Skocz do zawartości
  • 0

topwatery jesienia?

pitt

Pytanie

tak tu sobie z mifkiem mailujemy i tak sobie gadugadu ...

a tu sie okazuje, ze mifek w niedziele chce topwaterami zaszalec, potem jarze, ze friko i gadda na maas maraudera szczuple w szwecji aresztuja ... hmmm ... jesien niby troche podobna do wiosny, temperatury wody i powietrza coraz nizsze, roslinnosci jeszcze sporo ... ryby powinny stac przy brzegu ... i aktywne tez byc powinny ...

jak myslicie, czy jesienia mozna skutecznie lapac na topwatery?

moze tez sie dam zwariowac i sprobuje?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pitt polecam Lekturze artykuł COLD WATER TOPWATERS: UNCONVENTIONAL TACTICS & UNANSWERED QUESTIONS zamieszczony w ESOX ANGLER FALL 2004 str 48. Sam enistety nie podejmę się przetłumaczenia, bo jestem za cieniutki... Generalnie na moich wodach normą jest, że wiosną ryby sa w okolicach plytkich blatów, latem schodzą głębiej -ale lubią ciągle - szczególnie w nocy - odwiedzać wiosenne siedliska. Jednak kiedy przychodzą pierwsze przymrozki i większość spinningistów ugania się po największych dołach za sandałami - bardziej wtajemniczeni brykają po plytkich tarasach i blatach tresując szczupaki... Czasami warto być innym - byle tylko wiedzieć co się robi

W razie czego mogę zrobić fotke artykułu w wyskiej rozdzielczości i wysłać co byś miał to i owo do przemyślenia :mellow:

• 0

Mifku bardzo bym się pisał również na ten artykulik. Bardzo Proszę. Jeśli zaś starczy mi sił po pracy chętnie spróbuję przetłumaczyć ten artykuł, ale na pewno zajmie mi to troszke czasu bo roboty dużo a sezon ładnie się rozkwita ;)

pozdrawiam Maciek

• 0

Mifek, na Wygoninie nie daję Tobie szans z topwaterami ale jeśli ktoś złowi szczupaka na tego rodzaju przynętę dostanie ode mnie coś ekstra!

Moim zdaniem - topwater -> wiosna, lato :D Jesień, zwłaszcza zawansowana -> NIE :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

W szwecji dość często uczyłem pływać MM i niestety nie udało mi się złowić żadnej ryby. Miałem tylko jeden atak ale chyba nie wytrzymałem napięcia i zaciąłem za wcześnie :wacko: A może po prostu nie trafił... A swoją drogą. Warto łowić na powierzchniowce choćby dla samego ataku... tego nie da się opisać - to trzeba zobaczyć.