Skocz do zawartości
  • 0

Przynęty na białoryb

mikess123

Pytanie

Witam, kompletuje zestawik do ultralighta w celu poławiania okoni oraz białorybu i zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze przynęt na te drugie. Proszę o wypowiedź głównie ludzi, którzy w ten sposób łowią aby podali przykłady takowych przynęt, opis, waga ewentualnie jak można samemu wykonać.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tych najmniejszych nie dociążałem. Na tej stronie powinny być też cięższe (ale raczej max 1g). 

Np. tu: http://www.zylkaihaczyk.sklepna5.pl/towar/11/jigi-na-szczupaka-okonia-z11.html

Później zrobiłem sam kilka cięższych podobnych do tych co kupiłem. Ale bez sprzętu do kręcenia wyszły słabo.

Tu na forum podobają mi się szczególnie zabaweczki kolegi "MARIUSZ 69". I one bywają większe i cięższe:

http://jerkbait.pl/topic/105789-mj-spin-fly/page-19

Edytowane przez mikryb

• 0

Bez urazy dla twórcy, ale ceny tych z linka to lekkie przegięcie :D

Jeśli chodzi o ceny "zylkaichaczyk" to sztuka kosztuje 3,5 zł, a ten drugi link 18 zł to za komplet 5 sztuk. 

Ja zresztą odbierałem osobiście w W-wie na Ochocie chyba więc było ekonomicznie.

• Like 1

• 0

Zamysł jest taki żeby samemu kręcić takie przynęty Większość rzeczy potrzebnych do tego posiadam. Jedyne czego mi brakuje w tej chwili to Crystal Flash i tu się rodzi pytanie czym go można zastąpić bo nie chce na początku inwestować ponieważ nie wiem czy takie łowienie wciągnie mnie.

• 0

Wzdręga - jętka oliwka, czarna, brąz, widelnica brąz, nanomaster czerwony i biały

Lin - jętka czarna, widelnica czarna

Karaś - jętka jakaś naturalna (brąz albo oliwka)

Wody stojące, trzcinowisko, niepozorne bajorka.

Agresywnie żerujące wzdręgi chętnie atakują białe nano/mikromastery prowadzone jednostajnie w toni. Im cieplej tym chętniej zjadają jętki i widelnice w naturalnych kolorach wleczone bardzo wolno przy dnie.

Lin i karaś oczywiście z dna, najcześciej na upatrzonego i przynęta podana „pod pysk”.

Zbrojenie 0,8-1,5g max, najcześciej hak muchowy jigowy i główka wolframowa 4,5mm. Czeburaszka 1g tez dobra jak trafisz odpowiednio małe haki z dużym oczkiem. Cieżko znaleźć klasyczne główki jigowe z hakami #12.

Tyle mojego skromnego doświadczenia w tej kwestii. Mysle ze sam twórca przynęt podpowie dużo więcej.

• Like 2

• 0

Super!!! To już takie całkiem fajne kompendium wiedzy na temat tych przynęt, na start rzecz jasna.

Woda to zweryfikuje, tymczasem może kilka słów na temat haków jakie stosujesz, rozumiem że najmniejsze rozmiary w zależności od przynęty + główka wolframowa 4,5 mm, czy kształt haka ma znaczenie?

Jakie firmy preferujesz, no i jak sądzę bez zadziorów? Czy kolor głowek ma wg Ciebie znaczenie?

• 0

Mikado 0,5g i hak #12, mustad mikro 0,8g #10. Najmniejsze fabryczne jakie znam ze sklepów.

Najcześciej uzywam jednak haków jigowych muchowych #12, bezzadzior ułatwia zacięcie choć na bialoryb ideałem byłby mikrozadziorek, ale takich nie znalazłem. Do konkretnej firmy nie mam przywiązania, jest mi o tyle łatwiej ze jako muszkarz mam zazwyczaj zapas i wybór haków, na których kręcę nimfy.

Kolor główki dobieram pod kolor przynęty, na zasadzie:

- naturalne kolory przynęt -> stonowane główki, czarne, oliwka albo maluje/matowię

- jaskrawe kolory -> jaskrawa główka. Często kontrastowo, np. bialy nanomaster/różowa , czerwona główka , czerwony/srebrna, itp.

Dostępne koraliki wolframowe w rozmiarach 4,0 - 5,5mm pozwalają uzbroić sensownie większość mikrogumek fishchaser.

Mam info ze z czasem w sklepie pojawią sie dedykowane do tych przynęt jigi/haki.

• Like 1

• 0

Mikado 0,5g i hak #12, mustad mikro 0,8g #10. Najmniejsze fabryczne jakie znam ze sklepów.

Najcześciej uzywam jednak haków jigowych muchowych #12, bezzadzior ułatwia zacięcie choć na bialoryb ideałem byłby mikrozadziorek, ale takich nie znalazłem. Do konkretnej firmy nie mam przywiązania, jest mi o tyle łatwiej ze jako muszkarz mam zazwyczaj zapas i wybór haków, na których kręcę nimfy.

