Skocz do zawartości

Wędki XZOGA - uwagi, opinie

robbox4

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Poszukuję informacji o ciężarze rzutowym blanków Xzoga.

Czy któryś z kolegów jest biegły w blankach Xzoga BBX ( i nie tylko oczywiście  :)  ) i pomógłby mi określić takowy dla blanku Xzoga Black Buster X 4kg ? Z załączonej poniżej tabeli można jedynie odczytać; długość, ilość sekcji, wytrzymałość dla linek PE, siłę na hamulcu, no i maksymalny ciężar przynęty ( dla tego blanku 80g :o ). Jak to się ma do tradycyjnego oznaczenia, gdzie zwykle ciężar rzutowy opisuje się jako przedział pomiędzy np. 7-28g. 

Kolega Robert załapał się na bana więc pewnie od niego nie uzyskam przez jakiś czas odpowiedzi.

Tabela

post-53519-0-71854400-1430214489_thumb.jpg

Jeśli doświadczenia z modelem Taka-G mają jakiekolwiek przełożenie na nowszy model, to ww. blank max użytkowy ma przy 40 gr, a optimum od 10 gr.

Dzisiejszy jubilat Pumba robi właśnie jerkówkę na wersj 8 kg (jeśli mnie pamięć nie myli), więc pewnie mógłby powiedzieć więcej ;)

Otóż mówię:

8-mka na sucho (bo kręci się jeszcze na suszarce) powinna pociągnąć jakieś 100 g ale z bólem, fabrycznych 160 g chyba bym się nie odważył :) Macałem 4-kę, zarówno goły blank jak i wędkę, ja bym tym łowił pstrągi :) A tak na serio, myślę, że do 30 g całkowitej masy da radę. Zaznaczam, że to jedynie wrażenia z macanki na sucho (i w dodatku nie jestem biegły :)) więc rzeczywistość może okazać się trochę inna, jedno natomiast jest pewne, max rzutowy jest trochę niżej, niż w przedstawionej tabeli. 

Edytowane przez Pumba

Wiem, że kolega z BRC załapał się na bana ale chyba do niego zadzwonię do sklepu. Kijek jako taki mam ukręcony i faktycznie sprawia wrażenie takiego na pstrągi ale machanie 30 gramami nie robi na nim specjalnego wrażenia. Ale 80 gram.... Dlatego szukam jakiejś specyfikacji. A xzoga niestety nigdzie jej nie udostępnia (chyba :huh: )

Ja otrzymałem taką informację, cytuje: "wersja 8kg nadaje się do jerków i gum 25-110g". I już miałem robić z niej jerkówkę. Jak dostałem blank do reki zmieniłem zdanie. Na pewno nie nadaje się do jerków, bo szczyt zbyt mocno się poddaje. Rzutowo skończyłem na 56g, więcej bałem się zakładać. Łowiąc na duże przynęty mam wrażenie, że nie ma czym przyciąć. Jak znajdę trochę czasu napiszę więcej i wkleję foty w moim wątku.

Edytowane przez Robson1981

Ja otrzymałem taką informację, cytuje: "wersja 8kg nadaje się do jerków i gum 25-110g". I już miałem robić z niej jerkówkę. Jak dostałem blank do reki zmieniłem zdanie. Na pewno nie nadaje się do jerków, bo szczyt zbyt mocno się poddaje. Rzutowo skończyłem na 56g, więcej bałem się zakładać. Łowiąc na duże przynęty mam wrażenie, że nie ma czym przyciąć. Jak znajdę trochę czasu napiszę więcej i wkleję foty w moim wątku.

Cholerka zaczynam mieć wątpliwości :unsure:  ale ludziska mają kijki zmontowane na tych blankach i raczej chwalą ,wg info które ja z kolei otrzymałem 8mka da rade 100gr, 7ka 80gr max .Mam tę siódemkę , jeszcze kijek nie ukręcony ale blank budzi zaufanie i wygląda i zachowuje się przyzwoicie .  Tego BBXa 4kg też giołem" sprawia wrażenie solidnej uncjówki , fajny z ładnym harmonijnym ugięciem i przyrostem mocy.

Ciekawe rzeczy można się o tych blankach dowiedzieć, mam takadu g66 2kg i dobrze rzuca od 6-7g do 25g ale da się przyzwoicie rzucić i 35g. Maxymalnie rzucałem skupioną masą 45g i leciało po horyzont ale był to rzut raczej gruntowy niż spinningowy i tu raczej zaciąć już nie było czym.

Cholerka zaczynam mieć wątpliwości :unsure:  ale ludziska mają kijki zmontowane na tych blankach i raczej chwalą ,wg info które ja z kolei otrzymałem 8mka da rade 100gr, 7ka 80gr max .Mam tę siódemkę , jeszcze kijek nie ukręcony ale blank budzi zaufanie i wygląda i zachowuje się przyzwoicie .  Tego BBXa 4kg też giołem" sprawia wrażenie solidnej uncjówki , fajny z ładnym harmonijnym ugięciem i przyrostem mocy.

Ten blank nie jest zły. Jest dobrze wyważony i bardzo sprężysty. Robiłem w tym samym czasie Lamiglasa PRO843 (moc 17lB do 21g) i zrobiłem porównanie ugięć tych dwóch wędek. Z testów wyszło, że podpiętym kilogramem, gną się niemal identycznie dlatego byłem w lekkim szoku jak ta XZOGA może obsługiwać 100g. W testach w realu wyszło, że podczas agresywnego podbijania cięższej gumy (~40g) szczytówka poddaje się z 15-20cm. Idąc dalej jak szarpniesz jerkiem to nie będziesz już miał tak dynamicznego zwrotu przynęty. Ponadto duże wabie potrzebują potrzebują by je przestawić w paszczy dość zdecydowanie, by skutecznie zaciąć. Dlatego do jerków raczej bym go nie stosował. Jest jeszcze druga rzecz. Cienkościenne wysoko-modułowe blanki wydają taki ceramiczny dźwięk jak dotykasz szczytówką czegoś twardego te XZOGI są bardziej wytłumione. Nie wiem czy będzie to oznaką "odmiennej czułości" ale taką różnice zauważyłem.

Edytowane przez Robson1981
  • Like 1

Cóż te blanki to widocznie są jak stare pełne szklaki .... z tą różnica że xzoga to grafit i  są  szybsze i lekkie . Na starym pełnym szklaku też z tego co wiem dało się i wiadro wody udźwignąć  przy  cienkiej średnicy ... A myślałem nad kijem takim do 50gr na  blanku xzoga . ehh..

Na pewno plusem jest to, że  są mniej podatne na pęknięcia przy uderzeniu o coś ( bynajmniej powinny )...

• 1 rok później...