Skocz do zawartości

Shimano Vanquish 2019

jedin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest możliwe aby w Vanquishu s2500 po kilku wyjazdach rolka wydawała dziwne odgłosy i szum. Dodam, ze wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Łowię w płytkim jeziorku na max 5g przynęty więc raczej o zajechaniu rolki w tak szybkim czasie nie można mówić. Czy ktoś miał już taki przypadek z tymi rolkami nierozbieralnymi? Pozdrawiam

Szum jest większy niż wcześniej i czasem takie dziwne odgłosy ( ciężko to opisać). Ale na korbie niczego nie czuć. Dodam , że przy 2g jest wszystko ok. Dopiero przy 4-5g i szybszym zwijaniu zaczyna coś słychać. Przypominam sobie, że wcześniej byłem jakieś trzy godziny w ciągłym deszczu i to może być powód. Dziwi mnie tylko, że miałem i mam wiele kołowrotków Shimano i stałem całymi dniami na deszczu i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Ale to jest mój pierwszy kołowrotek z nierozbieralną rolka, może one potrzebują innego traktowania.

Sprawa ogarnięta dopiero trzecim smarem. Żadna oliwka nic nie pomogła. Jest to mój pierwszy i ostatni kołowrotek z tą rolką. W starszego typu z łożyskiem trochę oliwki wystarczało na cały sezon przy moim wędkowaniu. A w tej nowej konstrukcji nawet kilku wyjazdów nie wytrzymała.

• Like 1

Witam, dopatrzyłem się małej różnicy między schematem a rzeczywistością w kołowrotku. Na schemacie w rolce jest z jednej strony rolki 19137 a po drugiej stronie 18160. U nie w kołowrotku z obu stron jest 18160. Czy to może mieć wpływ, że tak szybko rolka zaczyna wydawać różne odgłosy? Czy może ktoś sprawdzić jakie części są u niego w modelu S2500? Z góry dziękuję i pozdrawiam 

post-55283-0-64992300-1655735228_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Vanquish C3000FB jaki maksymalny cw. można nim rzucać bez przeciążania go i żeby nie doznał uszczerbku z tego powodu.

Szukam młynka do kijka 7 stopowego 13 LB cw. maks 20g przynęty masy łącznej konkretnie do FA Noctiss SNT7013-2N i zastanawiam się nad tym jaki kręcioł będzie dla niego odpowiedni.

Vanquish C3000FB jaki maksymalny cw. można nim rzucać bez przeciążania go i żeby nie doznał uszczerbku z tego powodu.

Szukam młynka do kijka 7 stopowego 13 LB cw. maks 20g przynęty masy łącznej konkretnie do FA Noctiss SNT7013-2N i zastanawiam się nad tym jaki kręcioł będzie dla niego odpowiedni.

Adriano ma na sprzedaż tp fd 3000mhg,pasuje idealnie…lub daiwa certate 3000d szukaj.

• Like 2