Tomrusz Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dziwne. Dzisiaj dopiero 15 grudnia, a alkohol na Sylwestra kupuję szósty raz w tym miesiącu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dziwne. Dzisiaj dopiero 15 grudnia, a alkohol na Sylwestra kupuję szósty raz w tym miesiącu. Znajdzi sąsiada abstynęta o dawaj na przechowanie .Ostatnio robię mniej nalewek ale były lata że trochę robiłem, np. 25-30 litrów z pigwowca. Faktem jest że część rozdawałem ale też przeprowadzałem degustację . Co zajrzałem do spiżarni po mąkę czy sól to jakoś tak ręka na inną półkę i pół szklaneczki albo i całą wlewałem do degustacji. I pewnie bym sprawdził smak wszystkich ale chciałem zachować co nieco a gdyby były w butelkach z nakrętkami to wiadomo jak by się skończyło. Po 1-2 z rodzaju i rocznika wlewałem do butelek po winie, korkowałem i lakowałem.Na to żeby skrobać lak to trochę za leniwy jestem więc kilka roczników sobie czeka. Nie wszystkie roczniki i gatunki udało się ocalić i np. przy pigwowcu 8 letnim a rocznym jest b.duża różnica na korzyść tego starszego.Ostatnio gdzieś wyczytałem że nalewka im dłużej stoi tym jest gorsza wie ktoś coś na ten temat? Bo chyba mając ok. 50-55% nie powinna się popsuć ale stracić % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jestem teoretykiem, a nie praktykiem i powiem Ci tak: z czasem niektóre nalewki upodabniają się do siebie. Moje stare winogronówki, wiśniówki, morelówki po 8-10 latach zaczynają przypominać dobre porto. Tracą część aromatów owocowych (typowych dla siebie), brązowieją, wytrawnieją, ale generalnie nadal są alkoholem o wysokiej jakości. Wiśniówka nie traci co prawda aromatu pestek, ale smak zmienia istotnie. Ze względu na zawartość owocowego mętu cały czas "pracują". Mi to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Bo chyba mając ok. 50-55% nie powinna się popsuć ale stracić % . Czyli się popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jestem teoretykiem, a nie praktykiem i powiem Ci tak: z czasem niektóre nalewki upodabniają się do siebie. Moje stare winogronówki, wiśniówki, morelówki po 8-10 latach zaczynają przypominać dobre porto. Tracą część aromatów owocowych (typowych dla siebie), brązowieją, wytrawnieją, ale generalnie nadal są alkoholem o wysokiej jakości. Wiśniówka nie traci co prawda aromatu pestek, ale smak zmienia istotnie. Ze względu na zawartość owocowego mętu cały czas "pracują". Mi to nie przeszkadza 8 letnia pigwówka jest dużo bardziej brązowa od 2-4 letnich koleżanek i pierwsza myśl że bardzo podobna do porto. Miesiąc czy dwa wcześniej miałem okazję pić właśnie ponad 30 letnie porto więc materiał porównawczy był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jest postęp. Ze 30 a może więcej lat jechałem pociągiem do Suwałk i powiedziałem swojej babci że pociąg jedzie 12h.Kobieta się zdziwiła bo jak ona jeździła do Suwałk za sanacji to jechała z przesiadką w Grodnie niecałe 8 a w 10 to jeszcze dorożką do Starego Folwarku dojeżdżali a tu samym pociagiem 12 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zwróć uwagę, że w 97 przebieg torów był prostszy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Edytowane 15 Grudnia 2014 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 jak maszeruje Kaczor pokazują emerytów, jak jest marsz niepodległości pokazują samych kiboli, jak się chce zobaczyć kto przychodzi to trzeba przyjść i zobaczyć na własne oczy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Edytowane 15 Grudnia 2014 przez anpart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) I to jest równouprawnienie Edytowane 15 Grudnia 2014 przez anpart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Z CZEGO ŚMIEJĄ SIĘ STEWARDESSY LOT-u Śmialiśmy się już z amerykańskich pasażerów, ale tak naprawdę wszystko co najlepsze jest u nas w kraju! Polacy, ze swoimi tekstami na pokładzie, po prostu biją wszystkich na głowę! * * * * * Pasażerka: - Pani powie temu tam, żeby swoje manele z mojego pawlacza zabrał. Pasażerka: - Czy kibel to tam w sieni? (wskazując na tylnią kuchnię) Pasażerka: - Czy lecimy już nad Atlantykiem? Stewardessa: - Jeszcze nie. Pasażerka: - To co tak ciągnie po nogach??? - (BOSKIE!!! ) * * * * * Pasażer: - Poproszę drinka. Stewardessa: - Jakiego? Pasażer: - No drinka! * * * * * Na pytanie "Czego się Pan/Pani napije?" - Poproszę oranż dżus, może być jabłkowy. - Poproszę o sok z piczy. - Whisky on the rocks, ale bez lodu. ;-) - Poproszę o białą na Helenie. (czytaj: wódka z sokiem firmy "Helena") * * * * * Karty lądowania w USA - co wpisują pasażerowie w okienku "Sex"? (Chodzi oczywiście o wpisanie płci). Sex: nie dotyczy Sex: dziewica Sex: trzy razy w tygodniu * * * * * Ile osób podrózuje z Panem/Panią? Odp: 243 + 10 osób załogi (POWALA) 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 https://www.facebook.com/177013555817091/photos/a.177019385816508.1073741829.177013555817091/330806650437780/?type=1&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 tak na przyszłość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Wnd9yHtmMOE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi