DzikiBill Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Zmienisz szpulę w C3000 na 2500s to będziesz miał hamulec 4 kg, bo tarcze hamulca są w szpuli... jak dla mnie to za mały rozmiar do zastosowań które podałeś.O kurde, tego nie wiedziałem , dzięki Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 wejdź w temat 'przyłowy'.....chwaliłem się niedawno leszczem około 3 kg, linka PE 0.5 plus przypon z żyłki 0,18 mm.....no i 19Vaniek 2500S, nie było żadnych niemiłych niespodzianek.....miałem już tej wiosny na ten zestaw kilka przyłowów w okolicach, o których wspomniałeś, to w ogóle nie jest temat....to nie jest jakiś plastikowy kołowrotek do białorybu, sam planuję dokupienie drugiej, nieco głębszej szpuli, do linki PE 0.8.....bez strachu podepnę Vanquisha do kija 10-funtowego.....a nawet do hot shota 4-14 lb i cw. 4-24 g......lubię łowić lekko, ale zawsze nastawiam się na ryby większe.....i zawsze łowię mniejsze, ale raz na ruski rok coś tam się ciekawszego trafi inna sprawa, że jeśli chcesz mieć nieco mocniejsza maszynę, to wspomniany wyżej Twin Power (np. 2500) jest także ciekawą opcją, to już musisz sobie sam odpowiedzieć, w którą stronę diabeł ciągnie..... a hamulec 4 kg to nie jest nic strasznego, przy cienkich linkach same plusy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) TP 2500 mam i nie wyważa mi dobrze wędki do 7g która waży 96g, dlatego zastanawiam się nad Vanquishem, czyli jak 19john92 wyżej napisał jak wrzucę odwrotnie do V 2500s szpule 2500-3000 to będzie hamulec 9kg ?tylko szpulami różnią się te rozmiary?? Bebechy te same ?? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Edytowane 3 Maja 2021 przez DzikiBill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 w temacie 'wyważania wędki kołowrotkiem' pozwolę sobie nie zabierać głosu, za głupi jestem.....a co do samych kołowrotków, to czy to będzie taka czy inna szpula w danym modelu, bebechy te same.....jak już jeden z Kolegów wspominał, szpula zawiera w sobie właściwe elementy hamujące.....płytka będzie więc miała hamulec opisany jako 4 kg, głęboka 9 kg.......gdy mówimy o Shimano 2500/C3000 albo niech będzie, odniosę się i do wyważenia, hahahahaha......kijek do 7 gramów i Vanquish 2500S powinny tworzyć świetny zestaw.....chyba że blank jest albo źle zaprojektowany, albo źle uzbrojony, wtedy nic go nie uratuje i po prostu trzeba podpinać jak najlżejszy kołowrotek, żeby jak najmniej męczyło rękę......no i tutaj wybór Vańka też się broni, nawet takiego 2000......co prawda są i tacy, którzy będą robić odwrotnie, czyli zamiast lżej, dokręcą ciężej, aby uzyskać balans w wymarzonym punkcie, ale to może prowadzić do dość zabawnie wyglądających obrazków, na których przy ultralajtowym blanku wisi korba wielkości 4000......nie idźmy tą drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Dzięki za podpowiedź wybór padł na V2500S )) Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 TP 2500 mam i nie wyważa mi dobrze wędki do 7g która waży 96g, dlatego zastanawiam się nad Vanquishem, czyli jak 19john92 wyżej napisał jak wrzucę odwrotnie do V 2500s szpule 2500-3000 to będzie hamulec 9kg ?tylko szpulami różnią się te rozmiary?? Bebechy te same ?? Wysłane z iPad za pomocą TapatalkCzyli TP 2500 jest w tym przypadku dla tej wędki za lekki, czy za ciężki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Produkt niedostępny w większości sklepach. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Produkt niedostępny w większości sklepach. Wysłane z iPad za pomocą TapatalkSłabo szukałeś Kołowrotek Shimano Vanquish FB 2500S (sklepdrapieznik.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Kupował ktoś szpulę C2000SSS do Vanquisha 19? Znalazłem tylko na https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/4523 i zastanawiam się czy jest jakaś alternatywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Witam! Mam pytanie jaka jest waga szpuli 2500S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 28g???