piethras Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ja polecam Tobie Twin Powera XD 4000 lub 5000Bardziej budżetowo Stradic FL.A jeszcze bardziej budżetowo Spheros SW wydaje się ciekawą propozycją. Vanquish to do wędki kleniowej. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ja bym polecał się przyjrzeć temu nowemu TP w rozmiarze 4000 z przełożeniem 5,3:1. Mam Stellę z takim przełożeniem nawija ponad 85cm, bardzo przyjemnie się nią łowi bolenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Zależy wszystko ile kolega chce wydać. Jesli myśli o vanku to przy takich pieniądzach można przebierać. Bliżej 1100zl można trafić nowe daiwy certate 2016, za ciut więcej można mieć tp sw i xd. Osobiście celował bym lano w certate lub tp sw, tu masz moc i pewność conjamniej kilku sezonów... Nowy tp też fajny jest tylko szpule pewnie tanie nie beda, chyba że od stradica fl podejdzie... Sent from my Mi 9T using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Kwota jaką chce wydać jest akurat najmniej istotna. Chce żeby kołowrotek wytrzymał dłużej niż sezon, płynnie kręcił no i żebym się nie bał ze przy holu się rozleci Aktualnie kręcę ultegrą 17. Mam ją od roku, niby wszystko fajnie, ale to jednak nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 A ja jestem ciekawy czy ktoś może potwierdzić że zajechał vańka? A jeśli tak to co nim robił. Narazie to tylko duzo opinii że delikatny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Wiesz jak jest.. Jeśli ktoś kupił i zajechał vanka przy cięższym łowieniu to raczej nie będzie skory się przyznac że zajechał bo przecież wszyscy tłuką jednogłośnie ze nie do tego on stworzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Kwota jaką chce wydać jest akurat najmniej istotna. Chce żeby kołowrotek wytrzymał dłużej niż sezon, płynnie kręcił no i żebym się nie bał ze przy holu się rozleci Aktualnie kręcę ultegrą 17. Mam ją od roku, niby wszystko fajnie, ale to jednak nie to.Jeśli wydatek rzędu 1,6k - 1,7k nie powoduje bólu sumienia i w domu ciągle zostanie na jedzenie???? to dałbym szanse dla odmiany daiwie certate LT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogunow Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) A ja jestem ciekawy czy ktoś może potwierdzić że zajechał vańka? A jeśli tak to co nim robił. Narazie to tylko duzo opinii że delikatnyTeż to chciałem napisać. Pewnie większość odradzających Vanka nigdy go nie używało. To nie jest słaby sprzęt. Mam kolegę który łowi na niego bolenie, sandacze i szczupaki. Nic się z młynkiem nie dzieje chodzi jak nowy, czego nie może powiedzieć o wcześniejszym stradicu CI4. Mam TP 4000 15 ale wg mnie jest za ciężki do boleniówki, dlatego jestem w trakcie oczekiwania na nowego Vanka 4000 MHG od mefisto Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Lutego 2020 przez bogunow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ja się czasem zastanawiam, czy te opinie o Vańkach piszą ludzie, raz, co w ogóle ryby łowią, a dwa czy łowili choć trochę Vanquishami, żeby się miarodajnie wypowiadać. Katowałem '16 w rożnych konfiguracjach wielkościowych (oprócz najmniejszej, tę katują moi znajomi), a teraz zaczynam katować '19 i cóż, o ile wszystkie moje Stelle poszły do ludzi, bo po kilku łowieniach np. '14 3000HGM, 3000HG, 4000 już nie było tak przyjemnie jak od nowości, a o TP '15 nawet nie wspominam, o tyle większość Vańków z biegiem czasu pracowała coraz to lepiej. A już przy pracy '16 3000HGM, to żadna Stella FI czy FJ, które miałem w rękach nie miały startu. '16tką 3000 i 4000 35 gramowe główki + 4-6" gumy na Czorsztynie podbijałem na 20 metrach i ani jęknęły, łowiłem też nimi w Bugu czy Wieprzu podobną rozmiarówką i przeżyły...A te powyższe teksty, że Vanquish 4000 nie da sobie rady przy boleniowaniu, no cóż, bez komentarza... szkoda klawiatury. Kupcie sobie Slammery, zresztą schemat już tu przerobiony i polecany. Stellą onanizm w fotelu, ewentualnie UL i L, żeby się nie rozpadła, a do reszty Slammer, Od razu polecę od 460 w górę, żeby była moc i żeby przy braniu boleń kabłąka nie urwał... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ja się czasem zastanawiam, czy te opinie o Vańkach piszą ludzie, raz, co w ogóle ryby łowią, a dwa czy łowili choć trochę Vanquishami, żeby się miarodajnie wypowiadać. Katowałem '16 w rożnych konfiguracjach wielkościowych (oprócz najmniejszej, tę katują moi znajomi), a teraz zaczynam katować '19 i cóż, o ile wszystkie moje Stelle poszły do ludzi, bo po kilku łowieniach np. '14 3000HGM, 3000HG, 4000 już nie było tak przyjemnie jak od nowości, a o TP '15 nawet nie wspominam, o tyle większość Vańków z biegiem czasu pracowała coraz to lepiej. A już przy pracy '16 3000HGM, to żadna Stella FI czy FJ, które miałem w rękach nie miały startu. '16tką 3000 i 4000 35 gramowe główki + 4-6" gumy na Czorsztynie podbijałem na 20 metrach i ani jęknęły, łowiłem też nimi w Bugu czy Wieprzu podobną rozmiarówką i przeżyły...A te powyższe teksty, że Vanquish 4000 nie da sobie rady przy boleniowaniu, no cóż, bez komentarza... szkoda klawiatury. Kupcie sobie Slammery, zresztą schemat już tu przerobiony i polecany. Stellą onanizm w fotelu, ewentualnie UL i L, żeby się nie rozpadła, a do reszty Slammer, Od razu polecę od 460 w górę, żeby była moc i żeby przy braniu boleń kabłąka nie urwał...I żeby od ciężaru kołowrotka łapy nie wyrwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Mam i używam c2000s do okoniowej dlubaniny do 5g.Vaniek trzymając go w ręce sprawia wrażenie bardzo delikatnego, osobiście nieczulbym się pewnie podpinajac pod kijek do 30g. Ale jeśli znacie przypadki albo sami tak lowicie i wszystko działa pięknie to jest to dobra wiadomość. Ja z tych bardziej zachowawczych jednak i bojazliwych???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 A jednak są i pozytywne opinie, trochę zamieszania, ale to nic. Pierwotnym moim wyborem był właśnie Vanquish między innym ze względu na jego wagę. Łowie lamiglasem GP1202MH, dokładnej wagi nie znam, ale przy długości 3.05 coś tam waży. Dlatego uznałem że właśnie Vanquish może być dobrym wyborem żeby niepotrzebne tego ciężaru jeszcze sobie nie dokładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 A jednak są i pozytywne opinie, trochę zamieszania, ale to nic. Pierwotnym moim wyborem był właśnie Vanquish między innym ze względu na jego wagę. Łowie lamiglasem GP1202MH, dokładnej wagi nie znam, ale przy długości 3.05 coś tam waży. Dlatego uznałem że właśnie Vanquish może być dobrym wyborem żeby niepotrzebne tego ciężaru jeszcze sobie nie dokładać.Przy tak długim kiju i lekkim kołowrotku, wędka nie będzie leciała na pysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 A ja jestem ciekawy czy ktoś może potwierdzić że zajechał vańka? A jeśli tak to co nim robił. Narazie to tylko duzo opinii że delikatnyJa o jednym 2500 zajechanym wiem :-)Pracował z mocnym kijem i trocie łowił :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 @Artek no niestety nikt z moich znajomych ani sklepy wędkarskie w mojej miejscowości nie mają na stanie takich kołowrotków, więc ciężko mi sie wypowiedzieć. Ale może być tak jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Więc spróbuj podpiąć inny kręcioł o wadze Vanquisha i się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Przy tak długim kiju i lekkim kołowrotku, wędka nie będzie leciała na pysk? Będzie, będzie. Tylko z drugiej strony, znajdź mi współczesny kołowrotek klasy premium który go wyważy. No chyba że dołożymy trochę ołowiu do dolnika wędziska. Dzisiejsze kołowrotki wielkości 4000 ważą 200-250 gramów i trzeba się z tym pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) TP XD 4000 XGKol. Miru szuka kołowrotek do łowienia boleni, ten TP z jego długim kijem się nada. Edytowane 19 Lutego 2020 przez Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Nie zaryzykowałbym do boleniowania moich Vańków, za to z wkręconym Certate aż miło mi się ugania za bolkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 A który model Certate polecicie do kija boleniowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 A który model Certate polecicie do kija boleniowego ?Ja biegam z 3500 (chociaż mam inne wielkości również), ale myślę ze wielkość 2500-3000 będzie bardzo dobra, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 A jakiś dokładnie model rocznik ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogunow Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Nie zaryzykowałbym do boleniowania moich Vańków, za to z wkręconym Certate aż miło mi się ugania za bolkami Znam kilku którzy z powodzeniem łowią Vańkami bolenie i nocami śpią spokojnie A co do niewyważonych wędek bo kołowrotek za lekki ... to trudno co niektórym dogodzić. Z jednej strony dobrze żeby był lekki ...ale jak jest lekki to też niedobrze bo kij leci na pysk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) Było wielokrotnie tu już poruszane. Kolowrotkiem nie wyważa się kija. Nie wiem ile musiałaby być przesunięta dłoń w strone szczytu na foregripie żeby np. 50g. Różnicy w masie młynka (i tak głównie na wysokości rotora/szpuli czyli przed stopką) robiła różnicę w wyważeniu kija. Edit.Chyba że przypnie się slammera siedm/osiemsetkę to i owszem. ???? Edytowane 20 Lutego 2020 przez dreadknight 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Cześć. Jak sprawuje się 2500S przy obrotówkach 2, wobkach typu original 6, Butcher 5S, kajtki od 5g i 3"? Kolega mówi, że nie są to kołowrotki do agresywnie pracujących przynęt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi