Skocz do zawartości

Tablica pamiątkowa Rapala

pit1982

Rekomendowane odpowiedzi

Dałbym za to dwie pensje NBP... gdybym miał...

A warta jest pewnie tyle co woblery na niej.

O ile nadają się do użytku, mówię tu o tym czy bok woblera od strony tablicy nie jest zniszczony.

Woblery są zapewne ścięte na bokach aby można było je przykleić do tablicy... A zatem użytkowo nieprzydatne.... Jedynie jako ozdoba... Temat już kiedyś był poruszany...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Z tego co wiem nic tam nie było " ścinane ani szlifowane" a woblery jak najbardziej nadają się do użytku,a jedyny mankament to na boczku mogą być widoczne ślady po kleju.

Miałem nawet możliwość zakupu takich wobków "z tablicy"  za niewielkie pieniądze.

Na alledrogo swego czasu też pojawiały się takie wobki w lepszych cenach.

Zwróćcie uwagę jak są zamocowane np "spoony"

Ok. zasięgnąłem języka u "źródła" i okazuje się ,tak jak mówiłem- nic tam nie było szlifowane, natomiast odklejenie tego wobka z tablicy graniczy z cudem !

W 90% zostaje kawałek woblera na tablicy,bo są przyklejone bardzo mocnym klejem ,a z reguły to są wobki z balsy i  balsa szybciej ustępuje niż klej...Więc o wartości użytkowej nie ma co gadać!

Edytowane przez cyprys19

Nie raz były tego typu tematy. Woblery są na 90% przeszlifowane od strony przyklejenia.  

Miałem dwie takie tablice i niewiele woblerków nadawało się do odzyskania (tylko niektóre najmniejsze rozmiary).

Duże wobki, oprócz przeszlifowanych boków, miały również przeszlifowane stery.

• Like 1

Miałem dwie takie tablice i niewiele woblerków nadawało się do odzyskania (tylko niektóre najmniejsze rozmiary).

Duże wobki, oprócz przeszlifowanych boków, miały również przeszlifowane stery.

..jak to z wystawkami m.in. w mojej branży...żeby czasem wystawka się "nie zawieruszyła" i  ktoś czegoś na boku nie opier...il ;)

..jak to z wystawkami m.in. w mojej branży...żeby czasem wystawka się "nie zawieruszyła" i  ktoś czegoś na boku nie opier...il ;)

Może nawet nie o to chodzi, ale producent daje pewnie takie tablice za free do sklepów i chce się zabezpieczyć przed sprzedażą reklamowanych produktów czyniąc je niezdatnymi do sprzedaży.

• 5 tygodni później...

Czy Koledzy w takich tablicach widzą tylko wartość woblerów do odzysku? Nic kolekcjonerskiego i ozdobnego? Smutna percepcja.

Podpowiem, że są na tym świecie wędkarze, którzy traktują je, jako ozdoby domowych ścian. I zbierają. Bo jest ich parę rodzajów i wielkości, z różnymi woblerami / seriami.

Nie wiem, jak w tej (można sprawdzić np. w sklepie p. Matuszewskiego, o ile jeszcze jest), ale w nowszych wersjach tablic większość woblerów była szlifowana. Do odzysku, pod warunkiem pewnej tolerancji dla asymetrii. Ale - uwaga, jak wyżej.

Co do wartości - pojedyncze tablice, z kilkunastoma woblerami, cenione są na 200-400zł. Ebay i inne źródła, choć i tu tendencje i ceny są b. różne.

Tak duże tablica to rzadkość na rynku. Nie do ogarnięcia raczej przez większość polskich wędkarzy.

• Like 2