hozel79 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Witam, czy jest możliwe aby w Vanquishu s2500 po kilku wyjazdach rolka wydawała dziwne odgłosy i szum. Dodam, ze wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Łowię w płytkim jeziorku na max 5g przynęty więc raczej o zajechaniu rolki w tak szybkim czasie nie można mówić. Czy ktoś miał już taki przypadek z tymi rolkami nierozbieralnymi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Normalne w nowych Shimano rozebrać przeczyścić i nasmarować smarem… nie płukać samej rolki w benzynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybkaWoleju Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Pytanie czy to jest delikatny szum ( szumek ), konkretny szum czy też chrobotanie, wiadomo że każdy inaczej definiuje szum.W moich kołowrotkach też mam mały szum i nic z tym nie robię, kiedy łowię klenie na żyłkę wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Normalne w nowych Shimano rozebrać przeczyścić i nasmarować smarem… nie płukać samej rolki w benzynieSmar na rolkę w takim lekkim kołowrotku? W życiu bym nie pomyślał, że tak się robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Szum jest większy niż wcześniej i czasem takie dziwne odgłosy ( ciężko to opisać). Ale na korbie niczego nie czuć. Dodam , że przy 2g jest wszystko ok. Dopiero przy 4-5g i szybszym zwijaniu zaczyna coś słychać. Przypominam sobie, że wcześniej byłem jakieś trzy godziny w ciągłym deszczu i to może być powód. Dziwi mnie tylko, że miałem i mam wiele kołowrotków Shimano i stałem całymi dniami na deszczu i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Ale to jest mój pierwszy kołowrotek z nierozbieralną rolka, może one potrzebują innego traktowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Oliwka rozpuści resztki smaru z łożyska i będzie jeszcze głośniej. Rzadki smar załatwi sprawę, jeżeli nie pomoże rolka do wymiany… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Sprawa ogarnięta dopiero trzecim smarem. Żadna oliwka nic nie pomogła. Jest to mój pierwszy i ostatni kołowrotek z tą rolką. W starszego typu z łożyskiem trochę oliwki wystarczało na cały sezon przy moim wędkowaniu. A w tej nowej konstrukcji nawet kilku wyjazdów nie wytrzymała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 U mnie podobna sytuacja, że po kilku wypadach szumiało. Samodzielne smarowanie naprawiło problem, który już się nie pojawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Mam kilka sztuk, jeden ma za sobą 3 sezony boleniowe, nie są smarowane i pracują cały czas jak nowe... Zastanawiam się co jest powodem, że trafiają się szumiące??? Gdyby było to regułą na pewno, szumiały by i u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Mam dwa i jeden szumi, ale to przez Egi Metal ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Ee.. No przez Egi Metal to się nie liczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRZYMAL2 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Plecionka zbiera syf z wody idzie na rolkę i tyle niestety trzeba co jakiś czas czyścić chociaż używam dwa sezony i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hozel79 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Witam, dopatrzyłem się małej różnicy między schematem a rzeczywistością w kołowrotku. Na schemacie w rolce jest z jednej strony rolki 19137 a po drugiej stronie 18160. U nie w kołowrotku z obu stron jest 18160. Czy to może mieć wpływ, że tak szybko rolka zaczyna wydawać różne odgłosy? Czy może ktoś sprawdzić jakie części są u niego w modelu S2500? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Oczywiście, że to będzie problem. Ciekawa obserwacja, ciekawa dla mnie, kupiłem nowego morethana 2500 i w nim była tuleja centrująca nakrętki rotora od modelu 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Panowie co ile lat wychodza kolejne generacje ? Bo z tego co patrze wstecz w 2023 powinnismy miec nowego Vanquisha prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Panowie co ile lat wychodza kolejne generacje ? Bo z tego co patrze wstecz w 2023 powinnismy miec nowego Vanquisha prawda ?201220162019... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Vanquish C3000FB jaki maksymalny cw. można nim rzucać bez przeciążania go i żeby nie doznał uszczerbku z tego powodu. Szukam młynka do kijka 7 stopowego 13 LB cw. maks 20g przynęty masy łącznej konkretnie do FA Noctiss SNT7013-2N i zastanawiam się nad tym jaki kręcioł będzie dla niego odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Vanquish C3000FB jaki maksymalny cw. można nim rzucać bez przeciążania go i żeby nie doznał uszczerbku z tego powodu. Szukam młynka do kijka 7 stopowego 13 LB cw. maks 20g przynęty masy łącznej konkretnie do FA Noctiss SNT7013-2N i zastanawiam się nad tym jaki kręcioł będzie dla niego odpowiedni.Adriano ma na sprzedaż tp fd 3000mhg,pasuje idealnie…lub daiwa certate 3000d szukaj. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Albo vanquish też hybryda 3000MHG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 A te hybrydy 3000MHG to jest korpus od rozmiaru 4000 a rotor i szpula od 2500? Dobrze kojarzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 A te hybrydy 3000MHG to jest korpus od rozmiaru 4000 a rotor i szpula od 2500? Dobrze kojarzę?Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Sprawdza się to w praktyce? W PL raczej nie do zobaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Sprawdza się rewelacyjnie. Co do dostępności to musisz śledzić giełdę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 3000MHG to super kołowrotki do łowienia na bezsterowce natomiast nie polecam do przynęt ze sterem lub innych stawiających wyraźny opór w wodzie np obrotówek... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Mała prośba do posiadaczy szpuli 4000 MHG o podanie wagi. Z góry dziękuję za ifno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi