Skocz do zawartości

wybor kolowrotka

luksaj

Rekomendowane odpowiedzi

czesc mogli bysicie mi pomoc w wyborze kolowrotka do jerkbaits , zastanawiam sie nad curado ale tez nie wiem jaki model

,moze poradzicie mi cos ,potrzebuje cos dobrego bo jak kupic to cos co jest warte i sprawia przyjemnosc

A do jakiej gramatury przynęt, do jakiej wędki? Czy okrągły również wchodzi w grę? Jeśli masz 400EUR to wybór jest spory :D Daj proszę odpowiedź na powyższe pytania.

Pozdrawiam

Remek

Wedka-BIONIC blade Bass Pro Shops tez jestem przed kupnem i wacham sie miedzy 6`6 H 12-25 lbs 3/8-1 1/2 lub 6`6 MH 10-20 lbs 3/8-1 ale raczej ta.Co do przynent to Jerki (slider , fatso , jack ),i raczej nie chcialbym zeby wartosc kolowrotka przekroczyla 300€ bo kij kosztuje 79.99€ ,wole kolowrotek niskoprofilowy.dzieki

Wedka-BIONIC blade Bass Pro Shops tez jestem przed kupnem i wacham sie miedzy 6`6 H 12-25 lbs 3/8-1 1/2 lub 6`6 MH 10-20 lbs 3/8-1 ale raczej ta.Co do przynent to Jerki (slider , fatso , jack ),i raczej nie chcialbym zeby wartosc kolowrotka przekroczyla 300€ bo kij kosztuje 79.99€ ,wole kolowrotek niskoprofilowy.dzieki

Cześć,

Moim zdaniem dwie podane przez Ciebie wędki wykluczają łowienie na jacka. Jedynymi przynętami, które można by obsłużyć to małe wersje slidera i fatso (10cm). Ponadto jeśli chodzi o sprzęt jerkowy to skłaniałbym się do 1 1/2 oz i mocy 25lb. Myślę, że to wystarczająco i wędka będzie należała do segmentu lekkiego jerkowania.

Co do kołowrotka to uważam, że 300EUR to baardzo dużo. Osobiście nie wydawałbym tyle. Kupiłbym coś do max. 200 USD. Wybrałbym Metanium XT 2005 (Chronarch CH101B) lub Curado CU201DPV. Najważniejszy jest prawidłowy dobór całości zestawu castingowego tak by wędka grała z multiplikatorem i multiplikator z wędką. Rozważanie o dwóch odrębnych elementach to błąd. Multiki kupiłbym na eBayu bo różnica cen w porównaniu ze sklepami internetowymi jest spora. Co do Revo to trzeba sprawdzić, bo to nowość więc trudno jednoznacznie wypowiadać się na ten temat. Ja myślę, że jak do jerków to nawet Revo S by wystarczył ale ... to trzeba zweryfikować.

Pozdrawiam

Remek

Czesc . wszystkie sugestie co do kolowrotka i wedki mile widziane bo staram sie dobrac cos dobrego i nie po kosmicznych cenach, ale tez nie za tanie bo cena i jakosc raczej ida w parze. A co do szczupakow to ( Orellana ,Cijara , Bolarce ,La Jarosa , Valmayor ,Buendia , Entrepeñas)

dzieki za wody, sa tez duze, czy takie pistolety po 75 cm? :D

co do podanego tackle, to mozesz kupowac w ciemno, wedka i kolwrotek sa bez zarzutu a jak checsz wydac duza kase na high-end do jerkowania, to powiem tylko, ze szkoda pieniedzy na bardzo drogi sprzet ...

za zaoszczedzone pieniadze lepiej pojechac na caspe i przetrzepac dupe sandaczom :mellow:

@Luksaj,

...Wedka-BIONIC blade Bass Pro Shops tez jestem przed kupnem i wacham sie miedzy 6`6 H 12-25 lbs 3/8-1 1/2...

- posiadam tą mocniejszą wędkę Bionic Blade i pod żadnym pozorem nie nadaje się ona do Jacka, ani tym podobnych jerków. Maximum dla tego kija (1 1/2oz) to fatso i slider 10. Broń boże nic cięższego. :D

Poza tym jest to ciekawy kij, dobrze uzbrojony i fajnie się nim jerkuje lżejszymi przynętami.

Pokazywałem uchwyt tego kija w pierwszym odcinku Taaakiej ryby. :mellow:

ja jak do tej pory to wyciagalem przecietnaki 70 cm - 85 cm, ale kumplom wpadaja ciekawsze okazy i po 14 kg. A Orellana to najlepsze miejsce w hiszpani pod wzglendej (jakosci i ilosci) odbywaja sie tam zawody krajowe jak i miedzynarodowe w lowieniu szczupaka ,najlepsze miejsce blizej mnie to LA Jarosa pod wzglendem (jakosci- to jest rezerwat pstragowy na ktory wydawane sa limitowane dzienne pozwolenia dla 25 osob ale oprucz pstragow jest bardzo duza populacja szczupakow tuczonych na pstragach hodowlanych )

tak ze sa tu ciekawe miejsca i ryby