Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę z własnego doświadczenia, łowiąc na obroty Meppsa  Nr 5 ,co pięć -osiem obrotów kładłem go na dnie , zawsze strzał następował po poderwaniu blachy.Na naszych jeziorach sprawdzało się.

W ubiegłym tygodniu fajnie połowiłem pasiaków na obrotówkę nr 2 (miedziana w czerwone kropki) Lukris prowadzoną nad samym dnem, jeden ze złowionych oksów miał w przełyku sporego raka więc myślę, że obrotówka zaimitowała właśnie raka.

Ostatnio stosuję mikado fish fry 5,5cm i saira 8cm. Krzyśkowi Rogalskiemu pozazdrościłem tych złotych oksów więc wybrałem się w miejsce sprzed lat żeby właśnie takie połowić. Miejścówka piaszczysta, pełno liści, habazi, ale woda czysta. Do do tego ultra płytka, więc rybki też niezbyt duże, prawie zawsze widać jak na dłoni jak startują do przynęt. Saira bez dociążenia, tylko na haku offsetowym sprawdziła mi się najlepiej tam na okonie. Rewelacyjna praca a szczupaki raczej ją omijają. Na zdjęciu mój ulubiony kolor gumy i okonia  :)

post-70940-0-09854700-1569948202_thumb.jpg

• Like 2

W tym roku dopiero zacząłem łowić.... wróć! zacząłem raczkować w łowieniu okoni. Jak coś zadziała to chętnie o tym już wspomnę. Wcześniej westin teraz mikado... Saira 8cm + offset 4 na bardzo płytką wodę lub okonie żerujące pod powierzchnią to takie moje małe odkrycie. Alexspin kolor 341. 

Dosyć mocno się ochłodziło i wiatr zmienił się z zachodniego na...wschodni. Ale cóż, nie mam czasu na marudzenie i wybieranie pogody na ryby. Jeśli mam wolną chwilę, nie trzeba mnie namawiać na spacer z wędką ;).

Mój nowy rekord, 41 cm  :). Chyba szefował na rewirze i za długo wypoczywał , bo na głowie i karku miał sporo przyklejonych lokatorów. Zdjęcia na szybko i powrót do wody. 

post-64466-0-63899000-1570214146_thumb.jpg  post-64466-0-82060200-1570214792_thumb.jpg 

P.S Mam prośbę do Moderatora, jeśli to możliwe, proszę o przestawienie (odwrócenie) zdjęcia wypuszczanej ryby. Niestety po wrzuceniu na stronę samo odwraca się do góry nogami  :(. Z góry dzięki.

• Like 25

Jesień spowodowała zmianę miejsca przebywania ryb więc ostatnio głównie „patroluje „ wodę szukając miejscówek.

Dzisiejsze 44-45cm z opadu na 13m.

Myślałem, że to mały szczupak bo dziwnie chodził.

Ryba dość styrana, brakowało sporo łusek.

Sprzęt:

Westin W3 T&C 7-21g 213cm

Shimano Twin Power XD HG C3000

Sufix 131 0.128mm

Westin Shadteez 9cm (10g) acc3ad29c268abc0bb52ab84903797b4.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 17

Taki poranny pasiaczek,kilka rybek wyjętych ,brań mnóstwo ale nie do zacięcia .Skubały za ogonki 4 cm jaskółki,mniejszych przynęt już nie było w pudełku :)

Jak niemrawo skubią takie małe gumki, spróbuj podać większą, może to je zmobilizuje ;). Te moje 40-ki, które wrzuciłem wcześniej do wglądu, pierwszy wziął na 4", a drugi na 5" smukłą gumę.

Jak niemrawo skubią takie małe gumki, spróbuj podać większą, może to je zmobilizuje ;). Te moje 40-ki, które wrzuciłem wcześniej do wglądu, pierwszy wziął na 4", a drugi na 5" smukłą gumę.

Żadna nowość ,zawsze zaczynam od tych największych gum,kombinuje z kolorami ,modelami a następnie schodzę w dół z rozmiarówką i tu zaczęły się podszczypywania i ściąganie gumek z haka.W zeszłym roku o tej porze biły w 5-cio calowe gumy aż miło a teraz są jakieś niemrawe i wybredne oraz ciężkie do zlokalizowania.Nie ma co się zastanawiać co i z czym tylko kombinować.Szybki obiadek i z  powrotem nad wodę lecę. :)

• Like 2

Dzisiaj byłem na swojej miejscówce i szału nie było, ale dwa pasiaki +30 się uwiesiły, w tym jeden mógł się zbliżać do 40, ale fotek nie ma, bo w pośpiechu telefon został w domu (okazało się, że da się bez niego żyć). Ale nie tym chciałem się podzielić. Zauważyłem, że w ostatnich dniach okoń jest zupełnie nieaktywny w ciągu dnia, późnym wieczorem, gdy się już robi powoli ciemno, wpada na płycizny i żeruje na metrowej wodzie i tam mi się go udaje czasem łowić. Czy u Was jest podobnie?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Olo1970
  • Like 1

Mój tuż przed 9:00. Branie z dna na głębokości 3,5m (to taka też średnia głębokość zbiornika). Niestety później popełniłem błąd szukając okoni w miejscach gdzie we wrześniu bytowały. To była strata czasu. Dodam że łowię bez echo.

• Like 1