Skocz do zawartości

Jerkbait sie śmieje :)

benito

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie to śmieszy i to bardzo - edukacja czarnka :clappinghands: chłop się stara i ma efekty, szkoda tylko, że kosztem młodzieży.

Czasami staram się nadążyć za Twoim poczuciem humoru. Ale nie nie nadążam. Tak jak nie nadążam za różnymi ekipami decydującymi w oświacie.

Z mojego humoru zeszytów szkolnych - kartkówka z polskiego oświecenia sprzed minimum 10 lat temu wychowanego na eurotusk... oświacie:

Kim byli:

1. ktoś tam,

2. ktoś tam,

3. Merlini 

odp. na pyt, 3

Merlini - to tacy czarnoksiężnicy.

Jak patrzę na "znetfliksowaną" "nowoczesną młodzież ma filmach, to jakoś nie dziwię się odpowiedziami.  ;)

• Like 2

https://www.youtube.com/watch?v=r8pnec4Hxps&ab_channel=astanleything

Z mojego humoru zeszytów szkolnych - kartkówka z polskiego oświecenia sprzed minimum 10 lat temu wychowanego na eurotusk... oświacie:

Kim byli:

1. ktoś tam,

2. ktoś tam,

3. Merlini

odp. na pyt, 3

Merlini - to tacy czarnoksiężnicy.

Jak patrzę na "znetfliksowaną" "nowoczesną młodzież ma filmach, to jakoś nie dziwię się odpowiedziami. ;)

90 procent ludzi mieszkających na ulicy Merliniego nie wie kto to był.

To wcale nie jest taka głupia odpowiedź. Świadczy to o tym, że uczeń ma jakieśtam luźne pojęcie o legendach arturiańskich. Co inteligentniejszy nauczyciel mógłby do tego nawiązać. Pytanie jest tylko czy taki się znalazł i czy mu się chciało?

Zaś jeśli chodzi o młodzież to jest taka jak ich rodzice. Jeśli u ojca i matki dzieciak nie widział nigdy żadnej książki w ręce, to ciężko się dziwić, że jest jak jest.

• Like 4

Ciągnąc offtop - pewną mało zauważaną różnicą jest zakres wiedzy czy informacji do przyswojenia, 50 czy 100 lat temu było tego jednak mniej i jest sporo dziedzin, w których współczesna młodzież porusza się sprawnie, a o których ich dziadkowie nawet nie słyszeli. Uznając, że jest pewna ilość materiału, którą ludzki mózg może przyswoić, kluczowa staje się selekcja wiedzy, niestety jak się chce spakować wszystko do głowy, okaże się finalnie nie zostaje nic ( słynna zasada - zakuć, zaliczyć zapomnieć).

Druga refleksja to ta, że bohaterowie tych filmów są z pokolenia  dzieci mających od żłobka pierdyliony zajęć dodatkowych, rozwojowych, cztery języki w przedszkolu, zajęcia z garncarnstwa, rytmiki, tańca i nie wiadomo czego jeszcze. Zastanawiało mnie i zastanawia dalej czy nie lepiej dziecku pozwolić być po prostu dzieckiem?

• Like 4

"Pojemnosc" mózgu to nie problem. Trzeba go cwiczyc i bedzie miejsce na wszystko czego uczą i jeszcze mase innych rzeczy ... szczegolnie w mlodym wieku. Nie cwiczysz to sie wiele nie zmiesci i jak zapchasz mózg gównem to nie bedzie miejsca na "szlachetny wklad". Niestety bedzie coraz gorzej bo ludzie z natury leniwi są i mozg sie broni zeby sie nie przemeczać ...

• Like 1

A propos... Nic tak nie wyrabia przedsiębiorczości w Polakach, jak konieczność zorganizowania flaszki!

Zaalarmowana Ochotnicza Straż Pożarna zdjęła z przydrożnego wysokiego drzewa mocno przestraszoną blondynkę. Zapytana przez strażaków jak się tam znalazła, roztrzęsiona mówi:

- Chciałam zatrzymać jakiś samochód, żeby się dostać do miasta... Jechała jakaś grupa kibiców, a ja zapytałam, czy mnie mogą podrzucić...

• Like 2

Wczesny ranek, jezioro spowite mgłą... niezmąconą taflę wody przecina łódka. Na łódce wieszcze: Adam Mickiewicz i Aleksander Puszkin recytują wymyślone na poczekaniu fraszki. Wtem ich oczom ukazuje się druga łódka, w której siedzą dwie przepiękne białogłowy. Puszkin widząc tę piękną scenę wypowiada te słowa:

- Cud nad cudami, dziw nad dziwami, łódka płynie choć jest z dwiema dziurami.

Na to wieszcz Adam:

- Hola, hola mości panie, są dwa kołki na zatkanie.

• Like 13