Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2019

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

wejdź w temat 'przyłowy'.....chwaliłem się niedawno leszczem około 3 kg, linka PE 0.5 plus przypon z żyłki 0,18 mm.....no i 19Vaniek 2500S, nie było żadnych niemiłych niespodzianek.....miałem już tej wiosny na ten zestaw kilka przyłowów w okolicach, o których wspomniałeś, to w ogóle nie jest temat....to nie jest jakiś plastikowy kołowrotek do białorybu, sam planuję dokupienie drugiej, nieco głębszej szpuli, do linki PE 0.8.....bez strachu podepnę Vanquisha do kija 10-funtowego.....a nawet do hot shota 4-14 lb i cw. 4-24 g......lubię łowić lekko, ale zawsze nastawiam się na ryby większe.....i zawsze łowię mniejsze, ale raz na ruski rok coś tam się ciekawszego trafi :rolleyes:

inna sprawa, że jeśli chcesz mieć nieco mocniejsza maszynę, to wspomniany wyżej Twin Power (np. 2500) jest także ciekawą opcją, to już musisz sobie sam odpowiedzieć, w którą stronę diabeł ciągnie.....

a hamulec 4 kg to nie jest nic strasznego, przy cienkich linkach same plusy ;)

• Like 1

TP 2500 mam i nie wyważa mi dobrze wędki do 7g która waży 96g, dlatego zastanawiam się nad Vanquishem, czyli jak 19john92 wyżej napisał jak wrzucę odwrotnie do V 2500s szpule 2500-3000 to będzie hamulec 9kg ?tylko szpulami różnią się te rozmiary?? Bebechy te same ??

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez DzikiBill

w temacie 'wyważania wędki kołowrotkiem' pozwolę sobie nie zabierać głosu, za głupi jestem.....a co do samych kołowrotków, to czy to będzie taka czy inna szpula w danym modelu, bebechy te same.....jak już jeden z Kolegów wspominał, szpula zawiera w sobie właściwe elementy hamujące.....płytka będzie więc miała hamulec opisany jako 4 kg, głęboka 9 kg.......gdy mówimy o Shimano 2500/C3000

albo niech będzie, odniosę się i do wyważenia, hahahahaha......kijek do 7 gramów i Vanquish 2500S powinny tworzyć świetny zestaw.....chyba że blank jest albo źle zaprojektowany, albo źle uzbrojony, wtedy nic go nie uratuje i po prostu trzeba podpinać jak najlżejszy kołowrotek, żeby jak najmniej męczyło rękę......no i tutaj wybór Vańka też się broni, nawet takiego 2000......co prawda są i tacy, którzy będą robić odwrotnie, czyli zamiast lżej, dokręcą ciężej, aby uzyskać balans w wymarzonym punkcie, ale to może prowadzić do dość zabawnie wyglądających obrazków, na których przy ultralajtowym blanku wisi korba wielkości 4000......nie idźmy tą drogą :rolleyes:

TP 2500 mam i nie wyważa mi dobrze wędki do 7g która waży 96g, dlatego zastanawiam się nad Vanquishem, czyli jak 19john92 wyżej napisał jak wrzucę odwrotnie do V 2500s szpule 2500-3000 to będzie hamulec 9kg ?tylko szpulami różnią się te rozmiary?? Bebechy te same ??

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Czyli TP 2500 jest w tym przypadku dla tej wędki za lekki, czy za ciężki?

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Prośba o poradę. Mogę kupić w dobrej cenie Vanquish 4000 MHG nowy. Planowałem identycznego parametrami Twin Powera ale vaniek jest tańszy:). Główne przeznaczenie to celowe łowienie boleni na środkowej Wiśle.

Kija na blanku SLS9620.

Który byście wybrali do takiej konfiguracji?

Prośba o poradę. Mogę kupić w dobrej cenie Vanquish 4000 MHG nowy. Planowałem identycznego parametrami Twin Powera ale vaniek jest tańszy:). Główne przeznaczenie to celowe łowienie boleni na środkowej Wiśle.

Kija na blanku SLS9620.

Który byście wybrali do takiej konfiguracji?

Twin power jest mocniejszą konstrukcją na ciężkie łowienie będzie lepszym wyborem .

• 2 tygodnie później...

Witam

Jak się spisuje  ta " plastikowa"  korba   w Vanguishu  19   , czy  jest    możliwość   jej zastąpienia ,  jaka  jest  alternatywa  ? Mam  na  myśli   długość  50-55 mm    ....

Czy  korba np. od  12  2500 HGS    , będzie  pasowała   do  19   2500 SGH  ?   Ktoś  może używa  tych  dwóch  roczników  i  może je   porównać   ?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

No cóż  wypada samemu  sprawdzić  : do lekkiego łowienia pstrągów   prowadząc   przynętę  z  prądem wody   na małych  ciurkach   przymierzyłem się  do Vanguisha  2500 S HG  . Mam  nadzieję   w tym sezonie  jeszcze   przetestować  ....

No cóż  wypada samemu  sprawdzić  : do lekkiego łowienia pstrągów   prowadząc   przynętę  z  prądem wody   na małych  ciurkach   przymierzyłem się  do Vanguisha  2500 S HG  . Mam  nadzieję   w tym sezonie  jeszcze   przetestować  ....

Da rade. 

Bedzie Pan zadowolony

• Like 1

wspomniany kołowrotek  u mnie  ....wrażenia  na  sucho  jak najbardziej ok  ,ale mocno się zdziwiłem   już rocznik  2012  miał  nędzny  woreczek / neopren   w porównaniu do Stelli   . Ten rocznik   doczekał się  tylko  "materiałowego"'

woreczka  , który raczej nie spełni  moich wymagań  transportowych  ...Ktoś  dokupował i może coś polecić  z neoprenu  fajnego i niedrogo    do wielkości  2500 - z podziałem  na dwie  kieszenie  ?

• 4 tygodnie później...

Vanguish 2500S HG  po kilku   wyjściach   na pstrągi   , jestem pozytywnie   zaskoczony   , nawija  równo  , nie mam wrażenia  , że brakuje mu sztywności  mimo niewielkiej masy   ( relacja  masa /wielkość  i przeznaczenie  j/w  wpisuje się w moje  oczekiwania  ). Wcześniej   chciałem zakupić  Steeza  Type  II    Hi-Speed    , ostatnio  do wspomnianych zastosowań  Arity - Luvias 2500 HG  -  pierwszego nie   było  / drugi nie przypadł  mi   do gustu - proporcje  body / rotor / szpula  ..

Także  do dwóch  z  rocznika  V  12   dołączył do stada    następny ....rocznik 19 ....wraz z uśmiechem  :) 

• Like 3

Vanguish 2500S HG po kilku wyjściach na pstrągi , jestem pozytywnie zaskoczony , nawija równo , nie mam wrażenia , że brakuje mu sztywności mimo niewielkiej masy ( relacja masa /wielkość i przeznaczenie j/w wpisuje się w moje oczekiwania ). Wcześniej chciałem zakupić Steeza Type II Hi-Speed , ostatnio do wspomnianych zastosowań Arity - Luvias 2500 HG - pierwszego nie było / drugi nie przypadł mi do gustu - proporcje body / rotor / szpula ..

Także do dwóch z rocznika V 12 dołączył do stada następny ....rocznik 19 ....wraz z uśmiechem :)

Bo vańki to dobre kołowrotki[emoji41][emoji41].

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka