gooral Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Powital. Albo mam rece kowala albo okonie biora w irlandii ultra delikatnie (mowa o zimowych z wody 5m+)Do tej pory radzilem sobie uzywajac wklejek/miekkich wedek:Favourite blubird, mikkado nihonto flashspin, st croix panfish ulf.Przy przeciazeniu wedki (te powyzsze maja cw do 6, gora 10g) glowka 10-15g + przyneta szczytowka pozostaje niemal ciagle ugieta i brania widac calkiem znosnie.WIDAC rzadko brania czuje.Dodatkowym problemem sa centkowane przylowy. zdarza mi sie nawet lowic wiecej szczupakow danego dnia niz okoni na wedke okoniowa. Trafiaja sie ryby 90+ a (70+ sa norma) i tutaj zaczynaja sie schody:favourite byl zdecydowanie za miekki (mialem stara wersje wklejke - nowszy ponoc sztywniejszy), mikkado nihonto (tutaj rowniez mam starsza wklejke - nowe sa chyba cale) mz ma za duzo miecha do okoni i spady bywaja. Panfish wydaje mi sie idealny/lekko za slaby - bylby moim faworytem tylko mi sie "czucia" bran zachcialo.Mialem za duzo czasu i postanowilem sie podoktoryzowac z jerkbaitowych wpisow o czulosciach wedek etc. i wymyslilem sobie, ze zrobie sobie wedke na zamowienie.Jakies mam wewnetrzne przekonanie, ze jak uchwyt kolowrotka bedzie z wegla to czulosc bedzie wieksza (prosze bez polemiki) do tego + 10 do lansu Poczytalem i wpadlem na pomysl zakupu czegos od phenixa w kpl z uchwytem delfin.Napisalem maila do jednej z pracowni i przyznam troszke mnie podejscie odrzucilo, a delfiny to juz przezytek, a nie zdradze co to za blank, ale bedziepanzadowolony i do tego cena spora jak za zmiane odczuc przy okoniowaniu (tam co innego wywalic kupe kasy jak sie leci w glusze na jakies mega bestie a co innego na okonka pod domem)pogooglal i wygooglam w tacklewarehouse wedke jak w tytule moc wydaje sie adekwatna (10lbs vs st croixove 6lbs), cw odpowiedni ( 11g ws st croixowe 6) akcja fast i do tego uchwyt carbon i cena znosna (150$)Pytanie czy ktos mial doczynienia i czy np nie okaze, sie ze te wedki sa znacznie zawyzone/zanizone (mam 2 hamerykanskie abu garcia veritas: wedka do 14g rzuca lekko 40g, wedka do 21 lekko obsluguje slidery 12, zreszta st croix podobnie niby do 6g a lekko rzuca 17,5g+2cale), albo np, ze wedka jest identyczna to mojego panfisha.Realnie nei mam zamiaru rzucac niczym ciezkim - intencja to uzywanie najlzejszych przynet jakimi wyczuje kontakt z dnem ma wodzie 5-15m ew rosliny etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 .....sorry, ale u mnie się google translator zawiesił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Jeśli chcesz więcej czuć w dłoni to IF nie będzie najlepszym wyborem , one raczej w innym celu zostały stworzone i tam sygnalizuje szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Jeśli chcesz więcej czuć w dłoni to IF nie będzie najlepszym wyborem , one raczej w innym celu zostały stworzone i tam sygnalizuje szczyt.ALe ja mowie o feather nie iron feather jesli cie rozumiem. Ps If to juz blizej 500$ i brak uchwytu z wegla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 ALe ja mowie o feather nie iron feather jesli cie rozumiem. Ps If to juz blizej 500$ i brak uchwytu z wegla Sorry , wszędzie phenixy widzę ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Ps obejrzalem/poczytalem i kurcze mi sie przelotki nei podobaja - najwieksza jest daleko od rekojesci i na filmach nawet sie zdarza, ze linka zawija sie dookola planku (wtf?!?). jesli wiezyc filmikowi cw jest "realny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 I do tego w kilku opisach goscie pisza, ze do zodiasa i expride mu daleko czuloscia. Nie wiem czy nei poczekam az expride L+ sie pojawi na polce. Ma ktos doczynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Mam IF łowię i się bardzo dobrze sprawuje ,mam i delfinie okoniówki i też się dobrze sprawują ,ryby jak biorą to nie zawsze tak samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Chyba pora zamknac/usunac watek Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Może napisz do Skalka (Skalek Rods), jest tu na forum, kręci b. fajne wędki i doradzi, co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi