Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Olo1970 To kwestia doboru przynęty, lub metody. A jak trafiłeś na reguralną porę żerowania watahy to też jest dobrze.

Nie koniecznie.

Drugi rok z rzędu łowię ładne okonie ale tylko rano. Później nie da się ich znaleźć a sygnałem końca łowienia są brania małych okonków, których wcześniej nie ma ani śladu. Co ciekawe, na duże sztuki, dobry efekt daje założenie imitacji okonka :)

Łowię na Odrze więc miejsca jest sporo na kombinacje, duże biorą rano na długich odcinkach rzeki, w różnych miejscach po czym przepadają zostawiając miejsca żerowania maluchom a co najwyżej średniakom.

Nie ma szansy ich sprowokować do brania poza jakimiś wyjątkowymi sytuacjami gdy bez żadnego sygnału żerują cały dzień. Taką sytuację miałem dwa razy w ciągu trzech lat.

• Like 3

Nie koniecznie.

Drugi rok z rzędu łowię ładne okonie ale tylko rano. Później nie da się ich znaleźć a sygnałem końca łowienia są brania małych okonków, których wcześniej nie ma ani śladu. Co ciekawe, na duże sztuki, dobry efekt daje założenie imitacji okonka :)

Łowię na Odrze więc miejsca jest sporo na kombinacje, duże biorą rano na długich odcinkach rzeki, w różnych miejscach po czym przepadają zostawiając miejsca żerowania maluchom a co najwyżej średniakom.

Nie ma szansy ich sprowokować do brania poza jakimiś wyjątkowymi sytuacjami gdy bez żadnego sygnału żerują cały dzień. Taką sytuację miałem dwa razy w ciągu trzech lat.

Potwierdzam powyższe, również łowię na Odrze i mam w bieżącym roku podobne spostrzeżenia. W latach ubiegłych było inaczej i w zasadzie cały zakres roczników można było złowić w zasadzie przez cały dzień.
  • Like 1

Dwa fajne oksy z dzisiaj. Miejsce to co ostatnio. 

post-70940-0-23869500-1570892803_thumb.jpg

post-70940-0-81241200-1570893335_thumb.jpg

post-70940-0-85521300-1570892854_thumb.jpg

Wyciągnięte wnioski zaowocowały, tym razem toń dała ryby  ;)

Sprzętowo: Phenix sp732ul, Shimano Sustain 2500hg, Egi metal 0.6 PE, FC  Sufix 0,21mm, Glider 9cm od Crazy Fish, główki VMC, agrafki od Lipki.

Edytowane przez Pescador de caña
  • Like 27

Mój pierwszy garbusik :)

wcześniej jakoś same małe knypki się trafiały :)

Kolego Mateo, nie wszystkie ryby trzeba fotografować, a tym bardziej publikować te zdjęcia.

Polecam lekturę - http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

Edytowane przez bartsiedlce

U mnie wśród zawodników chodzących w wadze srednio- lekkiej trafił się jeden byczek, równe 40 cm :)

499bb0b54875.jpg

Pływa dalej, mam nadzieję, że będzie omijał przynęty mięsiarzy i kiedyś się jeszcze spotkamy ...

Edytowane przez dawca
  • Like 41