Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2019

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kupiłem ten klasyczny, jak w tp11, ale ze srebrną rolką, za 49. Nierdzewne ezo 17. Jest tam łożysko w komplecie, ale takie zwykłe, nie ARB. Mam ARB, ale ezo wydaje mi się lepsze. Warto. Będzie hulać latami. Smarować będę od tego roku DG-18. 85 ziko za 5g niestety. Ale powinno starczyć na 2-3 lata. Mam 17 kręćków????

• Like 1

Pewnie podoła, choć są lepsze młynki do takich zastosowań.

Co rozumiesz pod słowem ostra? Jak ciężka, to czarno to widzę na dłuższą metę, jak intensywna, ale stosunkowo lekkimi obciążeniami to powinno być dobrze.

Jakie wrażenia "na sucho"?

Czuć pracę przekładni ale przyjdą długie wieczory i dorobimy mu odpowiednią porcję masła w maśle :) .

Spasowany perfekcyjnie, kręci gładko i przyjemnie.Jest bardzo lekki w porównaniu do mocarza  tj.TP z 98 roku 2500 mają szpule tej samej średnicy- vaniek go godnie zastąpi, być może twinek pójdzie do ludzi, oczywiście za przyzwoitą porcję siana( mam jeszcze 2 szpule zapasowe do niego).

• Like 1

Jeszcze ukłon w stronę  Kolegi @Mefistofishing za bardzo dobrą ofertę zakupu na kołowrotek, szpulę zapasową i plecionkę :)  :) :) . 

Absolutnie nie opłacało się ciągnąć z Japonii, nawet nie licząc cła z Vatem.

Artur jeszcze raz Wielkie Dzięki :)  :) :) . 

• Like 3

Zastanawiam się właśnie nad takim Vańkiem do Okoniówki (Legend Tournament 2.13m do 7g.). Są w Moritz b fajne ceny na te młynki bodaj 2000 i 2500. Tylko jestem ciekaw jak spasują się z takim leciutkim kijem ale twoja opinia @Jozi napawa mnie optymizmem 

Zastanawiam się właśnie nad takim Vańkiem do Okoniówki (Legend Tournament 2.13m do 7g.). Są w Moritz b fajne ceny na te młynki bodaj 2000 i 2500. Tylko jestem ciekaw jak spasują się z takim leciutkim kijem ale twoja opinia @Jozi napawa mnie optymizmem 

Ważne  jaki model chcesz kupić, tj. szerokość szpuli, długość korbki przełożenie, moc hamulca.

https://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/42701/cPath/4027_4029_4034_4971/reel/shimano-19-vanquish-2500shg-free-shipping.html

Tu masz poszczególne specyfikacje, ja wybrałem c 2500SHG bo najbardziej leżał mi parametrami do okoniówki tj.

szerokość szpuli 43mm ( stelka 2500 ze szpulą 46 mm była za duża i linkę gasiło na przelotce startowej).,

korbka dł 50mm( mam stelkę 1000-to ma taką popierdółkę 40mm, za krótka jak dla mnie do kija 6 lb ),

z rozpiski wynika, że to jest body 2000 czyli mniejsze od normalnego 2500.

Uważam, że do tej okoniówki też byłby idealny wielkością.

• Like 2

Wszystko zależy czy kij seryjny czy custom.Seryjny nie ma startowej mikro przelotki  więc średnica szpuli 2500 shimano nie będzie przeszkadzać.I jakie zastosowanie kija,ja mam ltws70lf i z premedytacją zabieram go na sandacze z płytkiej wody do 3m. Wtedy montuję rozmiar 300hgm,a jak jadę szukać okoni na głębszej wodzie to biorę rarenium 2500 165g i też jest dobrze, choć jakoś lepiej leży mi w ręce z kołowrotkiem powyżej 200g.Przy seryjniaku poniżej 2500 bym nie schodził,to nie jest kij ul.

Pozdrawiam.

• Like 1

Wszystko zależy czy kij seryjny czy custom.Seryjny nie ma startowej mikro przelotki  więc średnica szpuli 2500 shimano nie będzie przeszkadzać.I jakie zastosowanie kija,ja mam ltws70lf i z premedytacją zabieram go na sandacze z płytkiej wody do 3m. Wtedy montuję rozmiar 300hgm,a jak jadę szukać okoni na głębszej wodzie to biorę rarenium 2500 165g i też jest dobrze, choć jakoś lepiej leży mi w ręce z kołowrotkiem powyżej 200g.Przy seryjniaku poniżej 2500 bym nie schodził,to nie jest kij ul.

Pozdrawiam.

Mam tego kija tylko LWS70LXF. Właśnie myślę o młynku do niego....

Pozdrawiam.

W całej rozciągłości się z Tobą zgadzam, że pewnie 2500 spokojnie wystarczy.W MC  2-10g przelotka startowa jest większa i 2500 spokojnie obsłuży ale gabarytowo jest jednak trochę za duży.

Należy przymierzyć wielkość kołowrotka do kija by osiągnąć kompromis.

Ja mierzyłem 3 średnice szpuli 40  43 i 46 mm, pomiar wskazał że najbardziej optymalna będzie 43 i  szukałem maszynki o takiej średnicy i najlżejszej z możliwych.

Padło na nowego vańka, bo konstrukcyjnie zbliżony do stelki, lżejszy i tańszy, na dodatek w promocji u Mefiego. 

• Like 1

Jozi absolutnie nie neguję Twojego wyboru,przedstawiłem tylko moją opinię na temat kołowrotka do seryjnego kija st.croix 8 lb który ma wystarczająco mocy żeby zatrzymać 70cm sandacza w miejscu na dokręconym hamulcu.I przy takim łowieniu po prostu body 2000 za długo nie pokręci z kulturą pracy jakiej od niego oczekujemy.

Pozdrawiam.

Jozi absolutnie nie neguję Twojego wyboru,przedstawiłem tylko moją opinię na temat kołowrotka do seryjnego kija st.croix 8 lb który ma wystarczająco mocy żeby zatrzymać 70cm sandacza w miejscu na dokręconym hamulcu.I przy takim łowieniu po prostu body 2000 za długo nie pokręci z kulturą pracy jakiej od niego oczekujemy.

Pozdrawiam.

Prawda objawiona Panie :)  :)  :) .

Tak po prawdzie to my trochę popadamy w narcyzm przy tym wybieraniu sprzętu, no ale cóż....

Poprawia się byt to i w d... się poprzewracało :lol:  :lol:  :lol: .

• Like 1

No i nie wytrzymałem do zimy :lol:  :lol: ....

W vańku została osiągnięta odpowiednia ilość masła w maśle :)  :) .

Z maszynki jestem zadowolony, bardzo płynnie kręci, lekki szum, który się z niego wydobywa jest prawie niesłyszalny.

Jest również stabilizowana oś łożyskiem w nakrętce rotora, podobnie jak w stelli.

• Like 4

• 1 miesiąc temu...