Friko Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Cześć, mam pytanie do naszych lurebuilderów czy możecie polecić jakiś środek do smarowania / natłuszczania gum ? Sezon się skończył i czeka mnie teraz dłuższa przerwa w łowieniu i chciałbym zadbać o mojego przynęty miękkie i przechować je przez zimę w dobrych warunkach - pomyślałem że nie zaszkodziłoby do woreczków foliowych dodać kilka kropel jakiegoś lubrykatu , co przy okazji ułatwiłoby późniejsze wydobywanie gum z takiego bambetla. Jakie środki możecie polecić a jakie odradzacie ? A może macie jakieś lepsze pomysły na przechowywanie / konserwację gum ?\ Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Napewno musisz uważać czym zalewasz... Ja napsikalem jakiegoś atrakanta z decathlon.pl i rozpuścił mi woreczki strunowe... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Tomek masz na myśli atraktor zapachowy ? Zapewne tak. To teraz pomyślcie drodzy koledzy co wrzucacie do wody i w jakich ilościach skoro Tomkowi taki atraktor woreczki strunowe rozpuścił ... I aby nie było: nie piszę, że każdy jest taki. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) ..ja używam przez ostatnie lata jakiegoś amerykańskiego atraktora i nic sie do tej pory nie stało (w sensie - do przechowywania gum).. (jak ktoś łowi na traszki to trzeba pamiętać żeby dobrze nasmarować pod pachami ) Edytowane 7 Stycznia 2019 przez lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Myślę że z atraktorami może być jednak pewien problem, w zależności od ich składu. Natomiast często nowe gumy są "śliskie" i ewidentnie czymś posmarowane - z reguły bezwonnym i pewnie tanim - która to powłoka z czasem wysycha i guma staje się "tępa" - wiecie co mam na myśli. Właśnie o taki preparat do przywrócenia gumie pierwotnej śliskości mi chodzi. Myślałem o zwykłym oleju spożywczym ale wydaje mi się że może to być kiepski pomysł jeśli gumy miałyby mieć z tym kontakt przez dłuższy czas - nie wiem czy zwyczajnie nie zjełczeje albo coś w tym stylu. Więc obstawiam jednak jakąś oliwkę / smar syntetyczny. Dobrze by było żeby był neutralny i nie wchodził w reakcje np. z barwnikami użytymi w przynętach, plastikiem używanym w pudełkach / woreczkach strunowych czy sztucznych oczach / naklejkach na niektórych przynętach Temat umieściłem w tym dziale zakładając iż być może nasi lurebuilderzy również czymś smarują swoje przynęty przygotowując je do sprzedaży i podzielą się swoimi doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazo57 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 olej rybny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 olej rybny.Odradzam.Dwa lata temu przyjaciel w Norwegii zakupił tran. Jesienią zaprawił nim w strunówkach kilka setek gum. Wiosną do użytku nadawało się jakieś 10%. Reszta była twarda, jakby zrobione były z prawdziwej gumy, a nie z miękkiego silikonu. Kosztowna to była próba... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Wow, dokładnie czegoś takiego wolałbym uniknąć nie wspominając już o zapachu Przyznam że myślałem wstępnie o wazelinie technicznej w sprayu / oleju wazelinowym ale wolałbym usłyszeć opinie od praktyków a nie uczyć się na własnych błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazo57 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 https://allegro.pl/fox-rage-jaskolka-legend-15cm-hot-olive-olej-rybny-i7506381034.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Miałem kiedyś resztkę smaru silikonowego i popsikałem nim przynęty w oryginalnych woreczkach strunowych (Dragon i Lunker City). Przeżyły kilka miesięcy bez widocznego uszczerbku i zachowały swoje właściwości. Ale to test na małej próbce, różne przynęty mają różne skład i proporcje tworzywa więc nie wiem czy silikon się sprawdzi. Dostępne są preparaty do konserwacji narzędzi chirurgicznych ale czy się sprawdzą w połączeniu z przynętami? LINK do takiego produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 ...za drogi, nie sądzę żeby producenci przynęt czymś takim natłuszczali swoje gumy, myślę że to musi być coś taniego / powszechnie dostępnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 ..Silol.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) olej rybny. dokladnie sardynki albo szprota Edytowane 7 Stycznia 2019 przez jacus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 w USA znalazłem coś takiego: https://pouryourownworms.com/Plastic-Lubricant-2oz-Bottle-5102PL-2oz.htm cena śmieszna, gdyby nie wysyłka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Smar silikonowy kup na Orlenie jak będziesz wracał z roboty. To jest składnik silikonów i środek np. do konserwacji uszczelek gumowych. Potem przyda Ci się do nasmarowania plecionki bo też działa. Polecam Polsilform ale to tylko w Jasskorze na Okopowej, z plecionkami czyni czyni cuda Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Hesher 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 O ! Chyba jesteśmy w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 No nie wiem ... Poniżej cytat z karty charakterystyki jednego z popularniejszych tego typu środków na rynku ... Zawsze możecie sobie taką kartę ściągnąć i poczytać co tam w środku i jak to działa ... "Należy unikać rozprzestrzeniania się rozlanego materiału jego spływania do gleby lub kontaktu z glebą, ciekami wodnymi, drenami i kanalizacją. Należy poinformować odpowiednie władze, w przypadku kiedy produkt spowodował zanieczyszczenie środowiska (ścieków, cieków wodnych, gleby lub powietrza). Materiał zanieczyszczający wodę." 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 olej rybny. Odradzam.Dwa lata temu przyjaciel w Norwegii zakupił tran. Jesienią zaprawił nim w strunówkach kilka setek gum. Wiosną do użytku nadawało się jakieś 10%. Reszta była twarda, jakby zrobione były z prawdziwej gumy, a nie z miękkiego silikonu. Kosztowna to była próba... Mam ze dwa pudelka gum zalane olejem rybnym i nie zauwazylem zeby gumy strwardnialy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Próbowałem tej sztuczki dwa razy (olej rybny) dwa razy taki sam efekt jak @Woblery z Bielska sztywne jak .... , szkoda że nie działają na co innego w podobny sposób poza zapachem ... Do konserwacji używam olejku silikonowego ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Mam ze dwa pudelka gum zalane olejem rybnym i nie zauwazylem zeby gumy strwardnialy. tez tego nie stwiedzilem, poza "zapachem" ktory jest, jak dla mnie, efektem jak najbardziej chcianym i pozytywnym. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez jacus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pike_69 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 To teraz się zasmuciłem mam Ok 150 gum różnych firm w pudełku Czy naprawdę od długiego leżenia te gumy zesztywnieja ? Nie spotkałem się nigdy z niczym tak rażącym po wyjęciu gumy z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 nie masz powodow, mam gumy juz lata w pudlach i nic nie zeszywnialo. Ojej dodaje dla aromatyzowania tak jak i sol.Wedlug mnie nieodpowiedenie pudelko robi wiecej szkody jak wszystko inne - potrafi gume rozpuscic.Tak naprawde, to najlepiej przechowywac te przynety na dluzszy okres czasu w zamykanych, foliowych woreczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Taki Rig Wallet uzywam do gum drop shot i carolina/Texas rigOrginalne paczki wkladam do srodka i wiem co gdzie jest i co mam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Może jakieś pochodne benzyny i oleju napedowego ( bo tłuste) A powaznie :Zawsze stosuję olej rybny (ale prawdziwy -nie sztuczny !!! ), tylko zabrudziło się podeko i troche gumy -kolor brązowy + zapach rybny , żadnego innego niepożadanego efektu nie miałem,Ale może nie wszystkie rodzaje gum też tak reagują ? Torebki strunowe owszem -zawsze reagowały (pękały na łączeniach od dołu ) Edytowane 8 Stycznia 2019 przez JACOB01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 https://allegro.pl/oferta/polsilform-silikonowy-oddzielacz-form-typu-gumosil-7503028254 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi