Skocz do zawartości

Sandacze 2019

Mariano Italiano

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nikt nie widział Grzegorza beretującego owe sandacze, a on twierdzi że zostały wypuszczone, to po ludzku wypada zaufać. W przeciwnym razie wszyscy pozagryzamy sie tu w wyniku podejrzeń. Z życiem ujdą tylko ci, którzy nic nie złowili. Chociaż nic nie wiadomo. Może złowili i nie chwalą się, bo zżarli swoją zdobycz. 

W wyniku "samosądów" niektórzy forumowicze zaprzestali wstawiania zdjęć, a byłoby co podziwiać.

• Like 4

Ja nie wstawiam i nie mam z tym problemu. Po prostu wierzę na słowo. Jeśli dowiedziałbym się, że osoba deklarująca w 100% wypuszczanie ryb, była widziana w czasie ich beretowania...Obiecuję, pierwszy rzucę kamieniem. Nie za beretowanie, tylko za naruszenie naszego zaufania.

• Like 2

Dłuższy czas śledzę wątek sandaczowy, ten rok, poprzedni, jeszcze wcześniejszy i jeszcze jeszcze wcześniejszy...

Na większości fotografii widać ryby co niektórych łowców że mają bardzo podobne kolory a i same zdjęcia mają podobne ubarwienia. Może takie natężenie światła. Nie wiem.

Nie będę wierzył w to że ktoś wstawia zdjęcia trupów.

Jak by tak miał twierdzić to wszystkie ryby tu pokazane to trupy bo się nie ruszają...

Już kiedyś napisałem że jeszcze trochę to trzeba będzie komisyjnie wypuszczać żeby komisja mogła dopuścić możliwość wstawienia fotki.

Nie spinajcie się bo to źle wpływa na zdrowie.

Lepiej takimi fotkami się zmotywować i z myślą o złowieniu taaakiej ryby iść nad wodę a nie upuszczać nerwy na forum.

Jeśli nie wychodzi łowienie ryb to jest cała masa innych zajęć.

Pozdrawiam i życzę każdemu takich sztuk.

• Like 7

Wydaje mi się, że dolnik jest na tyle długi, że jakby znajdował się pod przedramieniem łowiącego, a nie obok, też stworzyłby dźwignię i nie męczył tak ręki. Tu bardziej chodzi o styl trzymania wędziska podczas holu i technikę łowiącego. Jeden woli w ten sposób, a drugi inny, tak samo jak każdy z nas inaczej pracuje przynętami ;). Ważne, że są efekty, co widać na filmie :)

Edytowane przez bartsiedlce

Z bicepsem akurat nie mam problemu :). Wszystko ma plusy i minusy. Dłuższy dolnik jest ok przy zwijaniu bo dociskasz go do boku, a krótszy przy holu i rzucaniu bo nie zaczepia o ubranie, szczególnie jesienią jak mamy na sobie grubsze ciuchy. Fakt że wolałbym żeby był trochę dłuższy, ale kij robiony na  zamówienie i tak został zrobiony. Jak będę robił następny będzie miał te 5cm więcej.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

No tak, każdy robi wg. siebie.

Ja można powiedzieć całe życie wędkuje na opadzie :lol: nawet jeszcze w czasach kiedy było to mało znane i popularne ze względu na braki sprzętowe.

Swego czasu jednak najlepiej sprawdzał mi się Powergrip Cormorana 10-40g. Tam dolnik też nie był zbyt długi, ale chyba dłuższy niż w tym twoim.

Czasami jak był dobry dzień i siadało mnóstwo ryb to było ciężko. Biceps siadał a przy holu cięzkiego, żeby oderwać go od dna trzeba było drugą ręka się wspomagać.

• Like 1

Sorrki , że tak post pod postem , ale czas edycji minął .

Bartek, piękny opis jak zwykle. U mnie to typowa orka i szukanie pojedynczych ryb. Film z dedykacją dla Ciebie, powinien się spodobać :).

Dziękuję za dedykację , film podoba się baaardzo  :) .

@Malinabar jedno pytanie: Dla Duel Hardcore PE 1,0 internety podają średnicę 0,17 mm - imho wychodzi bardzo grubo jak dla tak lekkiego łowienia. Obstawiałem, że używasz raczej 0,08-0,10 mm przy takich gramaturach. Proszę o słowo komentarza:)

Maćku , na klasyfikację PE przeszedłem dobrych parę lat temu bezpowrotnie ( to jeden z efektów ubocznych korzystania z tego właśnie Forum , otwierającego nam okno na świat nieco inny niż wędkarski obieg oficjalny ) i jest mi z tym bardzo dobrze . W moim odczuciu PE 1,0 to stosunkowo cienka linka pasująca absolutnie do zestawu , który używam ( kij 10 lb ) . Przyjąć raczej należałoby , że 200 metrów tej właśnie linki zajmie na szpuli kołowrotka podobną  przestrzeń , jak 200 metrów monofilu 0,17 mm . A to już linka , z jaką chadzać zwykłem wiosną za kleniem i jaziem  :) . Nie mam już od ładnych kilku lat doświadczeń z plecionkami opisywanymi powszechnie średnicą , więc ciężko mi się odnieść do tego , co w sklepie można kupić pod takim właśnie opisem 0,17 mm . Ale śmiem podejrzewać , że nijak się to ma do tej właśnie PE 1,0 . Czyli że jest dużo grubiej po prostu . Inaczej powiem - do okoniówki używam PE 0,6 . Czyli pewnie jakieś 0,13 mm . Wiem , że nie jest to typowy UL . Ale podejrzewam , że linka ze sklepu organoleptycznie porównując musiałaby być opisana jako 0,08 mm . Także ten  ;) ... Trzeba w łapkę wziąć i zobaczyć po prostu jak to się ma w realu do tego , co opisuje się w europejskiej ( i polskiej tym samym ) dystrybucji . Swego czasu ktoś już przytaczał fakt lub podejrzenie , że nasze 0,10 mm to PE 1,0 z przecinkiem , który przesunął się był o oczko w lewo  :D .

Edytowane przez malinabar
  • Like 8

Sorrki , że tak post pod postem , ale czas edycji minął .

Dziękuję za dedykację , film podoba się baaardzo  :) .

Maćku , na klasyfikację PE przeszedłem dobrych parę lat temu bezpowrotnie ( to jeden z efektów ubocznych korzystania z tego właśnie Forum , otwierającego nam okno na świat nieco inny niż wędkarski obieg oficjalny ) i jest mi z tym bardzo dobrze . W moim odczuciu PE 1,0 to stosunkowo cienka linka pasująca absolutnie do zestawu , który używam ( kij 10 lb ) . Przyjąć raczej należałoby , że 200 metrów tej właśnie linki zajmie na szpuli kołowrotka podobną  przestrzeń , jak 200 metrów monofilu 0,17 mm . A to już linka , z jaką chadzać zwykłem wiosną za kleniem i jaziem  :) . Nie mam już od ładnych kilku lat doświadczeń z plecionkami opisywanymi powszechnie średnicą , więc ciężko mi się odnieść do tego , co w sklepie można kupić pod takim właśnie opisem 0,17 mm . Ale śmiem podejrzewać , że nijak się to ma do tej właśnie PE 1,0 . Czyli że jest dużo grubiej po prostu . Inaczej powiem - do okoniówki używam PE 0,6 . Czyli pewnie jakieś 0,13 mm . Wiem , że nie jest to typowy UL . Ale podejrzewam , że linka ze sklepu organoleptycznie porównując musiałaby być opisana jako 0,08 mm . Także ten  ;) ... Trzeba w łapkę wziąć i zobaczyć po prostu jak to się ma w realu do tego , co opisuje się w europejskiej ( i polskiej tym samym ) dystrybucji . Swego czasu ktoś już przytaczał fakt lub podejrzenie , że nasze 0,10 mm to PE 1,0 z przecinkiem , który przesunął się był o oczko w lewo  :D .

https://www.fishingworld.com.au/how-to/what-is-pe-rating tylko, że te 0.17 jest dużo cieńsze od "sklepowych".

• Like 2

Po przymusowych kilku dniach posuchy od ryb, dzisiaj udało się wyskoczyć na 1,5 godz. Nad wodą byłem ok 17.40 i już w pierwszym rzucie zameldował się pistolet, a po kilku minutach następny. Przed nastaniem zmroku, "w zaawansowanej szarówce" miałem potężne branie w opadzie i zameldował się sandaczyk. Rozmiarowo podobnie jak ten sprzed kilku dni, jednak ten zdecydowanie bardziej agresywny, palnął w gumę jak wściekły ;).

post-64466-0-14358200-1571340746_thumb.jpg

• Like 14

Przyroda potrafi się odrodzić. Jezioro w Szwecji, które odwiedzam co roku, wskutek braku jakichkolwiek regulacji ( obowiązywał jedynie zakaz połowu sandacza w maju) też przeżywało gwałtowny spadek populacji drapieżników. Nawet na tym forum zostało uznane za nie warte uwagi. Jednak wprowadzony kilka lat temu limit 2 szt. na szczupaka i sandacza łącznie na licencję oraz górny limit odpowiednio: 80 i 70cm dał już wyniki. Znowu pojawiły się dwukilogramowe sandacze ze świeżutkimi ranami po zębach szczupaka. Od kilku lat nie też nie widziałem naszych rodaków przyjeżdżających na tygodniowy pobyt z 300 litrową zamrażarką.

• Like 2