Skocz do zawartości

Jerkbait sie śmieje :)

benito

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne. Dzisiaj dopiero 15 grudnia, a alkohol na Sylwestra kupuję szósty raz w tym miesiącu. :wub:

Znajdzi sąsiada abstynęta o dawaj na przechowanie  :P .

Ostatnio robię mniej nalewek ale były lata że trochę robiłem, np. 25-30 litrów z pigwowca. Faktem jest że część rozdawałem ale też przeprowadzałem degustację  :rolleyes: . Co zajrzałem do spiżarni po mąkę czy sól to jakoś tak ręka na inną półkę i pół szklaneczki albo i całą wlewałem do degustacji. I pewnie bym sprawdził smak wszystkich ale chciałem zachować co nieco a gdyby były w butelkach z nakrętkami to wiadomo jak by się skończyło. Po 1-2 z rodzaju i rocznika wlewałem do butelek po winie, korkowałem i lakowałem.

Na to żeby skrobać lak to trochę za leniwy jestem  :rolleyes:  więc kilka roczników sobie czeka. Nie wszystkie roczniki i gatunki udało się ocalić  :P i np. przy pigwowcu 8 letnim a rocznym jest b.duża różnica na korzyść tego starszego.

Ostatnio gdzieś wyczytałem że nalewka im dłużej stoi tym jest gorsza  :wacko: wie ktoś coś na ten temat? Bo chyba mając ok. 50-55% nie powinna się popsuć  :wacko: ale stracić %  :(

Jestem teoretykiem, a nie praktykiem i powiem Ci tak: z czasem niektóre nalewki upodabniają się do siebie. Moje stare winogronówki, wiśniówki, morelówki po 8-10 latach zaczynają przypominać dobre porto. Tracą część aromatów owocowych (typowych dla siebie), brązowieją, wytrawnieją, ale generalnie nadal są alkoholem o wysokiej jakości. Wiśniówka nie traci co prawda aromatu pestek, ale smak zmienia istotnie. Ze względu na zawartość owocowego mętu cały czas "pracują". Mi to nie przeszkadza ;)

Jestem teoretykiem, a nie praktykiem i powiem Ci tak: z czasem niektóre nalewki upodabniają się do siebie. Moje stare winogronówki, wiśniówki, morelówki po 8-10 latach zaczynają przypominać dobre porto. Tracą część aromatów owocowych (typowych dla siebie), brązowieją, wytrawnieją, ale generalnie nadal są alkoholem o wysokiej jakości. Wiśniówka nie traci co prawda aromatu pestek, ale smak zmienia istotnie. Ze względu na zawartość owocowego mętu cały czas "pracują". Mi to nie przeszkadza ;)

8 letnia pigwówka jest dużo bardziej brązowa od 2-4 letnich koleżanek i pierwsza myśl że bardzo podobna do porto. 

Miesiąc czy dwa wcześniej miałem okazję pić właśnie ponad 30 letnie porto  :) więc materiał porównawczy był. 

Jest postęp. 

pendolino_zachwieja.jpg

Ze 30 a może więcej lat jechałem pociągiem do Suwałk i powiedziałem swojej babci że pociąg jedzie 12h.

Kobieta się zdziwiła bo jak ona jeździła do Suwałk za sanacji to jechała z przesiadką w Grodnie niecałe 8 a w 10 to jeszcze dorożką do Starego Folwarku dojeżdżali  :rolleyes: a tu samym pociagiem 12  :o .

Z CZEGO ŚMIEJĄ SIĘ STEWARDESSY LOT-u

Śmialiśmy się już z amerykańskich pasażerów, ale tak
  naprawdę wszystko co najlepsze jest u nas w kraju!
  Polacy, ze swoimi tekstami na pokładzie,  po prostu
  biją wszystkich na głowę!

* * * * *
  Pasażerka: - Pani powie temu tam, żeby swoje manele z
  mojego pawlacza zabrał.

Pasażerka: - Czy kibel to tam w sieni? (wskazując na
  tylnią kuchnię)

Pasażerka: - Czy lecimy już nad Atlantykiem?
  Stewardessa: - Jeszcze nie.
  Pasażerka: - To co tak ciągnie po nogach??? -
  (BOSKIE!!! :))

* * * * *
  Pasażer: - Poproszę drinka.
  Stewardessa: - Jakiego?
  Pasażer: - No drinka!

* * * * *
  Na pytanie "Czego się Pan/Pani napije?"
  - Poproszę oranż dżus, może być jabłkowy.
  - Poproszę o sok z piczy.
  - Whisky on the rocks, ale bez lodu. ;-)
  - Poproszę o białą na Helenie. (czytaj: wódka z sokiem
  firmy "Helena")

* * * * *
  Karty lądowania w USA - co wpisują pasażerowie w
  okienku "Sex"? (Chodzi oczywiście o wpisanie płci).
  Sex: nie dotyczy
  Sex: dziewica
  Sex: trzy razy w tygodniu

* * * * *
  Ile osób podrózuje z Panem/Panią?
  Odp: 243 + 10 osób załogi (POWALA)

• Like 10