Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też ostatnio okonkow połowilem, największy 115kg :).

Przemyśle temat jak moderacja się zgodzi, ale jak pojawi się jeden zbędny komentarz kasuję fotę. Na pewno będzie na fejsie bo myślę że zagranicznym wędkarzom dynda jaką metodą złowiony, tym bardziej że te kolosy po prostu tak się łowi. Wystarczy popatrzeć na filmy z łowienia tych ryb jak najlepsi je łowią. Na spinning biorą ale przeważnie mniejsze, a mając 6 dni łowienia i płacąc niemała kasę to ja się słucham miejscowych. Owszem na spinna tez połowiliśmy, ale mniejsze sztuki. Mieliśmy duże ryby ok 40kg, ale szły w dno nie do zatrzymania w silnym nurcie i przecierały linki o skały. Na 6 dni łowienia na 8 osób padła tylko jedna taka mega ryba. To wielki wyczyn i w sumie fuks, ludzie którzy łowią tam po kilkanaście lat nie dobijają nawet do 80-tki. Idę spać bo dzisiaj wróciłem.
pozdrawiam

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 4

Może ja się wypowiem troszkę na temat Drwęcy jako wychowanek i zarazem uczeń wędkarstwa z tej wody. Kiedyś w tych pięknych latach nie było trudności ze zlowieniem takiego garbusa. Największy którego złowiłem to 54 cm ale i widziałem jeszcze większego który przepływal co chwilę w swoim rejonie na wodzie około jedynego metra , niestety wszelkie próby skuszenia ryby do brania spełzły na niczym . Drwęcę jak i każdą inną wodę trzeba poznać i wiedzieć gdzie i o jakiej poże uderzyć , nie wszędzie można złowić piękny okaz o który teraz nie jest łatwo złowić . Czasami wyskocze na stare tereny ale to już nie jest to co kiedyś , mam nadzieje że złowie jeszcze większego

Edytowane przez Sławomir
  • Like 2

Może ja się wypowiem troszkę na temat Drwęcy jako wychowanek i zarazem uczeń wędkarstwa z tej wody. Kiedyś w tych pięknych latach nie było trudności ze zlowieniem takiego garbusa. Największy którego złowiłem to 54 cm ale i widziałem jeszcze większego który przepływal co chwilę w swoim rejonie na wodzie około jedynego metra , niestety wszelkie próby skuszenia ryby do brania spełzły na niczym . Drwęcę jak i każdą inną wodę trzeba poznać i wiedzieć gdzie i o jakiej poże uderzyć , nie wszędzie można złowić piękny okaz o który teraz nie jest łatwo złowić . Czasami wyskocze na stare tereny ale to już nie jest to co kiedyś , mam nadzieje że złowie jeszcze większego

Okoń 54.Mateczko.Grubo powyżej granicy marzeń.Zdjęcie jakieś jest?

• Like 1

(…) Największy którego złowiłem to 54 cm ale i widziałem jeszcze większego (…)

Rekord Polski wagowy: 2,69 kg o długości 50 cm złowiony w ciepłym kanale w Gryfinie.

Pobrano z https://pl.wikipedia.org/wiki/Oko%C5%84_pospolity

Okoń

okon.jpg

Rekord Polski: 2.69 kg - 50 cm, rok 2011 - Grzegorz Wieczorek 

Pobrane z http://wedkarstwo.klodzko.pl/rekordy-polski-mainmenu-57

Bez komentarza. ;)

Edytowane przez Alexspin

Okoń 54.Mateczko.Grubo powyżej granicy marzeń.Zdjęcie jakieś jest?

Niestety zdjęcia brak  , było to w latach dziewiędziesiątych i wtedy nikt nie myślał żeby zabierać jaki kolwiek pstykacz nad wode   ,  był tylko  pomiar i do wody . Była to piękna samica z ogromiastym brzuchem której niezapomnę chyba do końca swoich dni . Wtedy popełniłem błąd niezgłaszając tego połowu  tym bardziej ze miałem świadka , starszego jegomościa który tak samo jak i ja nie widział wcześniej tak dużego garbusa  . Drwęca ma kilka starorzeczy  przy których zbierają się dość liczne ilości okoni które przy większej wodzie przeważnie z wiosny po roztopach wchodzą tam aby tam doczekac tarła . Niestety tego oknia jest coraz mniej co nie trudno zauwazyć po ilości jak i wielkości zabieranych przez dziadęgi siedziące codziennie nad wodą 

