Skocz do zawartości

Sandacze 2019

Mariano Italiano

Rekomendowane odpowiedzi

Bartku. Czytam Twoje wspaniałe, w porównaniu z innymi na forum, relacje i widzę, że duże ryby często Ci spadają. Nie myślałeś o zmianie kija na trochę mocniejszy, nawet kosztem czucia i pokazania dość lekkich przynęt na szczytówce.

• Like 2

Bartku. Czytam Twoje wspaniałe, w porównaniu z innymi na forum, relacje i widzę, że duże ryby często Ci spadają. Nie myślałeś o zmianie kija na trochę mocniejszy, nawet kosztem czucia i pokazania dość lekkich przynęt na szczytówce.

Dzięki  :) . Myślę , że kijek jest OK do danej wody i stosowanych przynęt . Sandacze spadają po prostu , bo tak mają czasami i nic na to nie poradzimy . Jeśli brania są dziwne,  półgębkiem i na płytkiej wodzie to się po prostu zdarza i tyle.  Tak to sobie przynajmniej tłumaczę  :rolleyes: ...

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 8

Jest tak jak Bartek pisze, brania "pólgębkiem" które ja nazywam wąchaniem, bardzo często są nie do zacięcia a jeśli nawet to spady są częściejsze niż udane hole.

Tylko delikatny sprzęt a raczej delikatna szczytówka pozwalają wogóle zarejestrowćc, ze coś cię działo i zareagować.

Mistrz, którego  nigdy nie poznałem osobiści miał taki cieniutki kiwaczek węglowy wstawiony w sztywną pałę i łowił wtedy i tam gdzie nikt nawet nie widział brania.

• Like 4

Na większych głębokościach łowię mocniejszym , bardzo szybkim kijem i stosunek brań wykorzystanych i zakończonych udanym holem jest różny,  choć bardzo zbliżony do dziesięciofuntówki używanej na płytkim . Tzn. raz jest super i prawie 100% , a czasami zdecydowanie słabiej . Jak sieknie pięknie tuz nad dnem , to od razu wiemy , że jest dobrze  :) . Jak bierze dziwacznie , to na dwoje babka wróżyła . W tym konkretnym przypadku , opisanym powyżej , zaczęło już troszkę wiać , przynęta nadal była stosunkowo lekka , azymut był nieomal prostopadły do wiatru i balon uniemożliwił prawdopodobnie dobre wcięcie ryby , która dostała zbyt słabo po kłach . Starałem się też dodatkowo podnieść przynętę dosyć wysoko i zawiesić ją na moment na szczycie , co dodatkowo utrudniło sprawę . Ale tak czy siak , są to tylko moje domniemania .

• Like 3

Dzisiaj nad wodą tłumy,ciężko było gdzieś się wcisnąć.Po znalezieniu kawałka wolnego miejsca pomiędzy wędkarzami usłyszałem , ,,panie dzisiaj nie bierom,przed panem tu już dzisiaj tylu było i nic nie chycili"  Z reguły staram się unikać takich zbiorowisk i wybieram jakieś zadupia na uboczu ale dzisiaj nie miałem wyboru taki tłok,pogoda ładna lekki wiaterek aż miło połazić z patykiem.Miejscówkę bardzo dobrze znam,około 40 metrów od brzegu jest kamienna górka z której wyjąłem sporo fajnych rybek i tym razem nie zawiodła bo już w piątym rzucie na 4,5 calowego Shakera czuje delikatny pstryk .Po krótkim holu w podbieraku melduje się grubiutki zedzik . Mierzy ponad 70 cm i po szybkiej focie wraca do swojego domu.

post-55689-0-07264700-1574594170_thumb.jpg

post-55689-0-49977300-1574594181_thumb.jpg

• Like 32

Niestety tutaj foty mogę wrzucać tylko po zrzucie z ekranu a one średnio wyglądają

Sprzętowa mój uniwersalny kijek stc Avid76mlxf2 do tego podpięty TP 3000MGS

I na końcu zestawu mega przynęta, od dawna goszcząca w moim pudełku UKLEJA J. WIDŁA (kolorek zostawię sobie w tajemnicy ????)

• Like 6

Ostatnie tegoroczne spotkanie klubu Perfekt musiał tradycyjnie wyjechać tłusty kaban!!!

Zeszłoroczny 94centymetrowy PAJK złowiony na zakończenie sezonu przez klubowego kolegę Darka Mleczko był do dziś rana miło wspominany przez klubowiczów . W tym roku zaszczyt podtrzymania tradycji przypadł mi gdyż udało się uszczelic ZEDA na którym miara wskazała 103cm!!!!

Co dowodzi iż nasz klub Perfekt to mocna ekipa tak jak przed laty, taki i do dziś dzień attachicon.gif Screenshot_20191124_170454_com.android.gallery3d.jpg

W Turawie takie urosną za 103 lata.

• Like 1