piotr1982 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Witam, Szukam informacji na temat metod łowienia na koguta. Interesuje mnie gł?łwnie szkoła śląska. Czy ma ktoś jakieś linki do ciekawych artykuł?łw lub film?łw? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusz.walaszewski Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Witam, Szukam informacji na temat metod łowienia na koguta. Interesuje mnie gł?łwnie szkoła śląska. Czy ma ktoś jakieś linki do ciekawych artykuł?łw lub film?łw? Pozdrawiam, Nie wiem czy Ci ktoś odpowie, bo powinno się pisać ślunska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 havy Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Hej.Mo?źe byc cię?źko bo to jakiś temat tabu chyba jest.Swojego czasu wertowałem neta bo te?ź chcę pobr?łbowac na koguty i na kilku forach jakies opisy znalazłem ale filmow jak prowadzic niestety nie...Swoją drogą ciekawa sprawa-na temat wszystkich metod jest masa film?łw a na ten chyba jeden filmik i to nie profesjonalny na tubie.Jak znajde go to wrzucę linka pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 O łowieniu na koguty sporo masz w ksią?źce Zbigniewa Zalewskiego Sandacz. PS. Moim zdaniem to najlepsza ksią?źka z tej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jarek Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 hehe nie ma film?łw, bo i co to filmować? zakładasz koguta i jigujesz... Poza tym ka?źdy łowi po swojemu. Jak na filmie gościu będzie miał kołowrotek o przeło?źeniu 5:1 z nawojem 60cm, a Ty 6:1 z nawojem 80cm i będziecie mieli wędki r?ł?źnych długości to ju?ź łowicie inaczej choćbyś robił to co na filmie Idź w czerwcu na ryby i pr?łbuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Rheinangler Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 poszukaj ksią?źki Tomka Krzyszczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Rheinangler Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 nie pamietam tytułu ale jest to coś w stylu 'Łowienie w zapor?łwkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cru5h Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 http://www.splawik.com/index.php?showtopic=26463 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piotr1982 Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedzi. Dodam, ?źe łowie na koguty od wielu lat. Uczyli mnie wyjadacze z zalewu Sulejowskiego, gdzie ju?ź mało sandacza. Nic dziwnego skoro pokazywali mi zdjęcia z pełnymi łodziami ryb i chwalili się, ?źe na wędki łapali więcej ni?ź rybacy w sieci... Chciałem tylko skonfrontować moją metodę z tzw śląską szkołą, ale to rzeczywiście jakieś tabu. Być mo?źe moja metoda to właśnie to tabu... Myślę, ?źe gł?łwną cechą tej metody jest prowokowanie sandała w okresie małej aktywności. Mocne i szybkie opukiwanie dna. Mylone przez niekt?łrych (niesłusznie) za szarpanie ryb. Niestety mało jest szczeg?łł?łw w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 salmon1977 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 http://www.youtube.com/watch?v=Je6bAEUuDe4 http://www.youtube.com/watch?v=RVNcmpn15es&feature=relat ed http://www.youtube.com/watch?v=nR8bp7eUnMw&feature=relat ed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dąbek 111 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 I prawdopodobnie kijek o pracy jak na na powy?źszych filmach odpadłby w przedbiegach .Parę lat temu te?ź szukając sprzętu do opstukiwania dna kurakiem doczytałem się r?ł?źnic między tzw szkołą śląską a tą powiedzmy z centralnej Polski i ta pierwsza zdecydowanie preferuje kije o akcji bez akcji .Ja stosuję do kogut?łw casta przerobionego z spina StCroix Premier 6'6 2oz.W spinie była to cię?źka pała ale spełniająca swoje zadanie.W cascie zestaw z multikiem jest chyba o połowę l?źejszy,a branie nawet okonia na 30g kurę jest zdecydowane i mocno wycz?łwalne .Wiadomo, ?