Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj bardzo udany dzień szczególnie pod względem jakościowym. Padło kilka okoni 30-36 cm ;)

Kluczem do sukcesu był drop shot i dalekie rzuty. ;)

post-56517-0-34976800-1551540368_thumb.jpeg

post-56517-0-48482500-1551540490_thumb.jpeg

post-56517-0-59461200-1551540679_thumb.jpeg

post-56517-0-12670700-1551540779_thumb.jpeg

post-56517-0-35259900-1551541149_thumb.jpeg

post-56517-0-62096600-1551541212_thumb.jpeg

post-56517-0-04110600-1551541290_thumb.jpeg

Sprzętowo:

Phenix TX 712S

Vanquish 2500S

Z przynęt najlepiej działał Keitech Sexy Impact 2,8" ;)

Edytowane przez Bartas93
  • Like 29

klenie teraz będę kolego próbować łowić choć nie biorą jak na razie za dobrze ale życie. Pod koniec maja przestaje je łowić bo one wówczas podchodzą do tarła:) wystarczy trochę znać ichtiologi tego co łowimy...

Edytowane przez woblery L.E.

Widziałem klenie pływające nawet w centrum miasta Wrocławia w wakacje. Zazdroszczę. Co byś łowił jakbyś miał do wyboru w lutym marcu okonie, bądź okonie? Nie każdy ma raj kleniowy... Łatwo jest pisać jak się ma alternatywy. Napisz, że gdybyś mógł poławiać tylko okonie, to z pełną premedytacją od 1 stycznia do końca tarła np. okoni nie łowiłbyś ryb.

• Like 2

Piszę że bym nie łowił z premedytacją.Tak bym zrobił wsiadł bym na rower,lub na basen bym chodził,ewentualnie wyjazdy weekendowe gdzieś w Polskę.Marcin tak jak pisałeś to są przyłowy nie celowe nastawianie się za gatunkiem.Hubert proponuje jak masz tylko okonie w stawie czy w rzece(w co nie wierzę) to odpuść na czas tarła.Wytrzymasz...

Jak okonie będą już gotowe do amorów każda przynęta będzie ignorowana- wie to każdy,nie tylko ichtiolodzy...

Dobre powiem....! skąd się biorą wieści że okonie lejące mleczem a samice wypchane ikrą...Proszę cię może i nie biorą tak jak przed tarłem ale nie ................. głupot że ignorują przynęty.Sam kiedyś złowiłem nieraz samice z której dosłownie firanka wisiała więc nie jest tak różowo.

Edytowane przez bartsiedlce

Panowie przeczytałem waszą dyskusję (kilka postów wyżej) i dodam od siebie, że jakby każdy wszystko wypuszczał i dbał o ryby jak większość to opisuje, mielibyśmy inny rybostan w naszych wodach. Na moim terenie jak rozkładam w styczniu, lutym itd. spina nad jeziorem, to pytają się czy na szczupaki przyjechałem. Jak zdziwiony niewiedzą, albo totalnym olewaniem jakichkolwiek przepisów i norm tłumaczę, że przecież ma okres ochronny, to zadaje pytanie. A jak się trafi to nie weźmiesz? (myślenie jak za PRLu, co można lub nie można, ale nikt nie widzi, to trzeba wynieść, zaje....ć itd.). Liczy się tu i teraz, a nie co będzie jutro, za rok z tą wodą, i co najśmieszniejsze, te osoby najwięcej narzekają na brak ryb i że ciężko cokolwiek złowić.

Na "mojej" małej wodzie, na którą uczęszczam nie mam ograniczenia co do wielkości przynęt itd., ale sam dla siebie je robię i od stycznia w 95% przypadków używam przynęt 2-2,5", a i tak złowiłem więcej szczupaków niż okoni..., ale wiem, że jakbym zastosował większy rozmiar przynęt mogłoby być ich więcej...Kilka dni temu na es 2" miałem przyłów w postaci mamuśki szczupaka, która wyprostowała mi hak jigowy i prysnęła ;). Na szczęście nie odpłynęła z kolczykiem w pysku. Do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem i umiarem, a jak się złowi brzuchatego okonia raz na jakiś czas i obejdziemy się z nim delikatnie, to chyba krzywdy nie będzie, ale oczywiście każdy indywidualnie może sobie narzucić rygor i nie łowić ich wcale.

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 12

I się człowiek skompromitował na forum. Zamiast sprawdzić i się upewnić to pisze głupoty. Rybka miała 28cm. 

Chyba dalej zostanę przy starym nawyku i nie dodawaniu niczego :D

To i ja się pochwalę rybką z poniedziałku. 36

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3