Skocz do zawartości

moc wedki w lbs vs akcja etc

gooral

Rekomendowane odpowiedzi

No to trafiłeś jak kulą w płot. Poszukaj w dziale Rodbuilding (budowa wędek ) innej pracowni która niema problemu z budową wędki z delfinem. Jeżeli szukasz czułej wędki to delfin plus delta umożliwią wykrzesania maksimum czułości z blanku.

Wiem o której pracowni piszesz ja dałem sobie z nią spokój jakiś czas temu gdy usłyszałem to samo co Ty. 

Jaki masz problem, by powiedzieć o jaką pracownię chodzi i czym tłumaczyli niechęć do delfina? Wszystkie opinie należy analizować, więc nie ma się co bać, jak to jest podparte jeszcze testami?

• Like 2

Każdy musi "dopasować" kij pod siebie jak to mówią "oczywista oczywistość", poszukiwania są kosztowne, ale po taniości można grać w szachy.

Mnie chodzi po głowie jeszcze Lexi z nanoflexu ale póki co nie ma o nich opinii użytkowników (wędkarzy), bo same opisy to nie wszystko.

Czas pokaże......

O którym nanoflexie myślisz?

........

Co do robienia wedki w pracowni odezwalem sie do jednej. chcialem zrobic wlasnie cos na delfinie + delta i wyslalem w mailu linka do holi 3 podobnych ryb 3 podobnymi (i wydaje mi sie w miare popularnymi = mozliwymi do pomacania w sklepie by porownac) kijami z moimi uwagam co mysle o akcji kazdej z nich. Poprosilem tez o symbol blanku. Opisu/symbolu nie dostalem, dowiedzialem sie, ze delfin to przezytek (nie dostalem tez nawet propozycji ew zamiennika) i osoba robiaca wedka ma zupelnie w powazaniu jak sie inne wedki zachowuja i nie ma zamiaru meczyc oczu ogladajac moje filmy. Do tego doszedl tylko z grubsza znany koszt "minimalny" i czas realizacji i poprostu stwierdzilem, ze calosc bedzie wielkim niewypalem.

Hmmmmm.....chyba jednak lepiej, abyś nie podawał, która to pracownia. Po Twoim wpisie można wnosić, że zostałeś potraktowany 'per noga', więc musiałbyś całą korespondencję zamieścić, coby było uczciwie. Niech to pozostanie Waszą prywatną sprawą. Do przemyślenia tylko jedna uwaga - różni są ludzie, różni rodbuilderzy, bez problemu mogę wyobrazić sobie sytuację, w której Twój mejl w jakimiś linkami do minut i sekund na youtube oraz z odesłaniami do seryjnych kijków, co se można w sklepie pomacać, został odebrany jako......nieco niegrzeczny :D Dlatego proponowałem Ci telefon i bezpośrednią rozmowę. Na początku warto się przedstawić i poznać drugą stronę. Poza tym.....w Polsce rodbiulder jest już chyba w każdej gminie, a przynajmniej na każdą statystycznie przypada minimum jeden, nie zrażaj się, tylko szukaj bratniej duszy, masz na forum cały tematyczny dział ;)

A co to za pracownia ? Forum powinno być miejscem gdzie piętnuje się tego typu zachowania .

Ale jakie zachowania? Że ktoś nie jest zafascynowany Delfinem i Deltą? Eeeee, mnie też wizualnie nie powalają :rolleyes: Może kiedyś, z ciekawości, bo z drugiej strony lubię wszelkie dziwadełka ;) Gdzieś kiedyś słyszałem, że były jakieś problemy ze stabilnością kołowrotka w uchwycie, może ktoś się zraził, bo były reklamacje? Ale sam nie miałem w rękach, nie musiała to być norma, może pojedynczy przypadek.

Edytowane przez cristovo

osoba robiaca wedka ma zupelnie w powazaniu jak sie inne wedki zachowuja i nie ma zamiaru meczyc oczu ogladajac moje filmy.

Ale jakie zachowania? Że ktoś nie jest zafascynowany Delfinem i Deltą? Eeeee, mnie też wizualnie nie powalają

O tym myślałem , a co do Delfinów to osobiście nie widziałem brzydszych wędek , ale to tylko moja opinia i mój gust. Fakty są takie , że plusy swoje mają i jest konkretny boom na takie rozwiązanie . Ja u siebie ich nie widzę , ale jak ktoś chce to dlaczego nie ?

