Artek Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Koledzy, do napisania tego tematu przyczyniła się dobra wiadomość z mojego Nadnoteckiego Okręgu. Chodzi o wprowadzenie na jednym z jezior zasady no kill dla drapieżników. Jedna woda to może nie dużo, ale zawsze coś, coś zaczyna dobrego się dziać. Proszę piszcie, jak to jest w Waszych okręgach, co nowego w 2019r. Jakie zmiany na plus, również na minus. Z tego co czytam, z roku na rok dzieje się coraz lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMilo Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 To nie okręg, ale jestem na nich skazany przez większość sezonu z uwagi na umiejscowienie mojej działki - Gospodarstwo Szwaderki - tradycyjnie - ryb będzie mniej (przy ich bandyckiej gospodarce = max odłowów, zarybanie aby-żeby), wprowadzono kolejne ograniczenia tj. wyłączenie jeziora Sorąg Duży z wędkowania), próbuje się podnieść rangę łowiska Święte wydając tylko 30 zezwoleń/rok (niby specjalne a walą je sieciami - nazywa się to "odłów kontrolny", po którym nie ma już nic) no i oczywiście wzrosła cena za możliwość "pomoczenia kija". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arbuz Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 O ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Koledzy, do napisania tego tematu przyczyniła się dobra wiadomość z mojego Nadnoteckiego Okręgu. Chodzi o wprowadzenie na jednym z jezior zasady no kill dla drapieżników. Jedna woda to może nie dużo, ale zawsze coś, coś zaczyna dobrego się dziać. Proszę piszcie, jak to jest w Waszych okręgach, co nowego w 2019r. Jakie zmiany na plus, również na minus. Z tego co czytam, z roku na rok dzieje się coraz lepiej. Cieszy to, że u kolegi Artura lepiej. U mnie jednak z odcinka rzeki górskiej utworzono odcinek nizinny. Nie dość, że robalarze wydłubią wszystkie wypuszczane pstrągi czy lipienie to i kleniom się pewnie nie upiecze. Wywiązywanie się z operatów za ubiegły rok, bardzo delikatnie mówiąc na niewłaściwym poziomie. Istnieje obawa, że w tym roku będzie jeszcze gorzej, co pewnie skończy się odebraniem kolejnych wód. Niestety nie mogę potwierdzić, że u mnie z roku na rok lepiej . Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Delbanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jaka jest różnica między pesymistą a optymistą?Pesymista mówi - już gorzej być nie może...Na to optymista - oj może, może! Niestety, jestem optymistą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Olku, autor zadał pytanie jak to jest w Waszych okręgach, określając jak to wygląda u niego. Ja odpowiedziałem jak to wygląda u mnie. Bardzo chciałbym być optymistą w tym względzie ale jakoś ciężko mi to przychodzi. Mój okręg w perspektywie ostatnich paru lat wstecz utracił już parę jezior, że o dwóch kluczowych rzekach trociowych nie wspomnę. Widzę, że u Ciebie, też "jestem optymistą... :angry:" nie jest pełnym objawem optymizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 W Siedlcach jest tak w 2019:http://www.pzw.org.pl/siedlce/cms/925/wody_okregu_pzw_w_siedlcach_i_zasady_wedkowania_w_2019_roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knd Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 I u nas w końcu coraz lepiej:"Na wszystkich wodach Okręgu PZW w Białymstoku obowiązują górne wymiary ochronne następujących gatunków ryb: sandacz od 80 cm, boleń od 75 cm, brzana od 70 cm, okoń od 40 cm, pstrąg potokowy od 55 cm." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Żadne ograniczenia nie zlikwidują żarłoczności "gumofilców"! W ostatni weekend byłem na rekonesansie nad Wartą w okręgu Sieradz. Ponieważ byłem bez wędki i szliśmy sobie z moją Panią spacerkiem, to zupełnie nie interesowali się nami i mogłem zajrzeć do kilku wiaderek. Głównie okonki-palczaki, płoteczki-mikro i dostrzegłem kilka szczupaczków-patyczaków. Wszystko już martwe, do zeżarcia. Oddaliłem się i zadzwoniłem na policję, usłyszałem - nie zawracaj pan dupy jakimiś kilkoma rybami, mamy na głowie Owsiaka z całą orkiestrą!Brak słów i nóż się w kieszeni otwiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Dodam że w okręgu Nadnoteckim wydłużono okres ochronny pstrąga potokowego do końca stycznia na wszystkich odcinkach górskich. Jestem za. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Zybi81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi