Skocz do zawartości

Przyłowy 2019

FRS1985

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mój przyłów był fajny ale to co się wydarzyło dziś...

Zauważyłem przy burcie rzeki ładne okonie 35-30cm więc sobie porzucałem na 20m i tak dłubałem. Nagle po niezaciętym braniu okonia i dość szybkim zwijaniu przynęty z głębszej wody wypłynęła troć/łosoś i zwinęła moją jaskółkę na moich oczach. Najgorszy w tym wszystkim był mój sprzęt...

Gunki Reinbo 1.5-5g

Shimano stradic CI4 + 1000HG

Spider Wire 0.06mm

Fluorocarbon 0.17mm

Odjazd na kilkadziesiąt metrów, potem powrót i znowu odjazd i tak przez 10min aż w końcu udało mi się podebrać ładnego samca.

4b9e50e4491988c345102ed643acb27f.jpgf75631143da1ce5ab23edfe8ef0fa446.jpg4de39f61f98a61aa828ab206cbc9eb0e.jpg

Ryba złowiona w Szwecji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 9

Ryba piękna, gratulacje. Tylko ten beton pod rybą nie pasuje. Wystarczy, że zacznie szaleć, rzucać się w tym podbieraku na betonie i pewnie na zdrowie jej nie wyjdzie.

Kosz podbieraka sztywno w górze więc nie leży na betonie i Kolega raczej ma nad nim kontrolę, dodatkowo gdzie miał zrobić fotkę ? Widzisz otoczenie na zdjęciu ...

• Like 6

Kosz podbieraka sztywno w górze więc nie leży na betonie i Kolega raczej ma nad nim kontrolę, dodatkowo gdzie miał zrobić fotkę ? Widzisz otoczenie na zdjęciu ...

A Ty jesteś adwokatem kolegi i razem byłeś z nim na łowisku ?

Nie będę się rozwodził nad terenem, ale w 99% zawsze w pobliżu wody jest kawałek ziemi, czy trawy, ale każdy postępuje według własnego uznania. Jeśli kolega miał nad wszystkim kontrolę, to super, ale czasami można się spóźnić lub zagapić i ryba się poobija...

• Like 1

Niestety w obrębie 500m masz sam beton.

Tak jak kolega napisał, zdjęcie jest w napiętym podbieraku więc kontakt z ziemią był nieznaczny.

Następnym razem specjalnie dla Ciebie będę szedł z rybą przez pół miasta żeby znaleść trawę. Pewnie będzie to lepsze dla zdrowia ryby niż szybka fota i wypuszczenie mimo betonu

• Like 3

Niestety w obrębie 500m masz sam beton.

Tak jak kolega napisał, zdjęcie jest w napiętym podbieraku więc kontakt z ziemią był nieznaczny.

Następnym razem specjalnie dla Ciebie będę szedł z rybą przez pół miasta żeby znaleść trawę. Pewnie będzie to lepsze dla zdrowia ryby niż szybka fota i wypuszczenie mimo betonu

Nie chodź z ryba pół km. Jak nie możesz w bezpieczny sposób jej zrobić zdjęcia, spróbuj nad lustrem wody. Najwyżej ryba odpłynie bez szkody dla niej. Zdjęcia robimy nie za wszelką cenę.

Edytowane przez wilczybilet

Kolejny wypad na królową okazał się strzałem w 10tke. Z bratem ramię w ramię pognałem za przygodą. Znowu myśłałem że mam w końcu fajną mamuśkę a tu znowu zdziwienie. Tym razem klasyka okazała się górą. Równe 80cm samca na wahadłówkę tym razem z opaski.Oczywiście C&R Woda cały czas bardzo niska i trudno zlokalizować lub nawet namierzyć rybę. Zaliczam też ładnego kopa w wahadłówkę ale ryba po chwili się wypina. Pozdrawiam.

post-53571-0-48465700-1572525318_thumb.jpg

post-53571-0-53499300-1572525418_thumb.jpg

• Like 35

Kolejny wypad na królową okazał się strzałem w 10tke. Z bratem ramię w ramię pognałem za przygodą. Znowu myśłałem że mam w końcu fajną mamuśkę a tu znowu zdziwienie. Tym razem klasyka okazała się górą. Równe 80cm samca na wahadłówkę tym razem z opaski.Oczywiście C&R Woda cały czas bardzo niska i trudno zlokalizować lub nawet namierzyć rybę. Zaliczam też ładnego kopa w wahadłówkę ale ryba po chwili się wypina. Pozdrawiam.

Pewnie wsadzę przysłowiowy "kij w mrowisko" ale przedstawiasz sytuację tak, jakbyś specjalnie kolejny raz nastawiał się na taki przyłów.

Sorry, ale pomimo tego, że ryby piękne nie będę gratulował. Mi to wygląda na świadome polowanie i jeszcze oczekujesz poklasków.

Okres ochronny, to okres ochronny... A to czy wypuszczasz, czy nie - nie ma nic do rzeczy w takim przypadku.

Sytuacja podobna jakoś bardzo do trollingowania przez niektórych "sumiarzy" na mazowieckiej Wiśle.

Źle się dzieje w państwie duńskim....

• Like 1

Gość DAWIDspinn

Polecam się doszkolic jak się komuś zwraca uwagę. Troc wedrowna w Wiśle poniżej zapory we Włocławku, czyli na odcinku gdzie łowi w/w kolega ma okres ochronny od 1 grudnia.

Cytat z Rapr :b/ na odcinku rzeki Wisły od zapory we Włocławku do jej ujścia od 1 grudnia do końca lutego; w okresie od 1 marca do 31 sierpnia obowiązuje zakaz połowu w piątki, soboty i niedziele;

• Like 21

Pan a może Pani linek.

A to akurat dosyć proste rozróżnienie, bo dymorfizm płciowy u linów wyraźny. Płetwy brzuszne Pana lina sięgają poza odbyt, wchodząc na płetwę odbytową, ich promienie są masywniejsze, twardsze niż samiczki, a rozłożone są zaokrąglone. Tu ewidentny Pan lin. https://es.wikipedia.org/wiki/Tinca_tinca#/media/Archivo:Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg

• Like 3

A to akurat dosyć proste rozróżnienie, bo dymorfizm płciowy u linów wyraźny. Płetwy brzuszne Pana lina sięgają poza odbyt, wchodząc na płetwę odbytową, ich promienie są masywniejsze, twardsze niż samiczki, a rozłożone są zaokrąglone. Tu ewidentny Pan lin. https://es.wikipedia.org/wiki/Tinca_tinca#/media/Archivo:Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg

O widzisz, od razu człowiek mądrzejszy :) dzięki 

• Like 1