Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Temat chwytu okonia "za szczękę" był wielokrotnie na forum poruszany. 

Ichtiolodzy, z tytułami naukowymi - twierdzą, ze ryby to nie ssaki i ich anatomia różni się od naszej. Twierdzą też, że taki chwyt, dzięki szczególnej budowie pyska okoniowi nie szkodzi w najmniejszym stopniu. Jeśli mam wierzyć na słowo, to komuś, kto się na tym zna - studiował anatomię ryb, przeprowadzał sekcję i inne badania, a nie komuś, komu "wydaje się", lub co gorsza, popadł w obłęd i nie dostrzega oczywistych różnic pomiędzy ryba a człowiekiem. Dlatego też zastanawia mnie pojawiające się czasami stwierdzenie "czy chciałbyś, aby to ciebie ktoś tak za szczękę trzymał?" Nie wiem, czy taką osobę odesłać do podstawówki, czy do psychiatryka...

Nie lubię się powtarzać, ale ponownie muszę sam siebie cytować:

""4. W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora."

W tych samych Zasadach widnieje zapis:

"6. Publikujemy zdjęcia ryb których orientacyjne wymiary(nie chcemy i nie oczekujemy na zdjęcia z miarką) dla poszczególnych gatunków wynoszą co najmniej:
(...)
Okoń - 30cm"

Docierają do redakcji forum głosy o tym, że nasi koledzy obawiają się zamieszczać tutaj zdjęcia ryb, gdyż są zaraz w różny sposób hejtowani. Rok temu w podobnych okolicznościach zapowiedziałem bezwzględne karanie wszelkich objawów naruszania naszych Zasad, lecz z powodu wrodzonej dobroduszności oraz niechęci do nakładania kar byłem pobłażliwy. Mając jednak do wyboru uprzejmość wobec osób naruszających nasze reguły gry, a na drugiej szali dobro osób, które chcą zamieszczać tutaj zdjęcia swoich połowów, uprzejmie informuję, że okres litości dla hejterów dobiegł końca."

Proszę o poważne potraktowanie tego, co powyżej napisałem.
  • Like 12

Januszu drogi. Temat chwytu okonia za pyszczek pojawia się na forum chyba od czasu kiedy wymyślono fotografię. Wiemy, że to modne, popularne i kojarzące się z tym gatunkiem. Jesteśmy, my forumowicze, trochę nietypowi, bo zobowiązaliśmy się do fotografowania ryb nie ućmoruchanych piaskiem, nie leżących na kamieniach czy w czcinie, bez chwytaka w pysku, wreszcie żywych. Pomijając fakt, że dla większości wędkarzy w Polsce kwalifikujemy się powyższym do psychiatry, konsekwentnie traktujemy ryby po swojemu i pilnujemy wzajemnie by były traktowane z należytym szacunkiem i przyjętym regulaminem. Ale wróćmy do okoni. Jeśli od dawna toczy się spór o to, czy ponad kilogramowemu okoniowi trzymanemu w poziomie za pysk dzieje się krzywda, może zakończyć go w inny sposób niż to zrobiłeś dziś na zielono. Bo nie wyobrażam sobie, żeby tyle osób pastwiło się czy trolowało autorów zdjęć z czystej przyjemności i pod byle pretekstem. Z jakiegoś powodu ich to razi. Nie zawsze z braku ichtiologicznego wykształcenia. A gdyby do wymiaru ryby dopisać w nawiasie, że ryby owego gatunku w czasie fotografowania podtrzymujemy drugą ręką pod brzuch? Jedno zdanie, które zamknie spór, a Tobie zaoszczędzi czasu i nerwów. Zakazując komentarzy nie spowodujesz, że część użytkowników przestanie odczuwać dyskomfort i niesmak. Może lepiej zawrzeć rozejm. Przepraszam, że tyle w tak banalnej sprawie, ale skoro mógł powstać wątek o układzie paluchów na foregripie to sobie pozwoliłem.

• Like 19

Dzisiaj taki brzydal się trafił, kolega wyżej miał „wypasionego”, ten za to takie wybrakowany. Znalazłem drobnicę skaczącą na powierzchni i niej znalazłem 3 szczupaki i kilka okoni.

02af29a199e30dd284c252b9c37b67e0.jpg

Ryby dziś bardzo wybredne, brały tylko na zestaw z cienkim przyponem fluorocarbonowym, 0.30mm.

Na 0.45 było mniej brań. Zazwyczaj biorą bez różnicy. Pogoda bardzo duszna i deszczowa, zero wiatru. Szwecja, Östergötland

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 13

Miało być super ,a skończyło się na manewrowaniu między łodziami, rowerkami,kajakami itd..wakacje na całego.Ten uderzył na twisteropodbne coś z demobilu z 3gr prowadzone wzdłuż spadku podwodnej górki z roślinami . Kijek do 3gr i linka egiMetal0,5 . Pozdro Lukasz44 za wspólny wypad. 

post-63787-0-69206000-1561844793_thumb.jpg

post-63787-0-44850400-1561844800_thumb.jpg

• Like 21

Kolejne posty nie na temat będą kasowane, a ich autorzy karani. Do skutku. Czyli do bana włącznie. 

To jest temat "Okonie 2019". Dyskusje na inne tematy mogą być prowadzone w innych, ale właściwych do tego miejscach. W zależności od tematyki w "C&R", "Regulaminy", być może w "Ogólnych" lub w "Cafe". Pisanie ich tutaj będę traktował jako czystą złośliwość wobec moderatora, któremu dokłada się w ten sposób pracy i będę równie złośliwy. A może nawet bardziej.

DOŚĆ!!!!!!!

• Like 6

Był chłodno pochmurno i wietrznie a takie połączenie to prawie pewniak ,nawet szczupaki przejawiały chęć współpracy ,której to już od jakiegoś czasu odmawiały .Niski stan wody co wymuszał poniekąd użycia specyficznych przynęt 

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 2