jachu Opublikowano 18 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Zjawisko znikania pstrągów łatwe do zdiagnozowania. W części winni pazerni wędkarze, mniej wody w rzekach, grodzenia rzek itd., ale prywatnie mogę Ci wyjaśnić, kto jeszcze i chyba bardziej. Tajemnice były zawsze, kiedy tam wiele lat temu często bywałem też były. Odkrywanie miejsc to bardzo fajna sprawa, wpisana w życie każdego pstrągarza. Trafić ładnego pstrąga można jeszcze prawie w całym dorzeczu, ale zastanawiam się, czy nie łatwiej złowić dużego lub troć na odcinku miejskim w Pile? Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Szymek wjeczhal mi na ambicje więc się wkurzyłem i 40 cm wyjechalo z obcego terenu.???? 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 (edytowane) Sprzętowo legend tournament inshore do 14 gr TP " c3000 po lekkim tuningu korba od vanka fajnie to kreci polecam z plecionka ygk g.soul 0,8 i teraz przynęta keitech swing impact 3.8 ayu na 5gr ołowiu, gdzie w tym samym miejscu obawiałem okoniowymi smakołykami innym delikatnym kijem i bez efektów więc nie ma reguły po prostu trzeba machać wędką i ryby będą ???? Edytowane 18 Maja 2019 przez michal7709 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Dzisiejszy przyłów przy pstrągowaniu 41cm na swojego gumisia na 7gr główce 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) Promenading z kumplem zaowocował takim garbusem. Metoda to jig prowadzony twitchem w tonii Edytowane 19 Maja 2019 przez Andan 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Shimano Zodias 3-10g, Mitchell Mag Pro R3000, Spider wire 0.06mm, Westin Curlteez na główce 7.5g 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Brały dziś okrutne chyba czuły że pogoda ulegnie pogorszeniu ,nie spodziewałem się że nastąpi to tak szybko i będę zmuszony z żalem zrezygnować z wedkowania Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Kilka z przedwczoraja i z poprzedniego weekendu. Który na co konkretnie złowiony to nie pamiętam. Łowione naprzemiennie 3 zestawami(Graphiteleader Veloce Neo 642ml i Stelka 2500s, Phenix tx 702 i Luvias 2500 i Auriga do 5gr z Rareniumem 2500s) na 3 i 4.calowe mannsy, keitechy i inne echy, baity itp itd .na głowkach od 5 do 12gr na wodzie 2-3m. Tydzien temu dluzsze i chudsze 41,38,37 a przedwczoraj ciut grubsze, ale krotsze 32 i 33. Poza tym ok 10 stykaczy. Małe apropo przedwczoraja. W takiej mgle jeszcze nie łowiłem, że nie widziałem czasami gdzie przynęta wpada;)) możnaby rzec, że rzuty po horyzont;)) Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Którego Westin Shadteez polecacie na okonia? 7.5 czy 9cm? Na 9 cm miałem sporo szczupaków ale i okonie pod 40cm Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mata-on Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Dobry wieczór, Okoń którego udało mi się ostatnio złowić mierzył dokładnie 30 cm.Przyznam, że jest to mój osobisty rekord jeśli chodzi o ten gatunek. Złowiony na jednym z podkrakowskich stawów, gdzie jest bardzo duża presja wędkarska. Wrócił do wody cały i zdrowy Mam nadzieję, że doczeka do 40-stki i przypomni się o wymiarowych urodzinach 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Kolejne 40 cm tym razem na jednego z minnow'ów - oczywiście z Strike Pro, na które mam sposobność łowić, (być może) nim pojawią się w polskiej dystrybucji PozdroCzaro 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Na tym wypadzie pojawił się osobnik ala postać z Matrixa, który podążał za "białym króiczkiem" z czerwoną główką .Szybko sobie uświadomiłem, że gdzieś tkwi haczyk. Okazuje się, że Merowing wysłał do mnie bliźniaków.W pierwszym starciu wyszedłem bez szwanku.Merowing nie dał za wygraną. Po około 30 minutach mam kolejny kontakt.Zrobiłem "Reloded" i do boju. Dobrze poszło. Klucz w kieszeni. Starcie wygrane. Plyne dalej.Zwabieni "białym króliczkiem" nie odpuszczają. Tym razem branie miał też fioletowy, czerwony i purpura. Są uparci ale nie odpuszczam. Udaje mi sie bezpiecznie wlądować obu.Po krotkiej wymianie uwaga okazuje się ze jestem blisko Merowinga. Postanowiłem pogadać z Nim oko w oko. Skubaniutki ze zdziwienia najeżył się jak gronostaj. Pokazałem mu palete kolorów.Zrozumiał, że nie ma szans. Poddał się, wymienilismy się jeńcami. Do końca wypadu już miałem spokój wiec zwinąłem żagle i wróciłem do domu. ✌ NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 29 Maja 2019 przez bartsiedlce 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Andan, jaka to Daiwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Alphas przerobiony przeze mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Kilka największych(31-34cm) z szybkiego popołudniowego piątkowego wypadu. Przegrałem z kolegą z łajby ilościowo ale wielkosciowo wygrałem, co mi akurat bardzo pasi;))Sprzętowo j.w. średniolajtowo.(5-10 gr plus guma 3-4cale) Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mariano Italiano Opublikowano 28 Maja 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Nad wodą byłem krótko przed godziną 5.00Na mecie do godziny 7.00 samemu, więc mogłem sobie spokojnie obadać miejsce bez zbędnego krępowania i chowania tajnych przynęt Nad wodą totalna cisza, ale przywykłem do tego i wcale mnie to nie zraziło. Czułem wędkarskim nosem,że są i żerują w toni.Kijek do 12g i na końcu 7,5cm imitacja płotki,którą musiałem trochę "zmiękczyć" w celu poprawy pracy na końcu zestawu.Główka 3g i rzut w stronę kładki.Kilka obrotów korbką, gumka tańcuje w toni.Poczułem delikatne,ale wyraźne branie. Szybkie cięcie i kijaszek wygina się baardzo przyjemnie. Wiem,że jest coś fajnego. W myślach liczę na coś innego jak sandacze,które zawsze psują zabawę ( okres ochronny do końca maja ). Kilka pompek i nogi miękną jak wychodzi do powierzchni.Gumka tkwi dosyć głęboko,ale w podbieraku pozbył się bez najmniejszego problemu.Gęba się cieszy, ręce trzęsą i do końca nie dowierzam,że to OKOŃ. Ogromny, odpasiony. Widać,że ma już swoje lata.Szybka sesja, mierzenie i wraca do wody....Po całej akcji siadam i analizuje to co się przed chwilą wydarzyło..jest pięknie. Takich dni nie zapomina się do końca życia.. SprzętNomura Aichi 2-12gDaiwa BGPlecionka Daiwa Tournament 0,06mm+ FC Ande 10lb NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" 59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) Zerknąłem na przepisy i faktycznie w Regulaminie APR, jest tak: 3.5. Złowione ryby (z wyjątkiem łososiowatych i lipienia) wolno przechowywać w stanie żywym wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach lub w specjalistycznych workach karpiowych. W siatkach nie wolno przechowywać większej ilości ryb niż wynika to z ustalonych limitów dobowych. Ale coś mi świta, że gdzieś był zapis, że jeżeli chcesz zabrać rybę to musisz ją od razu zabić i że nie wolno przetrzymywać złowionych ryb. Stąd moje wątpliwości. Edytowane 29 Maja 2019 przez Hurrican Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hurrican Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Nie wiem, który zapis jest aktualny, oba na necie opisane są jako RAPR 2019 3.5 Ryby w stanie żywym, złowione zgodnie z limitem ilościowym, należy przechowywać wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach. Każdy wędkarz musi przechowywać osobno złowione przez siebie ryby, z tym że zabrania się przechowywania żywych ryb dłużej niż 24 godz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Koledzy. I znów wątek okoniowy zaognił się. Niedobrze, gdyż w emocjach mogą padać "zbyt mocne" słowa, a należy pamiętać, że jest to forum koleżeńskie. Zgodnie z zasadami C&R, rybę przeznaczoną do wypuszczenia należy wypuścić niezwłocznie. Dla jednych słowem kluczowym jest tutaj niezwłocznie, dla innych wypuścić. Osobiście wolę niezwłocznie, ale też samo "wypuścić", jeśli "niezwłocznie" nie jest możliwe lub celowe, to ważniejsze jest, by w ogóle ryby nie przeznaczone do zabrania były uwolnione Ryby łowione np. na zawodach są przetrzymywane w siatkach do momentu zważenia/zmierzenia (w zależności od dyscypliny) i stanowi to element tego sportu Podsumowując - zachęcam do niezwłocznego wypuszczania. Każdy sam w swoim sumieniu powinien rozważyć, co rozumie poprzez sformułowanie "niezwłocznie". Kończymy dyskusję na temat wyżej zamieszczonych zdjęć. Jeśli ktoś odczuwa potrzebę jej kontynuacji, powinien założyć nowy wątek w bardziej stosownym miejscu (C&R lub cafe). Próby kontynuacji dyskusji będą miały nieprzyjemne konsekwencje. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) Ryba z Renu. Edytowane 3 Czerwca 2019 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Trzy sztuki 38,36,35cm. Przynęta kopyto relaxa około 8cm. Wędka kolegi jbk cdxn do 19g + biomek 2500. Fajny udany wypad z kolegą Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Dziś też jednego udało się przechytrzyć na spinmada Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Dwa prawie bliźniaki 35 i troszkę powyżej. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zrobiłem sobie ładny prezent na Dzień Dziecka : Oczywiście zgodnie z prawem Murpchiego miarka została w plecaku na brzegu ale biorąc pod uwagę fakt ,że między moim kciukiem a palcem środkowym rozstaw wynosi 20 cm wyszło mi uczciwe 45 cm .Ale co cieszy najbardziej to to ,że to już piąty sezon z rzędu gdzie przekraczam 45+ (w tym PB 50 cm) a sezon dopiero się zaczyna .... 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Dzisiejszy dzień całkiem fajny, kilka 20-25cm i pare ponad 34. Ten największySprzęt: Shimano Zodias 3-10g 193cmShimano Stradic CI4+ 2500CWC strike Wire 0.12Savage Gear Soft Fluorocarbon 0.30Keitech Easy Shiner w kolorze biało perłowym na główce 7.5g 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi