Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. gutekjelonki Opublikowano 21 Października 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) Trafić dużego okonia na Mazowieckiej wodzie, to jak trafić piątke w totka. Ubiegłoroczny cel, czyli okoń 40+, w zeszłym roku nie zostal zrealizowany. Cel się przesunął na przyszłość ale nie ograniczałem się do wód Mazowsza. I tak w tym miesiącu wybrałem się nad pewną wodę, która mogła mnie zbliżyć przynajmniej do celu. Nigdy tu nie łowiłem a wraz ze znajomym szybko odnaleźliśmy się na tym zbiorniku. Z początku namierzyliśmy ryby, które stały na 4-5m. Były to stada małych okoni, które atakowały bez przerwy i namysłu. Za jednym przeciągnięciem gumy, ryby atakowały po 3-4 razy. Po zabawie z wieloma okoniami trzeba było zmienić plan. Znajomy założył Mikado Fish fry w rozmiarze 8cm i po kilku rzutach wyjął pasiaka na 35+. A więc selekcja. Też założyłem większego fish fry niż dotychczas i już w drugim rzucie zaliczyłem rybę. Początkowo myślałem, że nie będzie wieksza od złowionej przez znajomka ale kiedy okoń był już przy burcie, pokazał się i zrobił przyjemny odjazd do dna. Już wiedziałem, że mój cel zeszłoroczny został osiągnięty. Sprawne podebranie, mierzenie ryby drżącymi dłońmi i 41.5cm doprawia mi uśmiech na twarzy. Takiego okonia jeszcze w życiu nie złowiłem. Prócz niego doławiamy jeszcze po dwa ponad 35cm. Dzień super ale trzeba wracać, a co do tej wody, planować kolejny wyjazd.I tak po 3 tygodniach jestem w tym samym miejscu ale w innym składzie. Pływam z innym kolegą ale tym razem ciężko namierzyć ryby. Na 8-10 metrach coś się dzieje, tymczasem najcięższe główki jakie razem zabraliśmy, to zaledwie 7g. Ciężki będzie się dobić do dna i komfortowo łowić. Okonie na płytszej wodzie są ale ilościowo bardzo słabo. Kilka maluchów i to wszystko. Zmieniamy miejsce na inne i płyniemy na drugą stronę jeziora. Tutaj stajemy na 5m i szukamy po omacku, bo na echu widać tylko pojedyńcze ryby. 2.5 calową jaskółke na 7g główce posyłam w stronę głębszej wody. Kilka skoków po dnie i jest! Czuje przyjemną rybę którą bez pośpiechu dociągam do burty. Sytuacja się powtarza. Ryba przy burcie zaczyna wariować i odjeżdza na dno. Kołowrotek pięknie gra a Sicario do 7g pięknie się przygina w strone lustra wody. Podbierak gotowy i przy kolejny. Dojściu ryby pod burtę, sprawnie ją podbieram. Miarka wskazuje 42.5cm a więc kolejne PB tego gatunku w jednym miesiącu! Po szybkiej sesji okoń wędruje do wody i odpływa w toń. Ręce się trzęsą jeszcze przez kilka minut. Adrenalina robi swoje i właśnie dla takich wypadów warto jeździć za rybą choćby na mazury - cud natury! NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 21 Października 2019 przez bartsiedlce 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Sprzętowo:Runner RobinsonDiaflex Speeder Perch SpinProgres FD 257 Robinson 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Humper RobinsonDiaflex Speeder Perch SpinProgres FD 257 RobinsonTo była dobry strike, rybka zassała wobka po same skrzela, trochę pracy miałem przy odhaczaniu tego fightera.Jednak najlepszy moment, to jak ryba po 5 min. akcji reanimacji odpływa, a ludzie zgromadzeni zaczęli bić brawo , no oprócz jednej Pani, która chciała mieć obiad.Pierwszy raz tak miałem 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexondre Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Największy z dzisiejszych. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Dzisiejszy z grążeli 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexondre Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Wziął na +/- 3m A tu jeden z wczoraj 36cm. Edytowane 4 Listopada 2019 przez bartsiedlce 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexondre Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Nie, ale blisko Holandia. Dzisiaj też skubały największy 41 cm. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Dwa październikowe garbuski i dwie metody połowu - oszukany na muchę chyba cieszy bardziej Sprzętowo kijek #7 i streamer na offsecie & kijek 2-9 g i jaskółka Edytowane 24 Października 2019 przez szymanek69 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Dzisiejszee 39cm z zapływu odrzańskiej główki. Przynęta Savage Gear 4D Herring Shad 9cm na główce 20g. Edytowane 25 Października 2019 przez kanu 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Dawno mnie tu nie było, bo niestety musiałem zrobić sobie przerwę.Ostatnio kupiłem nowy kijek i przetestowałem go podczas kilku wypadów nad Motławą.Największy okoń miał w okolicach 37cm. Edytowane 25 Października 2019 przez Bartas93 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Okonie najwyraźniej czują nadchodzącą zmianę pogody i są bardzo kapryśne .... ale coś udało się wydłubać 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 Już po zachodzie słońca, przy samym brzegu... 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) W ciagu dwóch dni 3 razy pobita życiówka. 43,44 i 47. Edytowane 27 Października 2019 przez tomibdg 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Witam, w końcu pierwsza rzeczna 40-tka w tym sezonie .... Edytowane 27 Października 2019 przez jedin 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zlotowlosy Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Przez kilka pięknych dni października uganiałem się za szczupakami, niestety nic konkretnego nie udało się złowić. Na pocieszenie - dopisały okonie.Najpierw z wielu niewielkich, znalazł się słuszny rozmiarowo osobnik - 34,5cm. Po kilku dniach wróciłem w to samo miejsce i jezioro mnie zwiodło - myślałem, że to godnych rozmiarów szczupak, a to był po prostu agresywnie walczący okoń - 36cm, na przyjemne zakończenie dnia... Sprzętowo:Shimano Technium 2,70Shimano Sustain 2500YGK G Soul PE #1przypon poskładany własnoręcznie 10lbi na końcu zestawu Manns Predator 2,5" 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Dzisiejszy forumowy stykacz???? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhinonskill Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 To ja dla odmiany zapraszam na filmik https://www.youtube.com/watch?v=sk6N3FAilqM&t=29s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Dzisiaj troszkę mniejszy. Na kajtecha 4 cale Edytowane 28 Października 2019 przez Tomek.M 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Dzisiejszy stykacz ,który wyjechał w trakcie testów nowego koloru gumy .... Wiślane 30-tki zawsze cieszą 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNSaNeMaN Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 35 i 40 cm Pozdro ???????? 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Ten sam "bandyta" co tydz temu ???? 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Dwa największe z dzisiaj ???? 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhinonskill Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Kolejny filmik zapraszam https://youtu.be/lgkNhx1OsSQ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 32cm z leśnego jeziorka: Zagryzł minimastera 3,5cm od fishchaser.Sprzętowo: Daiwa Presso UL travel,Shimano Soare BB 2000PGSS, Nanofil 0,04. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 ???? 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi