Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2019

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

post-50477-0-45511600-1605941967_thumb.jpg

Producent zaleca stosowanie V19 3000MHG do połowu labraksów i łososi masou czyli silnych morskich gatunków, które mogą osiągnąć masę nawet 9kg, oczywiście ich siła nawet przy masie 3kg nie równa się sile naszych rodzimych ryb, jest zdecydowanie większa. Mniejsze modele przeznaczone są do eggingu a nawet lżejszego morskiego jiga. Moc przekładni jest zachowana a szpula tożsama ze stellą co podkreślane jest jako ewenement w projektach obniżania masy... Myślę, że teraz mamy już jasność przeznaczenia. Ważne jest to aby rozumieć japończyków czyli lekkie morskie łowienie nie oznacza tego co w Polsce rozumiemy przez lekkie łowienie śródlądowe...

Edytowane przez guciolucky
  • Like 4

Prawda... Niemniej obserwując giełdę, kolegów, filmy etc. zauważam, że większość topowych kołowrotków jest kupowana i na tym często kończy się ich eksploatacja ot trzeba sobie kupić nową stelle...Zwykle do łowienia ryb używane są produkty Ryobi :)

Kolejną dużą grupę stanowią użytkownicy przeznaczający stelle do lekkiego łowienia bo "żal byłoby ją użyć inaczej..." jak sami wspominają, zwykle podczas odsprzedaży.

Oczywiście, ogromne grono kupuje stelle z drugiej ręki, które są dobrze dotarte w japońskiej solance albo ulepszone "fachowym", krajowym serwisem.

Jaki mamy obraz opinii i jaka jest ich wartość świadczą choćby proroctwa serwowane przed oficjalną premierą modelu...

Wiem, że jest coś takiego jak intuicja, niemniej wierzę tylko w empiryzm i zwykle to właśnie nim się sugeruje. Mam w kolekcji rzeczy, których nie używam ale opinie piszę tylko o tych, które manualnie sprawdziłem. Jaki sens, cel czy wartość mają wróżby?

2500S też fajny i pracuje identycznie jak większy.

Również mam model 2500s natomiast nigdy nie kręciłem vankiem 3000MHG. Serio kręcą identycznie lekko nawet mimo różnicy w przełożeniu? Chodzi mi głównie o ten magiczny 'lekki start' ????

Edytowane przez saitt
  • Like 1

Po części prawda aczkolwiek według mnie największym problemem przy kupowaniu kołowrotków "premium" jest dobór nieodpowiedniego rozmiaru z nieodpowiednim przełożeniem do danej metody wędkowania lub stosowanych sztucznych przynęt. Rzadko, który wędkarz...ba! Nawet sprzedawca w sklepie wędkarskim powie klientowi, że nie ma kołowrotka do wszystkiego. Ponadto mało,który wędkarz/sprzedawca jest w stanie nakierować potencjalnego kupca na odpowiedni model kołowrotka, bo zwykle nigdy nie łowił wieloma NOWYMI a nie zarżniętymi młynkami z drugiej ręki w roznych wielkościach i przełożeniach. Zwykle sprzeda to co ma na półce i potem pęka mit o nieśmiertelnych Tp, Stellach itd. Na koniec chciałbym jeszcze podkreślić, iż kolowrotki zwłaszcza z półki "premium" nie są dla każdego. Zwłaszcza dla tych, którzy nie dbają o sprzęt. Szarpią kołowrotkami na zaczepach, na dokręconym hamulcu, tarzają w piachu, zakladaja Algę 3 do rozmiaru 2500 itd. Często sugerują się opiniami wyczytanymi w necie, które przeważnie są pisane przez ludzi, którzy zwykle niewiele wiedzą z praktycznego punktu widzenia - prócz suchej teorii wyczytanej w necie. Kołowrotki "premium" są przede wszystkim dla doświadczonych wędkarzy, którzy dbają o sprzęt a nie tylko dla tych z grubym portfelem... ps. Jestem praktykiem a nie teoretykiem. I wędkarzem i sprzedawcą w sklepie wędkarskim. Pozdrowienia

• Like 2

Jest tak jak powiedział @zander3, że nie dostosowuje sie rozmiaru do metody łowienia. Podobna sytuacja dotyczy kołowrotków tańszych tyle, że jak tańszy się zespsuje albo zacznie postukiwac i chodzić jak betoniarka dodatkowo szarpie się zaczepy kołowrotkiem. Jak się zepsuje to się mówi panie ile on ryb nie wyciągnął i jakimi przynetami nie rzucał to ma prawo się zepsuć bo był tani to nie szkoda. Jeżeli taki typ kupi droższy kołowrotek powiedzmy w rozmiarze c3000 i będzie go podobnie traktował to później się zaczyna, że tyle kasy a taki szrot...

Prawda Gucio , stelle to mega konie , tylko ludziom szkoda to sprawdzać, jeden odkłada kasę rok inny drobne z podłokietnika w aucie wyjmie i kupuje. Użytkować należy świadomie i zawsze z pojęciem technicznym ,to nie wyciągarki na przyczepce podłodziowej , to narzędzie wyższej klasy , drogie finezyjne ale nie z gównolitu i nie rozpada się samo z siebie.

• Like 7

• 5 miesięcy temu...

Jest sens pod okonie, sandacze i szczupaki na lekko (50-60cm) brać V 19’ C3000 (9kg)i kombinować z płytka szpula od 2500S żeby nie nawijać podkładu?? czy w zupełności wystarczy 2500S(4kg)?

przede wszystkim nie ma żadnego sensu w nastawianiu się na sandacze i szczupaki do 50-60 cm ;) natomiast jeżeli to będą ewentualne przyłowy podczas okoniowych eskapad, to nie ma najmniejszego problemu, Vanquish pięknie sobie z nimi poradzi, czy to 2500S, czy to C3000.....rzecz jasna o ile kijek nie klęknie......jakie linki i jakie przynęty zamierzasz stosować?

O to mi chodziło, do okoniowego kijka, sandacz szczupak jako przyłowy bo takie mi się ostatnio trafiały :) przynęty w granicach od 4-12g czy to guma na główce , czy wahadełka i obrotówki w sumie nie powinny przekroczyć łącznej masy 10-12g ( zazwyczaj 4-7g). Linka PE 0,5 / 0,6, kijek do 7g, drugi 10,5.

Edytowane przez DzikiBill