źe hol ryby na takim sprzęcie to średnia przyjemność ,lecz bardziej tu chodzi o poprowadzenie przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Na takie jigi-koguty łowiłem leniwe sandacze. Problem jednak w tym, gdzie je znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monk Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Na takie jigi-koguty łowiłem leniwe sandacze. Problem jednak w tym, gdzie je znaleźć... ...te sandacze czy te koguty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablom Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 hehe nie ma film?łw, bo i co to filmować? zakładasz koguta i jigujesz... Poza tym ka?źdy łowi po swojemu. Jak na filmie gościu będzie miał kołowrotek o przeło?źeniu 5:1 z nawojem 60cm, a Ty 6:1 z nawojem 80cm i będziecie mieli wędki r?ł?źnych długości to ju?ź łowicie inaczej choćbyś robił to co na filmie Idź w czerwcu na ryby i pr?łbuj... Wszystko w temacie. Jak chcesz zobaczyć jak to wygląda to tylko na ryby z kimś ze Śląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Na takie jigi-koguty łowiłem leniwe sandacze. Problem jednak w tym, gdzie je znaleźć... podaj adres emajl Danek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Adres jest w profilu u?źytkownika, wszystko jak Pan B?łg przykazał... @Monk - sandacze siłą rzeczy...Przynęty same się kręcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Nowy kogut w śląskim wydaniu - konserwatyzm do wora, futerka i cicirici są na topie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CLAUDIO Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Ale PIEKNY !!Graty za taka tworczosc .Ps.Krec cos dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Miałeś to urwałeś i to taki z przyczepką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 shogun Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Witam.Szkoła śląska to nic skomplikowanego.Było kiedyś w Wędkarzu Polskim oraz w Wiadomościach Wędkarskich. Og?łlnie to nadawanie pracy przynęcie następowało bez u?źycia kija, jedynie kołowrotkiem. Jak trafię artykuł to albo przeskanuję albo jakieś kr?łtkie streszczenie artykułu przeka?źę. To tyle. Na Sulejowie bywali te?ź spece ze Śląska - Jan Wyderka, Paweł Ferszter i inni. W Wędkarzu Polskim były całe serie o łowieniu kogutami. Jak odnajdę te arty to coś dokładniej opiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcel Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Jest taka ksiazka Zbyszka Zalewskiego ,, Sandacz ,,.Duzo na temat własnie poczatkow ,, szkoły slaskiej ,, na zaporowkach. Własnie nazwiska przywołane przez kolege wyzej, czesto sie przewijaja w tej ksizazeczce. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CLAUDIO Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Miałeś to urwałeś i to taki z przyczepką... Ano mialem , i po nim sie dowiedzialem ,ze na te dziwactwa naprawde cos bierze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Nie takie znowu dziwactwa skory ryby się garną. Na m?łj gust to jeszcze nie raz zaskoczą nas koledzy na forum czymś nowym, nietypowym a zarazem konserwatywnym w zakresie u?źytych materiał?łw. Opad przy u?źyciu średnich zastaw?łw nie wymaga lekkich komponent?łw, to nie much?łwka - syntetyki nie są konieczne. Mo?źna sięgać po stare wypr?łbowane sk?łrki z lisa, kr?łlika, oposa oraz inne od zaprzyjaźnionego kuśnierza. Ścinki futer, pi?łra, inne naturalne wabie to podstawa dobrej pracy i mo?źliwość du?źej inwencji w ich doborze. Jak by nie było, fajna zabawa przy imadle. Polecam. Ja na sandacze czekam przede wszystkim z wahadłami, czasami sprawdzę jigiem jak z fotki co w wodzie słychać. Jedyna wada, to doprowadzenie futrzaka do pierwotnego stanu (fryz) - wymaga trochę zachodu z suszarką i grzebieniem. Ten z fotki był łowiony i nawet coś zaliczył... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
piotr1982
Witam,
Szukam informacji na temat metod łowienia na koguta. Interesuje mnie gł?łwnie szkoła śląska.
Czy ma ktoś jakieś linki do ciekawych artykuł?łw lub film?łw?
Pozdrawiam,
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi