mav3rick Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Witam, używa ktoś tytułowego kija z drugiej serii Moderate? Jeśli tak to jak wygląda rzucanie przy 2 gramowych wobkach? Jaki jest jego maks? Czy to prawda, że ta druga seria jest bardzo krucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Cześć, łowiłem nim jeden sezon zanim przerzuciłem się na krótsze kije. Niczego kruchego nie dostrzegłem, fajnie strzelała małymi wobkami na dalsze odległości. I z hol ryb też wielka frajda, raz próbując złapać bolka walnął mi szczupaczek ponad 90cm, kijek sobie ładnie poradził. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Dzięki wielkie za opinie. Ja do tej pory łowiłem krótszymi kijami do maks 230 i teraz chcę spróbować dłuższym. Będę łowił na Nysie Łużyckiej, nie jest to duża rzeka, ale czasami brakowało mi odległości małymi wobkami. No i dłuższy kij biorę z myślą o łowieniu na smużaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred88 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Mam ten kijek. Super patyk do małych przynęt. Ogarniam nim smużaki na plecionce. Teraz czekam na listonosza z 0,07. Kij super trzyma rybę. Czuć brania małych okonków. Ogólnie polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Ładnie wykonana wędka. Blank o charakterystyce takiej jak lubię. Szybki, ale z elastyczną szczytówką. Nomen omen szczyt bardzo cienki. W dole jednak kij trochę "suchy". Miałem kilka pracownianych wędek budowanych do łowienia kleni i wszystkie przy rzucie byle czym ładowały się niemal całe pod własnym cieżarem. Moderate II tak nie ma. Mocno pracuje między 1/2 a 2/3 kija licząc od szczytu do kołowrotka. Reszta w dole jakby sztywna. Dodatkowo jest zbrojony w dość niskie przelotki o raczej niewielkiej średnicy, co sugeruje, że lepiej zgra się z plecionką niż żyłką. Z dwóch powyższych faktów wynika, że w moim odczuciu kij w pełni nadaje się do wobków od 3 gramów. Najmniejsze piankowe smużaki, nawet z niezbyt grubą żyłką 0,naście latają tak sobie. Oczywiście da się tym rzucić i to lepiej niż np "rzecznym uniwersałem", ale nie jest to kij specjalistyczny do smużaków! Wędka powstała jako lekki, długi spining do małych i średnich woblerów. Mikruski po 1,5 grama pośle, ale jeśli ktoś chce łowić tylko na takie pchełki to chyba powinien poszukać czegoś jeszcze delikatniejszego. Ja nim łowiłem najczęściej na 3 cm "bączki" do smukłej siódemki Widła włącznie. Wyżej komfort się kończy, zarówno rzutu jak i prowadzenia.Mam wersję z przerobioną rękojeścią (w korku). Poprzedni właściciel twierdzi, że fabryczny kij jest niespecjalnie wyważony i wymiana rękojeści miała m.in poprawić balans. W sumie nie narzekam.Fajna wędka. Teraz zdaje się w promocji można kupić za 4 stówki. Tak wygląda po przebudowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi