Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj, niestety znowu szybki wypad 2 godziny oraz testy Tsuri Emotion. Okonie są bardzo wybredne i bardzo często wymuszają zmianę przynęt. Jeden lub dwa okonie i przestają. Zmiana przynęty i meldują się kolejne. Dzisiaj największy 35cm i 31cm reszta drobna.

15496040_20191124_134956.jpg

Edytowane przez zandermafija
  • Like 20

Pogoda w weekend nie rozpieszczała, w sobotę sypało śniegiem z deszczem, dzisiaj zmroziło i przez dwa dni dobrze wiało ale łowisko "tajna woda" darzyło. Tradycyjnie nastawiałem się na okonie - ilościowo bez szału (złapałem dosłownie z 5 sztuk) ale trafił się pięknie wybarwiony rodzynek 33 cm. Za to szczupaki w rozmiarach 30-40 cm dopisały w ilościach "hurtowych". W porównaniu z wodami pod "zarządem" PZW to jakbym łowił w innej galaktyce.

post-61051-0-07885800-1575233743_thumb.jpg

• Like 25

Już niemal zapomniałem , jak wygląda okoń na końcu zestawu  :rolleyes: . Tylko w tym pasiastym wątku podziwiać mogę i ciamkać , i zazdrościć po cichu ... Tym bardziej ucieszyła ryba z początku tygodnia . Twardy i płytki sandaczowy blacik . Woda ma około 1,3 st.C . Szczupaki i sandacze biorą w ten specyficzny dla tych warunków sposób , uwieszając się po prostu na przynęcie i pojawiając się walczącym ciężarem na haku . Jest całkiem miło , choć zdjęciowych ryb brak . Tym razem branie całkiem inne . Wyraźne pyknięcie tuż przed wylądowaniem gumy na dnie . Niezbyt mocne , ale na tyle zdecydowane , żeby kopnąć nieco prądem na zimnym wietrze  :D . Tuż po zacięciu od razu wiadomo , kto telegrafuje na drugim końcu linki . Fajna rybka i bardzo waleczna . Miło było znowu powalczyć z pasiakiem , który mimo całkiem "poważnej", dziesięciofuntowej M1-ki podoginał ją całkiem żwawo . Czterocalowy ES w sandaczowym zdecydowanie kolorze cały zniknął w paszczęce . Dalsze obławianie rejonu w poszukiwaniu pasiastych towarzyszy nie przyniosło już żadnych efektów . 

1576268406dsc06117.jpg
  • Like 42