• Like 1

Nie będę Koledze paskudził tematu, więc nic nie napiszę poza tym, że co prawda tego 3-częściowego nie miałem w rękach, ale 2-częściowa 9 funtówka trochę ze mną już jest, a w drodze funtów 14.......zadzwoń, coś tam opowiem, hahahaha :rolleyes:

Edytowane przez cristovo

Nie pisze publicznie, ktora pracowania bo to nie o to chodzi. Nawet rozumiem kogos kto dostaje 1200 maili dziennie o sumowki co wyciagaja kazdego okonia to tez nei zawsze moze byc uprzejmy. A pracownia nie jest od uprzejmosci tylko od robienia wedek. Przy czym jak chca miec zlecenia to uprzejmosc zawsze pomaga, ale widocznie maja inny model biznesowy. Ja im nie bronie, ale kasy tam wydawal nie bede. Nawet w galerii na stronie maja sporo wedek na delfinie stad pomyslalem, ze to bedzie najlepsze miejsce na zamowienie. Jeli oni mi napisali co napisali to pomyslalem, ze to "globalny fenomen" - odejscie od delfina i mi zainteresowanie spadlo (chcialem wedke z weglowym uchwytem koniecznie stad min SA).

O tym myślałem , a co do Delfinów to osobiście nie widziałem brzydszych wędek , ale to tylko moja opinia i mój gust. Fakty są takie , że plusy swoje mają i jest konkretny boom na takie rozwiązanie . Ja u siebie ich nie widzę , ale jak ktoś chce to dlaczego nie ?

mi od kiedy pierwszy raz zobaczylem spodobal sie strasznie.

• Like 1

mi od kiedy pierwszy raz zobaczylem spodobal sie strasznie.

Czyli powinieneś na nim zbudować sobie kij . Pogadaj z forumowymi fachowcami od rodbuildingu , na pewno pomogą w wyborze blanku bo z dużymi pracowniami to też bywa różnie . Polecą to co mają lub to z czego idzie im dodatkowa kasa . Masa ludzi z forum buduje na ''wszystkich'' blankach i nie brakuje tutaj prawdziwych speców z mega doświadczeniem.

• Like 3

Jak się pojawiły delfiny zaraz zrobiłem wędkę mlxf z delfinem jak podbieram rybę wkładam wędkę do prawego gumiaka gdzieś tam ruszyłem delikatniei twinek 09 wpadł do wody rok temu sprzedałem w tym toku na gwiazdkę ukrecilem kraaga skxf super czucie na tym uchwycie ale jakoś tradycyjne lepiej mi siedzą może się lepiej przekonam w tym sezonie

• 2 tygodnie później...

Niestety pogoda mnie nie rozpieszcza (wiatry po kilkadziesiat km/h nie sluza testowaniu kijkow UL/L )  Dotarla juz do mnie PA UL (poprzedni model z pianka na rekojesci - nowy jest caly z C14 czy CI4 czy jak mu tam ;)

Wyglada wlasie o to oczko mocniejsza od panfisha - na sucho podnoszac z ziemi ciezarki potrzebuje jakies 150-200g wiecej by ugiac sie w podobnym stopniu. Cos mi sie wydaje, ze ML (niby do 12g) bedzie bardziej szczupakowy jak okoniowy.

A jak z czuloscia i "niespadalnoscia" obu to sie dowiem jak wiac przestanie a ML doleci.

• 1 miesiąc temu...

Stara wersja Poisona do 7g rózni sie diametralnie od nowej. Nowa jest z dużo delikatniejszą szczytówką, z głębszym ugięciem, na polskie okonki w sam raz. Stara wersja do 7 super pod oksy 30 plus.

Nowa 12 idealna do twitchingu woblerami 7-10 cm, jaskółek 3-4 cale na głowkach 5-10 gramów, czułość rewelacyjna, zbliżona do starej. Kije super trzymają ryby.

od 22 minuty 30 sekundy adrena do 12 gramów pod pstragiem 64 cm ;)

Edytowane przez dekosz

nie mam czasu teraz obejrzec filmiku (internet mam kiepski), ale rzuce okiem pozniej. "stara" UL w pierwszy dzien nad woda wyciagla okonki 40, 41 i szczupaczka kolo 60 bezproblemowo - wydaje mi sie idealnie tym czego szukalem - znaczy jeszcze okonia nie zgubilem a jednoczesnie sadzac po zapasie mocy z 60 na kiju - z metrowka tez powinna dac rady - z czuciem bran ciezko powiedziec bo jedyny dzien gdy bylem nad woda wialo 50-60kmh i mialem problemy z bb utrzymac plecionke napieta i male przynety do dna puszczac jednoczesnie). "nowa" ML w 2gi dzien nad woda wyciagla gruubego szczuplego 104cm ;) i wygladalo, ze ma jeszcze sporo zapasu.

I teraz ciekawostki: do teraz na bb uzywalem wedki abu garcia veritas ML (14lbs do bodaj 14g) - wedka w moim odczuciu ma bardzo glebokie ugiecie a rzuca spokojnie do 10cm+20g albo np sliderem 10.

PAdrena opisana jako bodaj 8lbs i do 12g sprawia wrazenie duzo sztywniejszej. Najciezsze co do tej pory z niej rzucilem do ciezka guma 12cm (bandit)+10g i latalo bezproblemowo tylko z wyciaganiem mialem problemy (mialem z nia kolowrotek 2500 o przel 6.1:1 albo nawet 6:3) - kolowrotek juz zmienilem na 5:1, ale nie mialem jeszcze czasu potestowac nad woda czy to byla wina przelozenia czy cos nie halo z kijem.

Zrobilem za to inny eksperyment: mam w domu dluuga polke na ksiazki. Przyczepilem do niej od spodu sciskiem stolarskim veritasa i poison adrena z kolowrotkami. Zmierzylem odleglosc od szczytowej przelotki do polki bez obciazenia i kolejno z 10, 40, 50, 100 i 280g na koncu linki. I wyszlo mi, ze veritas sie mniej uginal (w przedziale 10-50g ugiecie shimano bylo glebsze o 50%, w przedziale 50-280g  o jakies 25%) co jest o tyle ciekazwe, ze moje odczucia sa zupelnie inne - przysiaglbym, ze kij abu jest duzo miekszy). Wydaje mi sie, ze PA ugina sie bardziej, ale "od polowy" podczas gdzy veritas "od rekojesci" i mimo, ze ugina sie mniej to sprawia wrazenie, ze ugina sie bardziej bo obserwujesz blank przy uchwycie kolowrotka a nie szczytowke - taki paradox.

A i jeszcze istotna roznica, ktora juz wspominalem w watku - shimano ma rekojesc krotsza o dobre kilka cm wiec bardziej z samego nadgarstka holujesz niz z wedki opartej o lokiec - a to moze zmieniac odczucia diametralnie.

Poprubuje nia (pa ml) porzucac ciezszymi rzeczmi i jak ogarnie tyle co ogarnial veritas to zostanie "szczupakowka na bb" a veritas pojdzie na dorsze. a jak shimano nie ogarnie ciezszych przynet to chyba pojdzie do ludzi (na dorsze szkoda wedki za taka kase a na bb byla by zbyt malo uniwersalna - mam miejsce tylko na 2 kije - "okoniowy" i "szczupakowy" a na lodke jako "szczupakowego" uzywam duzo mocniejszego kija.

Ps ktoras wersja poison adrena w UL miala 2 warianty - wklejke i "zwykla".

Edytowane przez gooral

• 11 miesięcy temu...

Stara wersja Poisona do 7g rózni sie diametralnie od nowej. Nowa jest z dużo delikatniejszą szczytówką, z głębszym ugięciem, na polskie okonki w sam raz. Stara wersja do 7 super pod oksy 30 plus.

Nowa 12 idealna do twitchingu woblerami 7-10 cm, jaskółek 3-4 cale na głowkach 5-10 gramów, czułość rewelacyjna, zbliżona do starej. Kije super trzymają ryby.

od 22 minuty 30 sekundy adrena do 12 gramów pod pstragiem 64 cm ;)

Po niemal roku lowienia:

1 "stara" UL PA jest ok na okonie, ale z bb w pradzie i wietrze dalej jest ciezko o "czucie" przyety - pozytywy takie, ze z opisywanych 7g cw lekko rzuca 21g+ przyneta 5cm. Nie jest wybitnie przenoszaca do reki, ale jest calkiem sensowna opcja - takie 60-70cm szczupaki wyciaga z zapasem mocy.

2 nowa PA (mam ML? ta do 12g) jest duzo bardziej "elektryczna" i spokojnie wytrzymala 105cm w rzece. Ogarnia spokojnie slidera 10f albo bustera12cm + 10 czy 12g. Niestety za plytko sie ugina na bb (zlamalem ja majac na kiju tlusta "80" - gadalem przez telefon w trakcie holu i troszke przegialem z ciagnieciem ryby ;).

Mam w opcji "para gwarancji" opcje kupic ze znizka +-50% nowa PA i mysle nad kupnem UL - jak wyglada krzywa ugiecia  nowszej wersji w stosunku do starszej? jesli szczytowka jest czulsza to mi pasuje, ale jesli dolnik slabszy to juz stanowczo nie. Tak samo jesli nei jest tak "elektryczna" jak ML to zmieniac nie ma sensu...

PS zamowilem tez uglystika kayak 12-20lbs posmiejemy sie czy to spelni swoje zadanie jako kij szczupakowy do bb (jak juz pisalem moja abu veritas jest idealna jelsi chodzi o ugiecie do bb, ale ogranica mnie w wielkosci przynet dosyc powaznie....).

• 3 miesiące temu...

Covid pANY 100% wszystko pozamykane i dopiero niedawno dostalem do reki us kayak 12-20. kosztowal neiduzo (6x euro) nie jest jakis kosmicznie ciezki. Po ogrodzie rzucal spokojnie pilkerami 250g po mojemu z zapasem mocy (nie rzucalem zzaplecow na ukos trawnika bo nei moglem, ale ten pilker "spod jajek" spokojnie 10-15m lecial i przecialem sobie palec plecionka zatrzymujac go. Jest calkiem szybki (nic wspolnego ze spinningowymi us jakie mialem w rekach - one jak krowie ogony byly) na pewno nie bedzie tak czuly jak pa, ale sadzac po plotkach w necie nie do polamania a i do szczupakow nie trzeba super czulego kija (no moze w zimie czasami). Na razie ograniczenie do 5km od domu w irlandii wiec makrele i inne pollocki mecze pod domem - w sumie moglem wziasc us, ale i tak docelowo ma byc pod inne eyby wiec szkoda go syfic luskami (kto raz zlowil makrele wie o czym pisze). Dlugosc 1.5m i chyba 5 czy 6 przelotek. Moglby byc z 10-20cm dluzszy, ale jest ok. na poczatek na szczupaka do wiekszych przynet na lodce bede bral dotychczasowy kij i tego us i cos mam wrazeie, ze us zostanie jako jedyna para do pa ul na slodka wode. PS nie wiem jak z 20lbs - w slammerze 360 braklo hamulca jak ciagnalem jakies 5-6kg - kij byl wygiety ale po mojemu pokazywal troche podobnej szczytowej ch-ki jak pa ML - nie uginal sie plynnie od rekojesci) po mojemu sadzac po filmikach z netu co te kije znosza to styknie. O zlamanie sie nie boje jak ugiecie bedzie za plytkie i beda spady moze sie z zylka przeprosze.

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Guzik.

Nie udalo mi sie zamowic PA i koniec koncow skonczylem z kijem z pracowni na blanku matagi, delfinie etc. Opis producenta kija pewnie jeszcze bardziej by zamieszal w watku (bo to kij do slow jigingu).

Kijek spokojnie ogarnia male gumki i wieksze gumki (lowie glownie szczupaki okonie nie wiem jak z prowadzeniem przynet na sandacza etc). Ladnie trzyma ryby neizaleznie od wielkosci.

Co du ugly sticka to troche krotki jest do rzucania (ma 1.5m jakby go tak przedluzyc gdzies do 1.8-1.9 to bylby mz ideal), ale poza tym mz niezla alternatywa na bb - dzieki temu, ze krotki nie musi miec tak spolegliwej akcji a dzieki temu, ze nei ma takiej akcji to moze rzucac naprawde duzymi klocami (wydaje mi sie, ze gdzies do 300gmoze i 400 nim rzucalem). Oczywiscie nie jest to kijek idealny na szczupaka pod rzadnym wzgledem. Jest tylko dobry jak sie chce rzucac wielkimi przynetami z bb - wiekszosc kijow o podobnym cw bedzie albo bardzo dluga (8ft) albo strasznie palowata - oba kiepsko dzialaja w polaczeniu z podciaganiem ryby "do reki".