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Prośba o poradę. Mogę kupić w dobrej cenie Vanquish 4000 MHG nowy. Planowałem identycznego parametrami Twin Powera ale vaniek jest tańszy:). Główne przeznaczenie to celowe łowienie boleni na środkowej Wiśle.Kija na blanku SLS9620.Który byście wybrali do takiej konfiguracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Prośba o poradę. Mogę kupić w dobrej cenie Vanquish 4000 MHG nowy. Planowałem identycznego parametrami Twin Powera ale vaniek jest tańszy:). Główne przeznaczenie to celowe łowienie boleni na środkowej Wiśle.Kija na blanku SLS9620.Który byście wybrali do takiej konfiguracji?Twin power jest mocniejszą konstrukcją na ciężkie łowienie będzie lepszym wyborem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 No pytanie tylko czy boleniówki nawet do 30g to jest ciężkie łowienie. Te przynęty z zasady nie stawiają oporu w wodzie jak "klasyczne" konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 TP chyba lepiej Ci wyważy tak długi kij, no i jest mocnjeszą konstrukcją. Używam do takich celów TP i dobrze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Witam Jak się spisuje ta " plastikowa" korba w Vanguishu 19 , czy jest możliwość jej zastąpienia , jaka jest alternatywa ? Mam na myśli długość 50-55 mm ....Czy korba np. od 12 2500 HGS , będzie pasowała do 19 2500 SGH ? Ktoś może używa tych dwóch roczników i może je porównać ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 'Plastikowa' korba spisuje się wyśmienicie. Możesz bez problemu założyć też ta od rocznika 12 ale wg mnie będzie brzydko wyglądać i ważyć więcej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 No cóż wypada samemu sprawdzić : do lekkiego łowienia pstrągów prowadząc przynętę z prądem wody na małych ciurkach przymierzyłem się do Vanguisha 2500 S HG . Mam nadzieję w tym sezonie jeszcze przetestować .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 No cóż wypada samemu sprawdzić : do lekkiego łowienia pstrągów prowadząc przynętę z prądem wody na małych ciurkach przymierzyłem się do Vanguisha 2500 S HG . Mam nadzieję w tym sezonie jeszcze przetestować .... Da rade. Bedzie Pan zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Da rade. Bedzie Pan zadowolonyPotwierdzam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 wspomniany kołowrotek u mnie ....wrażenia na sucho jak najbardziej ok ,ale mocno się zdziwiłem już rocznik 2012 miał nędzny woreczek / neopren w porównaniu do Stelli . Ten rocznik doczekał się tylko "materiałowego"'woreczka , który raczej nie spełni moich wymagań transportowych ...Ktoś dokupował i może coś polecić z neoprenu fajnego i niedrogo do wielkości 2500 - z podziałem na dwie kieszenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Teraz to nawet ten od Stelli FJ nie spełnia oczekiwań Polecam neopren od modelu FI.https://www.mefistofishing.pl/oryginalny-pokrowiec-od-kolowrotka-2014-shimano-stella-fi-p-1880.html 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) Albo standardowy woreczek i taką „muszlę” z AliExpress Używam do obu moich V19 i świetnie spełniają zadanie. https://a.aliexpress.com/_v2pWjn Edytowane 20 Lipca 2021 przez Żbiku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Vanguish 2500S HG po kilku wyjściach na pstrągi , jestem pozytywnie zaskoczony , nawija równo , nie mam wrażenia , że brakuje mu sztywności mimo niewielkiej masy ( relacja masa /wielkość i przeznaczenie j/w wpisuje się w moje oczekiwania ). Wcześniej chciałem zakupić Steeza Type II Hi-Speed , ostatnio do wspomnianych zastosowań Arity - Luvias 2500 HG - pierwszego nie było / drugi nie przypadł mi do gustu - proporcje body / rotor / szpula ..Także do dwóch z rocznika V 12 dołączył do stada następny ....rocznik 19 ....wraz z uśmiechem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Vanguish 2500S HG po kilku wyjściach na pstrągi , jestem pozytywnie zaskoczony , nawija równo , nie mam wrażenia , że brakuje mu sztywności mimo niewielkiej masy ( relacja masa /wielkość i przeznaczenie j/w wpisuje się w moje oczekiwania ). Wcześniej chciałem zakupić Steeza Type II Hi-Speed , ostatnio do wspomnianych zastosowań Arity - Luvias 2500 HG - pierwszego nie było / drugi nie przypadł mi do gustu - proporcje body / rotor / szpula ..Także do dwóch z rocznika V 12 dołączył do stada następny ....rocznik 19 ....wraz z uśmiechem Bo vańki to dobre kołowrotki[emoji41][emoji41]. Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi