie na przynęty 85cm? Jeśli zdejmę koralik to już jest ok? Przecież koralik nie powiększył długości przynęty, o czym mówi pkt 2 interpretacji. Niestety, wydaje mi się iż interpretacja nie wyczerpała katalogu metod spinningowych. Na szczęście są jeszcze ogólnodostępne wody publiczne (gminne) które nie mają wprowadzonego tego przepisu i nie trzeba się zastanawiać czy strażnik podejdzie zdroworozsądkowo do sytuacji, czy też podejdzie literalnie do zapisów

Dokładnie. Najłatwiej jest zostawić pole do nadużyć i potem tylko uczciwy wędkarz ma problem, a dziadki jak waliły w łeb szczupaki tak walą. Też ostatnio łowie na wodach publicznych, przynajmniej jest święty spokój.

Edytowane przez ShadowStalker