Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, nie lepiej już odpuścić okoniom i dać im w spokoju się wytrzeć?

Nadgorliwość nie jest wskazana, zwłaszcza w kwestiach etycznych. Gdybyś napisał "zakończyłem łowienie okoni i odpuszczam do czasu, aż będę miał pewność, że się wytarły" - zyskałbyś moje (i zapewne nie tylko moje) pełne poparcie. Jednak tak w sumie bezczelna próba wywarcia presji na kolegach mojego poparcia nie znajdzie. Tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/120517-okonie-2019/?p=2551411

zapowiedziałem, jakie będą konsekwencje podobnych prób. Za niezastosowanie się do poleceń moderatora otrzymujesz punkt.

• Like 4

Okonie u nas są traktowane po macoszemu jak widać.Wczoraj chodząc za jaziem którego w końcu udało mi się upolować miałem przyłów w postaci okonia.Był tak wypchany ikrą aż mu wylatywała. Potencjalnie trafiłem miejsce że mogłem ich natrzepać do bólu,  ewidentnie miejsce do wytarcia dla okonia, mnóstwo gałązek, trzcinowisko zwalone pnie w wodzie.Wiem że tam były! Pisałem już wcześniej odnośnie podejścia czy poprawności ale napiszę w zgodzie z Januszem .Zakończyłem łowienie i dałem spokój z łowieniem z premedytacją tego gatunku do czasu aż będę miał pewność że się wytarł. Sądzę że nie jeden wędkarz by tam orał dalej okonie w myśl "zabawy C&R" ale na szczęście miejscówka trudno dostępna,i mało kto by się spodziewał tam ryby.

Nadmienię że nigdy już nie będę wrzucał fotek na forum z połowów, ponieważ nie zgadzam się na przedmiotowe traktowanie innych gatunków ryb w myśl "bo mogę"

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 12

Miałem kilka egzemplarzy grubych jakoś w styczniu/lutym. Dałem sobie spokój z okoniami miesiąc, czy dwa temu na rzecz białorybu ;).

P.S Wczoraj złowiłem b. małego okonka (około 5 cm), który miał wysypkę na całym ciele. Tarlakiem raczej nie był :D, wiecie skąd u niego mogły pojawić się takie kropki ?

• Like 1

Ewidentnie rodzice dali plamy i nie zaszczepili malucha, a szkoda bo teraz taki troszke inny będzie. Chyba, że to karzelek a dojrzałość płciową już osiągnął. Teorii może być wiele, ale matka natura jest jedna i nie da się jej oszukać. Przepraszam za swoje przemyślenia w tym temacie, ot tak coś mnie wzięło i silniejsze od mojej woli było ???? no nie nauczę się pisać na telefonie .

Edytowane przez Apisfisha

Nadgorliwość nie jest wskazana, zwłaszcza w kwestiach etycznych. Gdybyś napisał "zakończyłem łowienie okoni i odpuszczam do czasu, aż będę miał pewność, że się wytarły" - zyskałbyś moje (i zapewne nie tylko moje) pełne poparcie. Jednak tak w sumie bezczelna próba wywarcia presji na kolegach mojego poparcia nie znajdzie. Tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/120517-okonie-2019/?p=2551411

zapowiedziałem, jakie będą konsekwencje podobnych prób. Za niezastosowanie się do poleceń moderatora otrzymujesz punkt.

Próba udowodnienia "kto rządzi" na forum wedkarskim wywołuje u mnie żal i litość. Gdzie widzisz bezczelna próbę wywarcia presji na kolegach? To ty w bezczelny sposób starasz się aby wypowiedzi kolegów ukierunkowane były pod ciebie. Pamiętam jak pojawiles się na forum, pisałeś do mnie wiadomości prywatne, brałeś udział w konkursie z przynetami. Pamiętam fajnego faceta z pasją. Teraz trochę przywilejów z racji moderowania zasłaniają zdrowe spojrzenie na relacje między innymi użytkownikami forum. Nie tedy droga Janusz.
  • Like 18

Próba udowodnienia "kto rządzi" na forum wedkarskim wywołuje u mnie żal i litość. Gdzie widzisz bezczelna próbę wywarcia presji na kolegach? To ty w bezczelny sposób starasz się aby wypowiedzi kolegów ukierunkowane były pod ciebie. Pamiętam jak pojawiles się na forum, pisałeś do mnie wiadomości prywatne, brałeś udział w konkursie z przynetami. Pamiętam fajnego faceta z pasją. Teraz trochę przywilejów z racji moderowania zasłaniają zdrowe spojrzenie na relacje między innymi użytkownikami forum. Nie tedy droga Janusz.

Ostrzegałem lojalnie. Ba wskazywałem, gdzie jest miejsce na dyskusję.

http://jerkbait.pl/topic/120517-okonie-2019/?p=2551605

Z premedytacją zlekceważyłeś moje słowa. Otrzymujesz punkt ostrzeżenia.

• Like 8

Dwa okonie ze sporych zawodów okoniowych w UK. Nasz zespół wypadł dość przeciętnie, ale udało się przynajmniej złowić jednego z trzech największych garbusów imprezy (wszystkie po 44 cm mierzone do wcięcia płetwy ogonowej, czyli po naszemu jakieś 46 cm) :)

post-46317-0-67540400-1555191595_thumb.jpg

post-46317-0-64161200-1555191603_thumb.jpg

Edytowane przez hlehle
  • Like 27

Nie wiem czy nie złamie regulaminu ale pozwolę wrzucić fotkę z rybą mojego synka Jasia jego jak narazie największy na dzisiejszym treningu .Jasiek stosuje jakieś dziwne ruchy nadgarstka bo zalał mnie dziś trochę. W środę się odgryzę????.

post-55992-0-70484000-1555268346_thumb.jpeg

• Like 20

Nie wiem czy nie złamie regulaminu ale pozwolę wrzucić fotkę z rybą mojego synka Jasia jego jak narazie największy na dzisiejszym treningu .Jasiek stosuje jakieś dziwne ruchy nadgarstka bo zalał mnie dziś trochę. W środę się odgryzę.

Nic nie łamiesz :)

Wrzucajcie zdjęcia swoje, swoich dzieci i wnuków :) Gratulacje dla syna - i ucz się ;) Dzieci nie wiedząc, jak "trzeba" łowić, mając świeże spojrzenie, są bardzo dobrymi nauczycielami. 

• Like 4