AdasCzeski Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Wczoraj wieczorem we włosach 5 letniej córki zaobserwowałem "pasażerów na gapę". Trochę małych jak na wszy. Były ostrzeżenia o wszawicy w przedszkolu, ale wygasły jakieś dwa miesiące temu. Dziś rano użyłem - na sobie i córce - środek Neyda i zaliczyłem przymusowy urlop piorąc wszelkie rzeczy mogące mieć kontakt. Żona teraz siedzi w czepku... Po umyciu i wyczesaniu córce głowy grzebykiem o bardzo drobnych "zębach" wyszło kilka robaczków, zero larw. Miałem wszy w podstawówce i pamiętam, że tzw gnidy czyli jaja wszy głowowej wyglądały jak małe, białe jajeczka. Teraz patrzę i głowa czysta, ale zostały kilka kilkanaście milimetrów od nasady włosa (blondynka) takie czarne...kurka coś... zgrubienie o wyglądzie sporyszu zbożowego, nie wiem 0.2.0 3mm i nijak się tego nie da wyczesać. Ktoś miał doświadczenia. Co to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Wesz składa jaja (gnidy) u nasady włosa. Gnidy są białe do beżowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkosto Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Mam trzy kobietki w domu i było to przerabiane u nas dwa razy. Wsza składa jaja ( gnidy) u nasady włosów. Cykl wylęgania trwa ok 10 dni. Po umyciu włosów preparatem przeciw wszawicy ( są różne) musicie obserwować swoje głowy. To znaczy czesać grzebieniem o drobnych zębach głowę. Najlepiej na krześle postawionym na białym prześcieradle lub obrusie- wtedy widać to co wyczesane. Martwe wszy rozpoznasz odrazu, gorzej jest z gnidami( jajka wszy) . Są przyczepione do włosów przeważnie u nasady i nawet martwe ciężko jest usunąć z włosa. Martwe gnidy gdy sciśniesz między palcami nie "strzelają" - są wyschnięte. Żywe jaja wprost przeciwnie - jeśli po kuracji chemią je spotkasz musisz powtórzyć chemię. Oprócz tego pranie pościeli i ubrań domowników - WSZYstkich nawet Twoje. Nie jest łatwo. Warto też dowiedzieć się skąd mogły przyjść. WALCZ. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez tomkosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkosto Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Spróbuj zdjąć te ciemne "coś" ciągnąc wzdłuż włosa. I na końcu test rozgniatania. Jak "strzeli" pod palcami - to znaczy jeszcze nie jest martwa. Chemia jeszcze raz. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 ...starym , dobrym sposobem jest nafta, w aptekach dostępna... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Kup wrotycz. Zrób mocny napar i jazda ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Dermatolog ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Grubo, niestety kuracja dla całej rodziny. Ja nie doświadczyłem, ale znam przypadki ze strony znajomych żony i też poszło z przedszkola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Niestety wiem od pielęgniarek pracujących w szkolnych gabinetach że problem jest coraz większy.jeżeli rodzice nie wyrażą zgody dziecko nie może być przebadane.Wszy są przynoszone zawsze z tych samych rodzin i domów,rodzice nie pozwalają dotknąć i zbadać dziecka i nie ma przymusu leczenia.I koło się zamyka...Czesto gdy dzieci z danej rodziny "kończą szkołę" kończą się wszy...do czasu aż nie przyjdzie do szkoły nowe pokolenia z tego samego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Niestety wiem od pielęgniarek pracujących w szkolnych gabinetach że problem jest coraz większy.jeżeli rodzice nie wyrażą zgody dziecko nie może być przebadane.Wszy są przynoszone zawsze z tych samych rodzin i domów,rodzice nie pozwalają dotknąć i zbadać dziecka i nie ma przymusu leczenia.I koło się zamyka...Czesto gdy dzieci z danej rodziny "kończą szkołę" kończą się wszy...do czasu aż nie przyjdzie do szkoły nowe pokolenia z tego samego domuZnam to. Powrót człowieka do natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Kup wrotycz. Zrób mocny napar i jazda ... Hmmmmm.....czy już aż tak zaawansowany robot śledzący pracuje w googlach? Na jerku czytam słowo 'wrotycz' (czytam i tyle), po chwili wchodzę na youtube i w proponowanych filmikach mam to: Dziwne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Dermatolog ! Dermatolog nie wie co to jest, to małe czarne o czym pisałem. Moim zdaniem preparat zabił wszystkie żywe wszy. Przy wyczesywaniu nie było gnid, co moim zdaniem świadczy zwyczajnie o szybkim zauważeniu problemu. To dziwne czarne coś o czym pisałem... to moim zdaniem jakaś pozostałość preparatu. To nie było przyklejone do włosa jak jajo wszy, to obejmowało cały włos. Jak rurka. Żona dziś po raz kolejny pierze wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 A jak już się pozbędziecie to kup w aptece jakiś spray przeciw i przed wyjściem do przedszkola/szkoły aplikować młodzieży. Nam się udało ustrzec kiedy dostaliśmy sygnały że któreś w przedszkolu któreś z dzieci "dzieli" się niechcianymi gośćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Był używany od momentu pojawiania się info w przedszkolu...przez około 2mce. Jak pisałem wyżej temat ucichł, to przestaliśmy pryskać tym zapobiegawczo. Tym samym przestrzegam rodziców. Stosować to anty nawet przez kilka miesięcy po.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Ależ cristovo, to samo mówią o piołunie albo szałwi. Nie lubisz absyntu!? Polecam nalewkę z wrotycza i miodu. Nie na głowę oczywiście.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Niestety wiem od pielęgniarek pracujących w szkolnych gabinetach że problem jest coraz większy.jeżeli rodzice nie wyrażą zgody dziecko nie może być przebadane.Wszy są przynoszone zawsze z tych samych rodzin i domów,rodzice nie pozwalają dotknąć i zbadać dziecka i nie ma przymusu leczenia.I koło się zamyka...Czesto gdy dzieci z danej rodziny "kończą szkołę" kończą się wszy...do czasu aż nie przyjdzie do szkoły nowe pokolenia z tego samego domuKurwa co za czasy że rodzic nie wyraża zgody na przebadanie dziecka w szkole. We łbach sie pojebało od nadmiaru wolności i demokracji. Do podstawówki chodziłem w latach osiemdziesiątych i problem pamiętam sie pojawiał. U nas w klasie nie kojarze aby ktoś miał wszy ale w okresie jak pojawiała sie wszawica to raz czy dwa w tygodniu przychodziła szkolna pielęgniarka, ustawialiśmy się grzecznie w rzędzie i każdy miał sprawdzaną głowę. Nikt nie ptotestował. Nikt krzywdy nie zaznał. Żaden z nauczycieli pozwany przez debila rodzica nie został. Ja uparcie twierdze że pewne rzeczy z komuny powinniśmy zachować. Ot np taka pała i dobry wpier...l jak ktoś się za swobodny czuje. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Jak to czytam to głowa zaczęła mnie swędzieć tak działa psychika . U mnie też córka to przechodziła. Okres przedszkolny jest najgorszy.Olo bo my jako naród nie jesteśmy przystosowani do wolności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Obecność dziecka w przedszkolu nie jest przymusowa, jeśli jakiś rodzic nie pozwala przebadać dziecka, to należałoby takiemu rodzicowi powiedzieć "do widzenia" i niech sam się opiekuje dzieckiem.Gorzej w szkole-obowiązek. Ale tam dziecko podejrzane o wszawicę i "bez zezwolenia do badania" powinno siedzieć samotnie w klasie, a rodzice mogliby zostać poinformowani, które dzieci nie są badane. Mogłoby to być bardzo przykre i krzywdzące dla tych dzieci, bo to rodzice są winni za brak higieny a nie dzieci, ale zasady współżycia obowiązują, a to jest szkodzenie innym z pełną premedytacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Moja córka chodzi do publicznego przedszkola. Jak coś zaczęło się dziać, to było info i przedszkole wyraźnie prosiło by sprawdzać głowy oraz, że jest zakaz przynoszenia zabawek. Ponoć była firma dezynfekcyjna. Nie przesadzajmy, kur, świń czy innego inwentarza w mieszkaniu nie trzymam, wszy nie biorą się z brudu.... Kot jest Ja nie żywię urazy do przedszkola, do systemu obecnej opieki, bo wiem, że u nas sprawdzają i nikt normalny nie ma nic przeciwko. Córka jest od wtorku w domu i działamy... ale co ja mogę za innych. Nikomu nie życzę... niby to nie zakaźne coś, ale pranie i sprzątanie po n razy całego domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Jak już poślesz córkę do przedszkola to niech chodzi w upiętych włosach znaczy nie rozpuszczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Są preparaty które działają mechanicznie, zatykają aparaty gębowe u dorosłych i jaja. Działają lepiej niż chemia, bujałem się z dziadostwem u córki, chemia nie pomogła, tłukła dorosłe a jaja przeżywały i problem powracał. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 A z koloni w NRD w 84r jakie dorodne okazy przywiozlem ???? .Pojechalo nas z osiedla 4 kumpli i nikt nikomu nie zazdrościł ,każdy przywiózl???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi