Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2019

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszy mnie to, bo pewnie jak zejdę na ląd to będę używał morethana. Nie ukrywam, że koncepcja użycia pianki była nie tyle związana z jej lekkością co designem ale ostatecznie wraz z vanquishem wyszło koncertowo i łowienie było zdecydowanie bardziej komfortowe.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

V16 jest zdecydowanie bardziej korpulentny ma szersze body i w konfrontacji wydaje się bardziej masywny. V19 oprócz tego, że lżejszy to nie ukrywam deklasuje design-em i to mocno, w moim odczuciu pierwszy młynek, który ma lepszy rotor niż pierwszy steez. Nawój lepszy niż V16 i na pewno nie gorszy niż exist. Kręci się podobnie jak V16 i to w zasadzie jego najsłabszy punkt, nie ma tu szału i w tym aspekcie daiwy i stelle są wyraźnie wyżej choć oczywiście nie jest to jakaś betoniarka ale... Niemniej planuję jeszcze 2500S, jeśli w przyszłym sezonie da radę jeziorowy boleniom to będę polował na drugiego 3000MHG.

Edytowane przez guciolucky
  • Like 1

Taka myśl wieczorna. Skoro van jest rekomendowany do lekkiego finezyjnego łowienia to do czego można użyć rozmiaru 4000? I dlaczego w 4000 nie ma opcji płytkiej szpulki a w standardowej pojemność nie sugeruje lekkiego łowienia np. 0,30/120m

Ps. Zima idzie

• Like 1

A

Taka myśl wieczorna. Skoro van jest rekomendowany do lekkiego finezyjnego łowienia to do czego można użyć rozmiaru 4000? I dlaczego w 4000 nie ma opcji płytkiej szpulki a w standardowej pojemność nie sugeruje lekkiego łowienia np. 0,30/120m

Ps. Zima idzie

Ale jest przecież:

https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-shimano-vanquish-4000-m-hg-fb-plytka-9830660639

Od razu piszę nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą.

Ps. Zima idzie

Kiedys robili takie Stelle FW4000S, potem Stella to Stella, a weszlo TP MG, Vanquish ...

Sa zastosowania wymagajace nawet w Japonii ciut wiekszego kolowrotka niz 2500.

Mi takie Stelle FW4000S czy inne 4000 TPMG kojarza sie z technikami typu drift, spining dluga wedka i lekkimi przynetami. Jakies lowienie na smuzaki czy inne drobne przynety na duzych dystansach...

A szpulka gleboka - chcesz plytka kupuj Yumeya. Chcesz kombinowac, rob podklady.

• Like 1

Sławek, odpowiem... Do łowienia ryb na przynęty nie stawiające oporu w wodzie stojącej :)

Utarte kanony używania nadmocy, prześladują rodaków od wielu lat...Moim zdaniem można lekko i wystarczająco mocno, zdecydowanie nie ma sensu tworzenia tzw mocy zapasów o ile przynęty nie niszczą sprzętu... Po to jest Van. Polecam spróbować, docenicie dość szybko.

Edytowane przez guciolucky

Ja sobie to tak wyobraziłem że mógłby być 4000 ze standardowym przełożeniem i z płytką, nie średnią szpulką do łowienia na cienką plecionkę sandaczy na lekko ale to w zasadzie ogarnia 2500, ewentualnie 3000, jeśli potrzebowałbym szybciej nawijać to 3000hg lub jeszcze szybciej xg, c3000 również poradzi sobie z przynętami bez oporu, do czego zatem 4000? Nadal nie wiem, może jakiś przykład?[emoji123]

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

Ja łowiłem za pomocą 3000MHG jeziorowe bolenie, model ma body 4000, które pozwala komfortowo łowić za pomocą przekładni HG i do tego jest bardzo lekki.

Teoretycznie mógłbym użyć modelu 2500HG/XG ale niestety przekładnia HG czy XG wielkości 2500 powoduje duży dyskomfort podczas zwijania linki z przynętami stawiającymi większy opór niż plemnik na haku nr 24...

Standardowe 4000 ma dużą średnicę szpuli co jest raczej nieodzowne przy stosowaniu mono/fluo... A głębokie szpule to są nawet w kołowrotkach 1000/2000 i tego nikt nie potrafi uzasadnić.

Żyłka to dobry wybór , ale gdy nie wpada pod szpulkę . Vanquish 4000 MHG- To działo się u mnie żyłka  0,25-0,28.

Teraz założyłem plecionkę i mam spokój.

Ale na innych przeznaczonych do połowu szczupaka mam żyłkę Peen Extreme...S..

Z reguły wolę żyłkę, teraz to 50/50 z plecionką.

Ps. Zima idzie

;) Może Japońce 4000 do odległościówki przeznaczyli.....

Stradic ci4 też są rekomendowane do lekkiego łowienia.

Kolega zażyna ci4 3000 z kijem sandaczowym, czy to na zaporówkach czy na Odrze i nic mu się nie dzieje.

Vaniek to taki lepszy stradic ci4+.

Skoro stradic ci4+ w rozmiarze 3000 wytrzymuje dużą ilość większych ryb od sandaczy po szczupaki, z przynętami czasami 25g plus gumiak 4-5" to dlaczego by Vaniek 4000 nie dał by rady z większymi.

Edytowane przez cinn