• Like 1

Niestety zdjęcia brak  , było to w latach dziewiędziesiątych i wtedy nikt nie myślał żeby zabierać jaki kolwiek pstykacz nad wode   ,  był tylko  pomiar i do wody . Była to piękna samica z ogromiastym brzuchem której niezapomnę chyba do końca swoich dni . Wtedy popełniłem błąd niezgłaszając tego połowu  tym bardziej ze miałem świadka , starszego jegomościa który tak samo jak i ja nie widział wcześniej tak dużego garbusa  . Drwęca ma kilka starorzeczy  przy których zbierają się dość liczne ilości okoni które przy większej wodzie przeważnie z wiosny po roztopach wchodzą tam aby tam doczekac tarła . Niestety tego oknia jest coraz mniej co nie trudno zauwazyć po ilości jak i wielkości zabieranych przez dziadęgi siedziące codziennie nad wodą 

Żeby była jasność.Mój wcześniejszy post z pytaniem do kolegi @Sławomira o zdjęcie nie był żadną złośliwością.Wierzę że takie ryby są nadal łowione.Moje okoniowe PB  to 48cm i ma około 25lat,a w tym właśnie roku,po tylu latach miałem spotkanie z okoniem którego nie udało mi się wyjąć a którego oceniam na spokojne 50+.Także moje największe klenie nie mają żadnych zdjęć,bo łowione były w czasie kiedy o zdjęciach ryb w ogóle się nie myślało.Rozumiem więc w pełni to co kolega napisał powyżej.Po prostu byłem ciekaw,miło byłoby zobaczyć zdjęcie takiego okazu :) .

• Like 2

Rok do roku na łowiskach europejskich padają dziesiątki ryb, których i długość i masa znacznie przekracza oficjalny rekord Polski. Żeby się o tym przekonać, wystarczy obserwować Internet. W Polsce okoń ma zapewne nie gorsze warunki do wzrostu, tyle że jest skutecznie tępiony przez wędkarzy.

• Like 3

Nieprawdopodobne dla mnie w Polsce

Zważywszy ile lat musiały rosnąć jak uniknęły siat gospodarstwa rybackiego(nawet jak średnio zaciągi co 2 lata to kilka razy musiały się szczęśliwie zabunkrować)

Tak piszę ...ale z wody PZW to chyba niemożliwe?

Tu jest odpowiedź na pytanie ile lat może mieć medalowy okoń.

https://m.youtube.com/watch?v=QwXxDt0wTmE

Szybki wypad na 40 min po pracy na Drwęce. W pierwszym rzucie branie z dna, niestety po chwili spięty fajny okoń. Po 20 min melduję się Okonek 23cm, I 2 rzuty później koleżka że zdjęcia 31cm na jaskołeczke podaną na czeburaszcze 5g. ;)

post-56429-0-19962100-1576766859_thumb.jpg

• Like 13

Pogoda nie rozpieszcza. Okresy zerowania tak krutkie , ze trudno o dwa czy trzy kontaktu. Kilka rybek najwiekszy bardzo odpasiony w karczychu 45tak. Sprzetowo red arc 2000 , savage mpp2 do 10g , j-braid x4 9lb i jaskula 10cm na koncu.

post-49888-0-62156100-1576790207_thumb.jpeg

Edytowane przez FRS1985
  • Like 23

Piękna słoneczna pogoda ma swój urok, ale jeśli chodzi o spinning, osobiście nie lubię takiej żarówy i prześwietlonej wody. Jednak, jak pojawiła się możliwość, żeby wyskoczyć z wędką, długo się nie zastanawiałem. Na początku po kilku rzutach miałem obcinkę ogona gumy, a po chwili po założeniu innej przynęty sprawca został namierzony, sprowokowany do brania i wyholowany. Po wypuszczeniu pistoleta, długo nic się nie działo i postanowiłem zmienić miejscówkę ze sporo głębszą wodą. W drugim rzucie w nowym miejscu piękne branie w opadzie na 6-7 metrach głębokości i zameldował się waleczny, fajny pasiak 39,5 cm. 

post-64466-0-75080500-1576956331_thumb.jpg post-64466-0-10382200-1576956342_thumb.jpg

post-64466-0-50440800-1576956354_thumb.jpg post-64466-0-97258800-1576956362_thumb.jpg

Po wypuszczeniu zrobił koziołka i spokojnie odpłynął  ;).

• Like 27