Skocz do zawartości

Wszy czy coś innego?

AdasCzeski

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wieczorem we włosach 5 letniej córki zaobserwowałem "pasażerów na gapę". Trochę małych jak na wszy. 

Były ostrzeżenia o wszawicy w przedszkolu, ale wygasły jakieś dwa miesiące temu. 

Dziś rano użyłem - na sobie i córce - środek Neyda i zaliczyłem przymusowy urlop piorąc wszelkie rzeczy mogące mieć kontakt. 

Żona teraz siedzi w czepku... :) 

Po umyciu i wyczesaniu córce głowy grzebykiem o bardzo drobnych "zębach" wyszło kilka robaczków, zero larw. 

Miałem wszy w podstawówce i pamiętam, że tzw gnidy czyli jaja wszy głowowej wyglądały jak małe, białe jajeczka.

Teraz patrzę i głowa czysta, ale zostały kilka kilkanaście milimetrów od nasady włosa (blondynka) takie czarne...kurka coś... zgrubienie o wyglądzie sporyszu zbożowego, nie wiem 0.2.0 3mm i nijak się tego nie da wyczesać. 

Ktoś miał doświadczenia. Co to może być. 

Mam trzy kobietki w domu i było to przerabiane u nas dwa razy. Wsza składa jaja ( gnidy) u nasady włosów. Cykl wylęgania trwa ok 10 dni. Po umyciu włosów preparatem przeciw wszawicy ( są różne) musicie obserwować swoje głowy. To znaczy czesać grzebieniem o drobnych zębach głowę. Najlepiej na krześle postawionym na białym prześcieradle lub obrusie- wtedy widać to co wyczesane. Martwe wszy rozpoznasz odrazu, gorzej jest z gnidami( jajka wszy) . Są przyczepione do włosów przeważnie u nasady i nawet martwe ciężko jest usunąć z włosa. Martwe gnidy gdy sciśniesz między palcami nie "strzelają" - są wyschnięte. Żywe jaja wprost przeciwnie - jeśli po kuracji chemią je spotkasz musisz powtórzyć chemię. Oprócz tego pranie pościeli i ubrań domowników - WSZYstkich nawet Twoje. Nie jest łatwo. Warto też dowiedzieć się skąd mogły przyjść. WALCZ.

Edytowane przez tomkosto

Niestety wiem od pielęgniarek pracujących w szkolnych gabinetach że problem jest coraz większy.jeżeli rodzice nie wyrażą zgody dziecko nie może być przebadane.

Wszy są przynoszone zawsze z tych samych rodzin i domów,rodzice nie pozwalają dotknąć i zbadać dziecka i nie ma przymusu leczenia.

I koło się zamyka...

Czesto gdy dzieci z danej rodziny "kończą szkołę" kończą się wszy...do czasu aż nie przyjdzie do szkoły nowe pokolenia z tego samego domu

Niestety wiem od pielęgniarek pracujących w szkolnych gabinetach że problem jest coraz większy.jeżeli rodzice nie wyrażą zgody dziecko nie może być przebadane.

Wszy są przynoszone zawsze z tych samych rodzin i domów,rodzice nie pozwalają dotknąć i zbadać dziecka i nie ma przymusu leczenia.

I koło się zamyka...

Czesto gdy dzieci z danej rodziny "kończą szkołę" kończą się wszy...do czasu aż nie przyjdzie do szkoły nowe pokolenia z tego samego domu

Znam to. Powrót człowieka do natury  :D  :D

Dermatolog !

Dermatolog nie wie co to jest, to małe czarne o czym pisałem. 

Moim zdaniem preparat zabił wszystkie żywe wszy. Przy wyczesywaniu nie było gnid, co moim zdaniem świadczy zwyczajnie o szybkim zauważeniu problemu. 

To dziwne czarne coś o czym pisałem... to moim zdaniem jakaś pozostałość preparatu. To nie było przyklejone do włosa jak jajo wszy, to obejmowało cały włos. Jak rurka. 

Żona dziś po raz kolejny pierze wszystko. :)

Był używany od momentu pojawiania się info w przedszkolu...przez około 2mce. Jak pisałem wyżej temat ucichł, to przestaliśmy pryskać tym zapobiegawczo. 

Tym samym przestrzegam rodziców. Stosować to anty nawet przez kilka miesięcy po....

I koło się zamyka...

Kurwa co za czasy że rodzic nie wyraża zgody na przebadanie dziecka w szkole. We łbach sie pojebało od nadmiaru wolności i demokracji.

Do podstawówki chodziłem w latach osiemdziesiątych i problem pamiętam sie pojawiał. U nas w klasie nie kojarze aby ktoś miał wszy ale w okresie jak pojawiała sie wszawica to raz czy dwa w tygodniu przychodziła szkolna pielęgniarka, ustawialiśmy się grzecznie w rzędzie i każdy miał sprawdzaną głowę. Nikt nie ptotestował. Nikt krzywdy nie zaznał. Żaden z nauczycieli pozwany przez debila rodzica nie został.

Ja uparcie twierdze że pewne rzeczy z komuny powinniśmy zachować. Ot np taka pała i dobry wpier...l jak ktoś się za swobodny czuje.

• Like 7

Obecność dziecka w przedszkolu nie jest przymusowa, jeśli jakiś rodzic nie pozwala przebadać dziecka, to należałoby takiemu rodzicowi powiedzieć "do widzenia" i niech sam się opiekuje dzieckiem.

Gorzej w szkole-obowiązek. Ale tam dziecko podejrzane o wszawicę i "bez zezwolenia do badania" powinno siedzieć samotnie w klasie, a rodzice mogliby zostać poinformowani, które dzieci nie są badane. Mogłoby to być bardzo przykre i krzywdzące dla tych dzieci, bo to rodzice są winni za brak higieny a nie dzieci, ale zasady współżycia obowiązują, a to jest szkodzenie innym z pełną premedytacją.

Moja córka chodzi do publicznego przedszkola. Jak coś zaczęło się dziać, to było info i przedszkole wyraźnie prosiło by sprawdzać głowy oraz, że jest zakaz przynoszenia zabawek. Ponoć była firma dezynfekcyjna. 

Nie przesadzajmy, kur, świń czy innego inwentarza w mieszkaniu nie trzymam, wszy nie biorą się z brudu.... Kot jest :)

Ja nie żywię urazy do przedszkola, do systemu obecnej opieki, bo wiem, że u nas sprawdzają i nikt normalny nie ma nic przeciwko.

Córka jest od wtorku w domu i działamy... ale co ja mogę za innych. 

Nikomu nie życzę... niby to nie zakaźne coś, ale pranie i sprzątanie po n razy całego domu...

Są preparaty które działają mechanicznie, zatykają aparaty gębowe u dorosłych i jaja. Działają lepiej niż chemia, bujałem się z dziadostwem u córki, chemia nie pomogła, tłukła dorosłe a jaja przeżywały i problem powracał.

Edytowane przez wujek