Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2019

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

W UK jest promocja z okazji bnak holiday weekend na vanquishe 2019 315£ za większość modeli od c2000s do 4000mhg.

Niestety trwa tylko do wtorku ...

Vaniek 2019 za 1600zl...

https://www.bobcotackle.co.uk/shop/shimano-vanquish-fb-reel

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki

Wcześniej miałem stradica 2500 FJ i tu wyważenie było Ok, tylko rozmiarowo za mały, i tu wiadomo też im większa szpula rzuty dalsze, może być że gramatura w granicach 200g może być przesadnie za lekko, Trzeba będzie szukać coś w granicach 250 g,

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

W UK jest promocja z okazji bnak holiday weekend na vanquishe 2019 315£ za większość modeli od c2000s do 4000mhg.

Niestety trwa tylko do wtorku ...

Vaniek 2019 za 1600zl...

https://www.bobcotackle.co.uk/shop/shimano-vanquish-fb-reel

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Ja widzę 400 funtów x 4,85....

• 4 tygodnie później...

Planowałem kupić i kręciłem nowym modelem 2500S. Równocześnie miałem do dyspozycji obejrzeć nowa Stelkę FJ C3000. To co mnie kompletnie zniechęciło do V19 to bardzo duży luz na korbie, dodatkowo zmienny w zależności od położenia rotora. Poprosiłem kolegę, aby porównał ten luz z drugim modelem V19 C3000, który miał i powiedział, ze tam luz jest jeszcze większy. To dla mnie bardzo dziwne, ze w kołowrotku tej klasy jest taki luz. Miałem dużo topowych modeli Shimano i żaden nie miał aż tak dużego luzu od nowości co ten V19... Wybór padł na Stelkę ;)

Edytowane przez Żbiku

Ja posiadam od około miesiąca model 2500S. Zakupiony z myślą o lekkim łowieniu okoń, wszelaki białoryb, kijki do max 8 lb. Zaliczył z 7-8 wypadów. Jako przyłowy w zmaganiach microjigowych  zębaty ok 70 cm i 2 karpie ponad 60 cm które konkretnie przetestowały hamulec vańka :D . Oczywiście kilkadziesiąt sztuk okoni,wzdręg itd. Powiem tak: na początku kręcił przyzwoicie, może ciut lepiej niż model z rocznika 2016. Ale teraz kręci bajecznie. Niezwykle miękko, prawie bezgłośnie. Luzy minimalne. Łowienie tym modelem w ul to czysta przyjemność  :) Nie żałuję iż poczekałem na ten rocznik bo miałem kupować poprzedni wypust. Do tego fajny design i w końcu normalny line clip. Ja akurat do lekkiego łowienia polecam. Czasami warto kupić, połowić jakiś czas i dopiero wyciągać wnioski. Aha żeby nie było że urwałem się z choinki, stelle też posiadam. Tą najnowszą również więc porównanie jakieś mam  ;)

Ja nie twierdze, ze to zły kołowrotek. Bardzo mi się podoba wizualnie, świetna masa. Nie mniej zniechęciły mnie do niego te wspomniane luzy, które wg powinny być znacznie mniejsze i nie zmieniające się w zależności od położenia rotora. Może to kwestia egzemplarza lub partii ale ewidentnie było coś nie tak.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Wybierz sobie coś sensownego z Daiwy LT i będziesz Pan zadowolony.

Pokręciłem sobie w sklepie tym nowym Vańkiem i już mi wystarczy :)

No nie załamuj mnie :( .

Rozmiar szpulki tj.  średnica 43mm i wysokość 13,5mm, oraz długość korbki 50mm bardziej by mi odpowiadała w porównaniu do stelki 1000 gdzie średnica szpuli 40 mm wysokość 13mm i długość korbki 50 mm. 

Co w tym nowym vańku niedobrego usłyszałeś. Wiem że ucho i oko masz wprawne :)  :) .

Pamiętasz stare mocno szeleszczące vańki, jakiegoś chyba CI nawet smarowałem o ile mnie pamięć nie myli.

Jak obejrzałem schemat tego modelu z 2019 roku, to już ma podparcie osi na łożysku jak stella, dlatego wzbudził moje zainteresowanie.

Ciężko by nie miał, bo max. główki 5g + smukłe gumki, ewentualnie nieprzewidziany duży przyłów do ogarnięcia :lol:  :lol: .

Interesuje mnie jego praca, jak się ma jego kultura w porównaniu do TP i stelli.

No nie powiem, zabiłeś mi klina.

Edytowane przez Jozi

Zapewne tak, nie wiem jak Shimano smaruje nowe maszyny ale jak nic nie zmienili to nie dziwi że nowe wykazują kiepską kulturę pracy.Przerabiałem temat smarując nowe shimaniaki, kultura pracy zmieniała się drastycznie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka