Skocz do zawartości

Okonie 2019

michal7709

Rekomendowane odpowiedzi

Ze smutkiem muszę kolejny raz przypomnieć Wam, drodzy koledzy "po kiju", że na naszym forum istnieją pewne Zasady. Nie badamy na własną rękę wielkości ryb, nie komentujemy tego - jeśli są jakieś wątpliwości, jest przycisk "Zgłoś". 

"4. W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora."

W tych samych Zasadach widnieje zapis:

"6. Publikujemy zdjęcia ryb których orientacyjne wymiary(nie chcemy i nie oczekujemy na zdjęcia z miarką) dla poszczególnych gatunków wynoszą co najmniej:
(...)
Okoń - 30cm"

Docierają do redakcji forum głosy o tym, że nasi koledzy obawiają się zamieszczać tutaj zdjęcia ryb, gdyż są zaraz w różny sposób hejtowani. Rok temu w podobnych okolicznościach zapowiedziałem bezwzględne karanie wszelkich objawów naruszania naszych Zasad, lecz z powodu wrodzonej dobroduszności oraz niechęci do nakładania kar byłem pobłażliwy. Mając jednak do wyboru uprzejmość wobec osób naruszających nasze reguły gry, a na drugiej szali dobro osób, które chcą zamieszczać tutaj zdjęcia swoich połowów, uprzejmie informuję, że okres litości dla hejterów dobiegł końca.

http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

• Like 12

Janusz,wiem ze dyskusja z moderatorem to ryzyko ale...no cóż.Kilka lat już tu jestem,bez punktu,zaryzykuję.

Z całym szacunkiem chciałbym zauważyć że w wymianie zdań do której,jak,sądzę,swoim wpisem się odnosisz nie zauważyłem ani odrobiny hejtu.

Koledzy,może z pewnym przekąsem,zwrócili uwagę że zaprezentowana ryba z żadnej strony nie jest zgodna z deklarowanym rozmiarem.Co więcej,te wpisy pozwoliły koledze z twarzą wybrnąć z...dość niekomfortowej dla niego sytuacji.Może faktycznie należało nacisnąć zgłoś,tu masz rację.Hejtu jednak w tym akurat przypadku chyba nie ma powodu sie doszukiwać.

Zasad oczywiście i jak najbardziej należy się trzymać.Gdyby tak było zawsze to może kilku wartościowych forumowiczów nadal by tu było.Na przykład @pitt-mnie brakuje...

Od Ciebie zależy jak potraktujesz mój wpis.Jeśli jako zarzewie gównoburzy-trudno.Jeśli tylko jako wyrażenie swojego zdania-dziękuję.

• Like 10

1. Z Regulaminu forum:

"5. Przestrzegaj regulaminów obowiązujących na forum oraz zaleceń administratora lub moderatorów. Pamiętaj, że ostateczne interpretacje należą do nich. (...)"

2. Wątek "Okonie 2019" liczy sobie x stron, a połowa (c.e.) wpisów została - jako hejt - usunięta. Jednak osoby, które zostały obrzucone błotem, zapamiętały to jako niemiłe wydarzenie, doświadczenie, którego nie mają ochoty powtarzać. Co więcej, bierni obserwatorzy również nabrali podobnego przekonania i sporo pracy trzeba będzie włożyć, by w przyszłości zmienili zdanie i zechcieli coś opublikować. A wątki z rybami w tytule bez zdjęć tracą rację bytu, nieprawdaż? Dlatego też zrobię co w mojej mocy, by wszelkie dyskusje na tematy takie jak etyczność łowienia, lub rozmiar prezentowanych ryb odbywały się w miejscach do tego przeznaczonych. Czyli w dziale C&R, zgłoszeniach moderacyjnych, w dziale regulaminów oraz w wiadomościach prywatnych. Za naruszenie tej zasady będę karał bez litości. 

3. Chcę, byśmy się dobrze zrozumieli. Każdy ma prawo do swojej opinii. Każdy ma prawo jej wyrażania. Nie w każdym miejscu swoje opinie można wyrażać. Wątpliwości co do losu prezentowanych ryb - jeśli ktoś ma uzasadnione obawy, lub posiada wiedzę, należy zgłaszać. Bezwzględnie. C&R to warunek podstawowy, by prezentować zdjęcia okazów na naszym forum. Jednak publiczne podważanie dalszego losu ryb ma, zwłaszcza w przypadku błędnego posądzenia, bardzo poważne konsekwencje również (zwłaszcza!) dla uczciwych wędkarzy, którzy z obawy o beztrosko rzucone oskarżenia zaniechali publikacji zdjęć. Poważnie - jeśli ktoś pisze "dziś 100% C&R" i zamiast pochwał pod swoim adresem czyta "tylko dziś?", to takie działanie nie wspiera, a wręcz niszczy idee propagowane przez nasze forum. Podobnie, za pytanie, czy "skwierczał na patelni?" - będą konsekwencje. Jest to obraźliwe dla łowcy i zniechęcające do publikacji zdjęć. Z takimi postawami będę walczył dostępnymi mi środkami.

4. Na koniec odnośnie niewielkich rozmiarów okonia, który ostatnio był komentowany - przytoczyłem powyżej dwa punkty z Zasad... które dotyczą tego tematu. Jeden punkt miał trafić do komentatorów, drugi do "sprawcy zamieszania", oraz ewentualnych naśladowców. Zdjęcie pozostaje z dwóch powodów - uznałem, że wizualnie jest bardzo przyzwoite, a także usuwając je musiałbym usunąć całą dotyczącą go dyskusję, czym jeszcze bardziej zubożyłbym wątek. 

Ostrzegam lojalnie - to jest wątek "rybny", czyli "Okonie 2019". Dalsza dyskusja jest możliwa w dziale "Regulaminy" - jeśli macie jakieś uwagi dotyczące moderacji, lub w C&R, jeśli dostrzegacie powody, by w tamtym miejscu dyskusję w sprawach etyczno-moralnych prowadzić. Wszelkie próby kontynuacji dyskusji w tym miejscu uznam za spam i naruszenie punktu piątego Regulaminu forum. Punkt ten zacytowałem na początku tej wypowiedzi. Niniejszym dalszą dyskusję w tym miejscu zamykam i gorąco apeluję o przestrzeganie tego, co w swoim poście wyłuszczyłem.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 4

Dodam tylko, że wątek trafił "pod lupę", podobnie jak autorzy wymienionych przez Janusza postów. 

Jeśli macie, Panowie, problem z dostosowaniem się do regulaminu, to chociaż postarajcie się o okazanie odrobiny szacunku dla tych, którzy łowią ryby i chcą je Wam/Nam pokazywać i dzielić się swoją wiedzą i emocjami.

• Like 4

Jedyne sfotografowane w 2019r. Czy największe? Raczej nie. Ale albo sam łowiłem, albo telefon schowany, albo pogoda zła... fajnie, że ostały się chociaż takie foteczki. Wydłubane na szuranego raczka na czeburaszce z dosyć głębokich dołków Odry. Sprzęcik: Major Craft Firstcast do 7g, Sahara c2000s i jakaś cieniutka plecionka lucky john.4867579a146a5db297a5c73605893526.jpg3f18522cc6c6305da8d8cd630664b75f.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 35

Drugi wyjazd w tym roku. Wiatr mocny, ale dało się wytrzymać. Na cały dwugodzinny wyjazd zameldowały się trzy ryby. Mały okonek, przyłów szczupaczka i ta piękna samica. 35 centymetrów. Kijek do 6g pracował pięknie, po samą rękojeść. Złowiony na 2" raczka w kolorze ciemny róż na czeburaszce 3g.

post-66086-0-09331700-1552224153_thumb.png

Edytowane przez LuNaTic
  • Like 22

Witam. Dziś po kilku wypadach z gruntowką na Leszcza postanowiłem polatać za okoniem. Od 9 na miejscówce oczywiście Drwęca. Po 2 godzinach rzucania wszystkimi rodzajami gumek do wody nagle mocny pstryk i hol walecznego okonia na oko ok 35cm niestety spina się przy samym brzegu. Lekki niedosyt Ale cóż rzucam dalej i w kolejnych 3 rzutach wyciągam 2 okonie ok 27cm. Kolejne 2 godzin ty bez kontaktu i nagle bum ok 5 sekund i spinka. Rzucam w to samo miejsce i siada największy dziś 33 Cm okoń. I to było ostatnie branie. Fajny choć wietrzny dzień z kijem w ręku.

post-56429-0-66557900-1552228718_thumb.jpg

• Like 19

Lody ledwo zeszły, w zime sprawiłem sobie nowy kijek, więc szybki wypad na 30min, zeby sprawdzić co i jak "ogarnia". Tak sobie zmieniałem gumki, obciążenia, aż w końcu przy 2 gramach i 2 calowym kajtku lekkie uderzenie. Pierwsza ryba w sezonie, pierwsza na ten kij, ten rok bedzie dobry, mówię Wam!  40cm nie było, ale grube 39cm już tak  ;)

post-59003-0-12890000-1552386522_thumb.jpg

Edytowane przez wobler130
  • Like 29

Czyżby wytarty ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Na to by wychodziło. Miałem też krótsze ryby, które były grubsze, co jest ciekawe bo teoretycznie większe powinny się trzeć później. Ogólnie mam wrażenie, że w tym roku może być wszystko szybciej, przez brak poważniejszej zimy. Zauważyłem też, że roślinność podwodna po zejściu lodu nieobumarła przez to w takim stopniu, jak w latach poprzednich. Moim zdaniem to nie jest tak, że wszystkie ryby z łowiska wytrą się w tydzień, bo to bardziej rozłożony w czasie proces. ;)

• Like 1

Wiem, że zaraz będzie jad w stronę foty - bo przynęta, bo kij bo torba... Spotkam się z nią na toniowych jaskółkowych letnich łowach ;) 

Jak wiadomo, nie wszędzie jest zakaz stosowania przynęt powyżej 5 cm. Na mojej wodzie (nie PZW) takiego zakazu nie mam, ale odpuściłem na razie typowy spin bo sporo pistoletów mi się trafiało i brzuchate okonie ;). Coś mnie wzięło na chodzenie za białorybem, ale lekko nie ma