Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2019

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

Tego typu knoby widywałem wcześniej w multikach Daiwy i ich klonach lub też w konstrukcjach tuningowych korb lub uchwytów z kraju wiśni. W fabrycznym kołowrotku ze stałą szpulą widzę pierwszy raz.

Pochwal się od kiedy i w jakim fabrycznym kołowrotku (S) takie rozwiązanie jest już od jakiegoś czasu.

Nie lubie sie chwalic, wiec po prostu grzecznie odpowiem :)

Shimano Stella 2018

post-45573-0-69762200-1547242074_thumb.jpg

Dostepny rowniez jako knob yumeya pod nazwa I SS

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/5322

Bardzo ciekawa informacja o zrownaniu wysokosci nawoju ze Stella.

Szpulka 2500 ma taki sam rozmiar jak w Stelli.

47 srednica

17 wysokosc nawoju.

To byloby cos nowego, gdyby szpulki miedzy Stella a Vanquish pasowaly :)

Dzięki

To raczej jest od bardzo bardzo niedawna. Pierwsze 1000 w '18 miały zupełnie inne knoby. Pamiętam bo sam wstawiałem fotki z rozmiarówką.

A taki cudak w tym gabarycie i z podwójną korbą to jest świeżo w ofercie :

14060783_55208_lineup1.jpg

Edytowane przez vako
  • Like 1

Dzięki

To raczej jest od bardzo bardzo niedawna. Pierwsze 1000 w '18 miały zupełnie inne knoby. Pamiętam bo sam wstawiałem fotki z rozmiarówką.

Zdazylem kupic w 2018 i wyprobowac na pstragach takiego knoba :)

Dlatego napisalem, ze dostepny i wyprobowany.

Do mnie zawital latem 2018...

Od kiedy dostepny, nie pamietam .

Według mnie w przypadku tej premiery najbardziej zastanawiające jest to, dlaczego producent odchodzi od koncepcji umieszczania elementów mechanizmu w korpusie po stronie stopki kołowrotka. Jak dotąd w/w rozwiązanie było charakterystyczne dla niższych modeli Shimano. Co prawda schematu nie oglądałem, ale dostępne zdjęcia chyba to potwierdzają.

Według mnie w przypadku tej premiery najbardziej zastanawiające jest to, dlaczego producent odchodzi od koncepcji umieszczania elementów mechanizmu w korpusie po stronie stopki kołowrotka. Jak dotąd w/w rozwiązanie było charakterystyczne dla niższych modeli Shimano. Co prawda schematu nie oglądałem, ale dostępne zdjęcia chyba to potwierdzają.

Nie mam wyzszego wyksztalcenia technicznego, wiec pozwole sobie zapytac wprost : co to zmienia i dlaczego jest to "najbardziej zastanawiajace" ? 

Pamietam, ze byly juz Twin Powery, ktore mialy korpus tak skrecany, ze stopka byla w "pokrywce", a nie w glownej czesci korpusu ...

O chocby ten tutaj. TP FB

Albo Exsence 10 JDM, 4000 

Edytowane przez Guzu

Miałem na myśli to, że w modelu z przedmiotowego wątku "pokrywką" jest część ze stopką, tak jest obecnie w dostępnych niższych modelach. Do tej pory wyższe modele,  powiedzmy od TP, TP MG i jego klonów miały mechanizm umieszczony po stronie ze stopką, dla mnie ta strona przez swoją budowę i gabaryt wydaję się stosowniejsza. Co do młynków z linku to nie są modele wyższe od TP. Ten exsence Ci4 nie jest akurat klonem TP MG, twinek FB to chyba biomaster JDM.

Edytowane przez ttoomm

Zapowiada się rewelacyjnie, w sensie parametrów. Wizualnie, podobnie jak nowa gwiazda, na kolana nie rzuca. Ja wiem jedno, po wyjątkowo udanym - opinia jest rzecz jasna subiektywna - modelu '16 3000HGM, który wyparł u mnie prawie wszystkie inne młynki, nowym nawijakiem po który sięgnę, na pewno będzie '19 w wielkości 3000, zwłaszcza że wysokość szpulki wzrosła do 17 mm, a to był jedyny minusik poprzednika. Dam też pewnie szansę 4000HG :)

Waga tych młynków to czysta poezja, do każdego, porządnie wyważonego kijka.

Edytowane przez haja1978
  • Like 4

Trochę cena porażająca jak za vanka...

Czyli miała być cena niższa niż poprzedniego a tu kupa ...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Taki z Ciebie fachowiec w kwestii cen a porównujesz ceny nowego kołowrotka do starego, który był wrzucany na wyprzedażach :)

Sugerowana cena detaliczna poprzedniego była wyższa :)

Taki z Ciebie fachowiec w kwestii cen a porównujesz ceny nowego kołowrotka do starego, który był wrzucany na wyprzedażach :)

Sugerowana cena detaliczna poprzedniego była wyższa :)

Miałem na myśli, wpis poprzedni o obiecanej niższej cenie vanka przez Shimano. Zdaje sobie sprawe, że vaniek 2016 jest teraz na wyprzedażach.

Tylko, że cena ~1830zl jest spora, jeśli pamiętam to stary model wchodził w podobnej.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Jaka by nie była na starcie ta vańkowa cena, rozsądni poczekają na 1600-1500 PLN-ów, a cierpliwi na 1400* ;) Moim zdaniem model 2019 jest ładny, kto wie, czy nie najładniejszy z dotychczasowych.  

* chyba że wszelkie kursy jenów, dolarów i rubli poszybują w kosmos, czego wykluczyć nie można :rolleyes:

Jaka by nie była na starcie ta vańkowa cena, rozsądni poczekają na 1600-1500 PLN-ów, a cierpliwi na 1400* ;) Moim zdaniem model 2019 jest ładny, kto wie, czy nie najładniejszy z dotychczasowych.

* chyba że wszelkie kursy jenów, dolarów i rubli poszybują w kosmos, czego wykluczyć nie można :rolleyes:

.

Jeśli ktoś posiada wiedzę o zmianach kursow, zanim te zmiany nastąpią, to polecam wykorzystać ta widzę i zostać milionerem.

No chyba, że się już nim jest i wtedy może się komuś nie chcieć, po prostu. :)

• Like 4

ponownie w Vanquishu nie ma złotego rantu szpuli. Nie wynika to chyba z oszczędności, bo było ni było to drugi od góry po stelli młynek słodkowodny, lecz chyba z powodów natury estetycznej, koncepcji wizualnej. Sama szpula droższa niż od TP. Ten rant, mimo że czarny jak kołnierz szpuli, jest jednak wyraźnie wyodrębniony, nie jest to monolit jak np. w Stradicu. Gdzieś na ruskim filmiku na youtube pojawiła się informacja, żeby się nie martwić że brak złocenia rantu, bo rant mimo że czarny to jest utwardzany, pokryciem materiałem w stylu rolki stelki 10/vańka 12. Jednak ten wygląda na coś w stylu SiC, głęboka czerń z połyskiem, a w Vańku 16 i 19 lekkie mat. Ma ktoś wiedzę na ten temat, bo Shimano oczywiście milczy w tej kwestii?

Na stronie S pojawia się też tajemnicze "New CI4+". Ktoś coś? To nowość sprzed kilku lat czy nowa nowość (tu chyba Shimano nie odmówiłoby sobie nadania jakiejś nowej głupawej nazwy, mieli ostatnio zajawkę na X czyli np. XCI4+)???

Edytowane przez smokwelski