Skocz do zawartości

Seryjny kij pod bolenia i brzanę

SPIDERLING84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup seryjnego kija, do rzecznego łowienia (dość wyrośniętych) boleni oraz brzan. Łowię tylko woblerami 4-5g, u?źywając ?źyłki. Mam pewien problem, poniewa?ź nie jestem pewien, czy wędki kt?łre obsłu?źą tego typu przynęty, będą miały wystarczającą moc aby skutecznie stłamsić agresywne zrywy wspomnianych ryb. P?łki co, w obrębie mojej obserwacji są:

- Team Dragon 2,75m 7-21g (akcja Medium Fast)

- Robinson Diaflex 2.75 10-30

- Cormoran Black Star Speed Power 2.74m 6-35g

- Konger Equs Salto 290g (5 – 18g)

- Konger Equs Bravo 290 (3 – 14)

Czy te wędki mają wystarczająco du?źo mocy? Czy kije muszą być szybkie, skoro nie chcę przerzucić wabika na niemiecki brzeg? Mo?źe lepszy byłby parabolik?

Bardzo proszę o opinię oraz ewentualne podpowiedzi co do innych wędek.

(planuję przeznaczyć na zakup około 500zł.)

Pozdrawiam :D

Skoro seryjny ma być - co prawda nie ma wśr?łd twoich propozycji i nie wiem, czy jeszcze w tej długości jest produkowany, ale świetnie mi się sprawdzał Diaflex 3m, bodaj?źe do 35 gram. Bardzo przyzwoicie uzbrojony, daleko miota boleniowe przynęty i ma moc do wyjęcia ka?źdego aspiusa. A i swego czasu dało się go wyhaczyć w cenie ok 300-350 złociszy.

Robinson Diaflex 2,75m do 30 gram jest kijem bardzo sztywnym i boję się, raz, ?źe rzuty tak lekkimi jak piszesz przynętami będą kr?łtkie, a dwa, ?źe bolki będą się po prostu od niego odbijać.

Ja bym poszukał starego Cormorana Power Gripa 2-15g lub 5-20g, stary czyli taki z lat 90' Trafiają się, lecz trzeba trochę poszukać, z reguły za 250 zł są do przygarnięcia. A to śmieszne pieniądze jeśli zna się wartość u?źytkową tych patyk?łw. Wiem co m?łwię bo sam mam dwa. ;) B)

Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze się waham, czy wybrać Kongera Salto, czy za Waszą namową poszukać Batsona lub St. Croix’a na forum. Do rozpoczęcia sezonu pozostało jeszcze trochę czasu…

Kolega Rheinangler ma do sprzedania kijek Seeker 2.6m 10-40g o mocy 10-25lb. Czy ten kij nadawałby się?

Czyli jednak odchodzę od „seryjniak?łw”

:D

Jachu ale to lekka artyleria i brzanka by go pewnie zdemolowała :D.Tu coś trzeba w granicach 25-30g ;) .

Oj byś się zdziwił, na takiego powergripa wyjąłem na kt?łryś Klubowych SMP w Słubicach brzanke tak pod 70cm kijek nawet nie jęknął, takie same czy większe bolenie to te?ź nie problem, śmigać mo?źna przynętami do 30g spokojnie, ;) B) Opis tego kija; http://extreme-fishing.pl/cormoran-powergrip-ultralight-270- 2-10g/

Mo?źe nie do końca takiego bo ciut delikatniejszego, ale większość opinii, kt?łre są w nim (tym opisie) zawarte, jest prawdziwa.