Skocz do zawartości

Brexit ?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy jak się będzie żyło po ewentualnym wyjściu . W sumie jeżeli to nastąpi tzn Anglia nie będzie członkiem Unii to i mnie tutaj próżno będzie szukać . Zmykamy gdzieś  ;)   My emigranci nie wiemy nic , co to angole planują . Oficjalnie nie ma żadnych informacji , jakieś projekty powstały ale na tym koniec , ogólnie dezyinformacja w stylu angolskim czyli jakoś to będzie  :D

Wszyscy mają za dużo do stracenia. Anglia wyjdzie z Unii i będzie się miała świetnie. Funt już idzie w górę

Najwięcej do stracenia mają brytole , świetnie już było i nie będzie , a z funtem to jasne - do czasu  :)

• Like 2

Akurat wczoraj nie bylo mnie w UK, ale jakos dzisiejszy dzien niczym nie rozni sie od poprzednich.

Moze to ta angielska flegma, moze ich wrodzone opanowanie, albo ciagla wiara w imperium gdzie slonce nigdy nie zachodzi. 

Generalnie z poziomu smiertelnika przeszlo to dzisiaj spokojnie i bez jakiegos wielkiego echa.

• Like 3

Teraz to już wpływu nie macie... Sami rządzący UK są między młotem a kowadłem.Teraz chcieli by cofnąć czas ale UE chce ich wykopać i to jest fakt.  Coś czuję że będzie to twarde lądowanie aczkolwiek nie tylko dla Brytanii ale UE też w jakimś stopniu.UE mniej to odczuje zapewne bo więcej państw ale Brytania ma jeszcze jeden poważny orzech do zgryzienia co z Irlandią i Szkocją które nie chcą. To może się tam zakończyć mocną wojną domową a rządzący dobrze o tym wiedzą. Del Toro życie toczy się dalej to prawda ale czy będzie w takich samych barwach jak było tego nie wiesz... Teraz UE jest mocno powiązanym tworem z zintegrowaną gospodarką i nie tylko. Parlament UE na pewno wyliczył sobie straty jakie poniesie w stosunku do twardego brexitu i tak naprawdę to UK musi iść na rękę jak chcą z tego jakość wyjść. Jak ktoś wcześniej pisał jest dużo między wierszami i nie wszystko wiemy.

Po części się zgodzę. Po prostu czas pokaże ale jak to kiedyś było... najważniejsze dla brytyjczyków aby była herbata:D a zapomniałem dodać mieszkałem w UK w Bristolu co prawda nie długo. Nie pasował mi tamtejszy klimat.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 1

Żartujesz? Tam gdzie jest odrobina możliwości bicia piany, piana będzie na pewno :) Zaraz zejdziemy na gender, uchodźców, dziki, korniki, klimat i wszytko inne :)

Jeżeli prezentowanie wyrazistych poglądów w sposób oględny jest biciem piany, to ja to wolę od zakłamanej poprawności popartej pseudointelektualnym bełkotem ;) . Wracając do brexitu, to pewnych dylematów zazdroszczę Brytyjczykom. A może za jakiś czas, dzięki brexitowi, House of Hardy znów będzie znaczyło "made in England"? Tak jakoś mi się skojarzyło, ale nie bez powodu, ponieważ uważam, że wyjście z "neo RWPG" może być pierwszym  krokiem w kierunku powrotu do brytyjskości, kiedyś kojarzonej z trwałoscą, dobrym gustem i ponadczasowością. 

Aha..., schody w galeriach stanęły, bo tajemnicą poliszynela jest to, że pracują na unijnej przekładni i chińskich łożyskach. Czas zmienić je na brytyjskie, albo chociaż na razie japońskie ;)

• Like 3

Temat ze względu na swój charakter zostanie zamknięty do czego Moderatorów zachęcam już teraz  ;)

Przypomnę poprzedni, zamknięty wątek z 2016 poświęcony tej sprawie: BREXIT  Warto zajrzeć 

Brexit, Trump, Jarosław K., Orban, Brazylia ... potęga mediów, fake newsów i populizmu na masową skalę made in Władimir P. ? Szkoda angoli, szkoda UE. 

• Like 1

A może za jakiś czas, dzięki brexitowi, House of Hardy znów będzie znaczyło "made in England"? Tak jakoś mi się skojarzyło, ale nie bez powodu, ponieważ uważam, że wyjście z "neo RWPG" może być pierwszym  krokiem w kierunku powrotu do brytyjskości, kiedyś kojarzonej z trwałoscą, dobrym gustem i ponadczasowością.

Ty tak na powaznie?? :D

• Like 2

ale UE chce ich wykopać i to jest fakt.  Coś czuję że będzie to twarde lądowanie aczkolwiek nie tylko dla Brytanii ale UE też w jakimś stopniu.

UE w obawie przed precedensem, ktory da innym niz Francja i Niemcy krajom wspolnoty narzedzie politycznego nacisku w postaci opuszczenia Unii, chce urzadzic pokazowy proces i spalic czarownice publicznie na stosie. Czy im sie uda? Poklikac, poczytac o faktach ekonomicznych:

https://fullfact.org/europe/uk-eu-trade/

Mnie osobiscie bardziej interesuje czy w piatek spadnie snieg i bedzie mi trudniej do pracy dojechac :)

Edytowane przez madmatt
  • Like 4

ja tylko nie wierzę w te słowa :D THE UK’S INDEPENDENT FACTCHECKING CHARITY

W takim razie sluze oficjalnymi danymi ze strony rzadowej:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/714346/180606_UK_Trade_in_Numbers_full_web_version.pdf

Interpretacja jak zawsze bedzie w duzej mierze zalezna od uzytej metody statystycznej ale warto zerknac, zeby miec opinie podbudowana faktami a nie propaganda (obu stron zreszta)

Edytowane przez madmatt
  • Like 1

I oby to nie był koniec "exitów" :)

Władimir P. i Xi Jingping są wdzięczni za takie opinie. 

Władimir P. za rozbijanie jedynej siły na starym kontynencie, która dysponuje realną polityczną, gospodarczą i militarną siła mogącą przeciwstawić się zapędom FR. Xi Jingping z podobnych względów, aktualnie pogonił gospodarczo USA i przy PKB ChRL pow. 12 tryliardów USD jedynie duża gospodarka i wspólna polityka rynkowa mogą przeciwstawić się skutecznie takiej dominacji. ChRL potrzebuje rynków zbytu, biorąc pod uwagę rozpędzoną koniunkturę i potrzeby ok. 1,3 mld mieszkańców łatwiej wywierać presję gospodarczą na mniejsze rynki 28 krajów w Europie niż na jeden duży rynek wspólnotowy. Za CHRL ustawiają się już w kolejce Indie i pewnie też ucieszą się z tego, że UE się rozlatuje. 

• Like 3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...