Skocz do zawartości

Sandacze 2019

Mariano Italiano

Rekomendowane odpowiedzi

To było tuż przed burzą , która poszła bokiem . Pływałem od rana bez skutku , żeby gdzieś około południa coś dziać się zaczęło . Chmury nadciągające szybko od północnego-wschodu i pomruki grzmotów wyglądały przez dobrą chwilę naprawdę groźnie , ale wkrótce okazało się , że to fałszywy alarm . Niestety . Deszcz byłby na wagę złota , choć wtedy nie wiedziałem jeszcze , że ten rok będzie tak rekordowy pod kątem braku wody , a na swojej domowej sadzawce nie będę miał jak łowić  :( ...

Nawałnica poszła sobie  ale wietrzysko , które ją przegoniło , mocno zaczęło mieszać wodę . Łowienie w takich warunkach często daje wyniki na tym płyciutkim zbiorniczku , dając rybom jakieś tam poczucie bezpieczeństwa jak przypuszczam i ruszając wszystko pod wodą , naganiając i dezorientując drobnicę . Ze skutecznością rejestrowania i reagowania na brania w tych warunkach bywa różnie , bo łowi się naprawdę lekko  :) .

Pierwszy branie mam na potężnym balonie . W pierwszym opadzie już siedział . Nawet nie poczułem cwaniaczka . Po prostu kasując luz linki i zaczynając prowadzić przynętę płynnie przeszedłem do fazy holu  :D . Bardzo waleczna i silna rybka , kłapiąca non stop paszczą i próbująca kąsać nawet na łódce . Trafiona w sam koniuszek pyska w twarde . Wypinanie kombinerkami wielofunkcyjnymi bezproblemowe , tak jak wypuszczanie - fontanna po czubek czapki w gratisie  ;)  . Szkoda , że te największe i spięte ryby nie wcinają się tak pięknie ...

W następnym rzucie mam cudowny i atomowy strzał tuż przy łodzi . Guma zmielona , poskręcana i zmasakrowana , a ja roztrzęsiony i sponiewierany . Później trafił się jeszcze króciak , który wziął jak pierwszy . Wyniósł gumę do góry , a ja szybko zwijałem nadmiar linki próbując jednocześnie zaciąć . Trafiony również w sam koniuszek pyska . W roli głównej pięć smukłych , amerykańskich cali na pięciu gramach . 

1567059654dsc05895.jpg

1567059689dsc05897.jpg

Po kilku wyjazdach , podczas których nie byłem w stanie wstrzelić się w gusta zanderków mając przekonanie co do ich bytności w łowisku , nastąpiła zupełna zmiana przynętowa w stosunku do poprzednich wypraw . Ryby dawały znać , że są ale zupełnie nie grało nic , co dotychczas działało . Przypominając sobie jakiś artykuł w WŚ-u sprzed lat kilku , spróbowałem na naprawdę mocno mieszające gumy i zadziałało  :) . Pierwsza ryba dała o sobie znać powierzchniowo . Piękny atak ciut poza zasięgiem , lekka i delikatna korekta łodzi , coby złapać rejon w pole rażenia  ;) . Na koniec zestawu wędruje całkiem spory jak na moją wodę Fatty na całkiem ciężkiej główce . Strzał jest momentalny i mocny . Ryba wpięta po zewnętrznej w policzek tak , że ciężko było ją wypiąć . Samo zło  :) .
1567060452dsc05901.jpg

Dosłownie po jakimś kwadransie , po lekkim przestawieniu , na dalekim wyrzucie piękne branie . Takie tępe i mocne . Tym razem na końcu zestawu zagościł Bandit ze starych zapasów . W sumie to nie pamiętam , żebym coś na tę gumę kiedyś złowił . Ryba bardzo waleczna , holowana z daleka dała dużo frajdy . Również na łodzi dał popalić , odpływając ambitnie i spektakularnie  :D  ( mimo wysokiej temperatury powietrza i wody ) . Później jeszcze zameldował się króciaczek , który łyknął w całości tę tłustą i twardą w sumie gumę . Generalnie kluczem tej wyprawy ( w moim przekonaniu ) były szeroko zamiatające i dające dużo szumu w wodzie gumy Dragona , w zupełnie szarych kolorach ( i żeby nie było , że audycja zawierała lokowanie produktu - więcej na nie nie połowiłem nic  :) ).

1567061083dsc05905.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                     :good:
Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 48

Mariusz , ja nie wiem , co wy tam za wody macie . Wzdręgi , okonie , szczupole a teraz takie sandaczowe eldorado  :clappinghands:. Rozpracowałeś temat . Piękne ryby - gratulacje  :) ! Mógłbyś skrobnąć co nieco o warunkach łowiska ? Głębokość , przejrzystość wody , gramatura , wielkość przynęty i sposób prowadzenia - lub cokolwiek z tego  ;) ?

• Like 5

Mariusz , ja nie wiem , co wy tam za wody macie . Wzdręgi , okonie , szczupole a teraz takie sandaczowe eldorado  :clappinghands:. Rozpracowałeś temat . Piękne ryby - gratulacje  :) ! Mógłbyś skrobnąć co nieco o warunkach łowiska ? Głębokość , przejrzystość wody , gramatura , wielkość przynęty i sposób prowadzenia - lub cokolwiek z tego  ;) ?

To nie do końca tak z tym eldoradem ,trzeba rozpracować wodę ,umieć znaleźć rybę, na to jest potrzebny czas ,dużo go poświęcam ,odpuściłem wzdregi w tym roku na rzecz innych ryb i jakieś tam wyniki są ,nie mogę za bardzo podawać szczegółów bo jestem bacznie obserwowany ,nie każdy chce poświęcić czas na to aby namierzyć ryby dobrac przynęty ,ale większość chce mieć gotowa receptę na sukces,woda bez przejrzystosci żadnej, prowadzenie przynęty to standarcik tzw .klasyczny opad ,gramatura 15 /17 g

• Like 6

Ze względu na niepogodę nocka z brzegu. Niestety pomimo ostatnich opadów dalej utrzymuje się bardzo niski stan wody. Udało się przechytrzyć 10 sandaczy.

Ten 73cm smoczek uderzył w Rapalkę Original 13 przy szczycie ostrogi. Coraz grubsze kabanosy. Widać że powoli robią masę. 

post-59402-0-60040900-1569697099_thumb.jpg

• Like 24

Dziś sam nad wodą więc o dobre zdjęcie w nocy trudno i niestety tylko jeden zdjęciowy. Rapala husky przy powierzchni na 5 m. Słyszałem jak drobnica ucieka , w pierwszym rzucie atak.77b6a95806ac836cc9a72a98c7ed3361.jpg

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 23

Takie średnio ciężkie, leciutko dla mnie to 6-8 gr, a 16 to już sporo , ciężko 25gr. ,

tego dnia miałem jeszcze 3 ryby, ale mniejsze. A Sandacze jak Sandacze wybredne jak zawsze.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez niedziel_jig