Kolor główki dobieram pod kolor przynęty, na zasadzie:

- naturalne kolory przynęt -> stonowane główki, czarne, oliwka albo maluje/matowię

- jaskrawe kolory -> jaskrawa główka. Często kontrastowo, np. bialy nanomaster/różowa , czerwona główka , czerwony/srebrna, itp.

Dostępne koraliki wolframowe w rozmiarach 4,0 - 5,5mm pozwalają uzbroić sensownie większość mikrogumek fishchaser.

Mam info ze z czasem w sklepie pojawią sie dedykowane do tych przynęt jigi/haki.

Możesz podać namiary na te główki ? 

• 0

@mikes123 , ani kielzowe, ani streamerowe. Haki muchowe jig takie jak te:

https://bogdangawlik.pl/pol_m_Materialy-muchowe_Haczyki-muchowe-259.html

Na to nawleka sie główkę wolframową :

https://bogdangawlik.pl/pol_m_Materialy-muchowe_Korale-wolframowe-Tungsten-Beads-159.html

I pozostaje ją jakoś zamocować. Można nicią muchową, można kleić , lutować.

• Like 1

• 0

Dokładnie tak. Zresztą identycznych jak z linku sam często uzywam i do UL i do muchy.

Przy łowieniu bialorybu na spin trzeba pamiętać o pewnej sprzeczności. Ciężka przynęta daje zasięg, ale jest dla wzdręgi np. nienaturalna w tempie opadania. Trudno to pogodzić i trzeba szukać kompromisu.

Edytowane przez etherni
  • Like 1

• 0

Czyli mamy taki arsenał:

- gumowe robactwo fischazer oraz water King,

- plemniki relaxa, tanta fishup,

- muchy, muszki i tym podobne pierzaste cuda.

Nadziewamy to na haki muchowe jig z wolframową główką lub najmniejsze główki np owner precision 1g #12.

Co do przynęt to jeszcze taka watpliwosc:

- skuteczna będzie sztuczna ochotka na wyżej opisanym sposobie zbrojenia lub mucha bez wolframowej główki dociążona tuż przed hakiem śruciną ołowiu?

• Like 1

• 0

Łowienie białorybu na spina ma swój bogaty w informacje wątek ciągnący się stronami. Sam często lubię tak podłubać zabawa jest przednia i często są niespodzianki. Wiosna jest tym momentem kiedy jesteśmy wstanie skutecznie łowić każdy gatunek białej ryby. Jednak łowienie wzdręgi to trochę inna historia. Płoć, leszcz, krąp wali praktycznie we wszystko w tym okresie byle tylko było dosyć małych rozmiarów. Im lżej tym lepiej, im wolniejsze podanie tym lepiej. Czyli potrzebujemy jak najczulszego kija o odpowiedniej amortyzacji z bardzo małym cw i cieniutką plecioneczką. Aby szło sensownie rzucać poniżej 1g masy całkowitej. Sam używam nieco cięższych wabiów do 2/3g ołowiu + guma (najczęściej tanta 1.5 cala) na kolorowanej ceburaszce ołowianej albo wolframowej z hakami ownera s59. Z nastawieniem na okonie, duże leszcze i piękną płoć. 

Skuteczne jest wszystko co gumowe i małe. Co do przynęt to można wymieniać i wymieniać: fishup stonefly 0.75 cala, tanta, flint, sztuczna ochotka, twister 2.5cm, jaskolka 3cm, mini kopytka, sztuczna kukurydza, nawet i urwany kawałek z dużej gumy.  Krecone jigi poniżej 1 grama na wolframie też są skuteczne z tego co forumowicze piszą i wstawiają zdjęcia z rybami to przez cały rok się sprawdzają :)

Zawsze można trochę sobie pomóc z tak małokalibrowym wabiem. Robiąc dropshot, boczny trok, carolina rig. Przynęta jest wtedy bez ołowiu tylko sam haczyk - jest bardziej atrakcyjna. Wcale nie potrzebujemy kija z cw do 3g piekielnie czułego za duże pieniądze. Wystarczy delikatna wklejanka z czułą szczytówką która powie nam wszystko na plecionce. Wspominane metody wcale nie potrzebują gumy z pracą własną typu twister do BT. Ważna jest mała agrafka, a najlepiej jej brak. Cienki długi fluorocarbon też może zapewnić nam lepsze wyniki. Wolfram zamiast ołowiu też robi robotę czy to przy haku jigowym czy ceburaszce jest znacznie mniejszy niż ołów przy tej samej wadze. Przy ceburaszce przynęta lepiej pracuje pod warunkiem, że hak ma duże oczko.

Co osoba to łowi na swój skuteczny sposób i to jest piękne  :D

Edytowane przez Astral
  • Like 2

• 0

Czyli mamy taki arsenał:

- gumowe robactwo fischazer oraz water King,

- plemniki relaxa, tanta fishup,

- muchy, muszki i tym podobne pierzaste cuda.

Nadziewamy to na haki muchowe jig z wolframową główką lub najmniejsze główki np owner precision 1g #12.

Co do przynęt to jeszcze taka watpliwosc:

- skuteczna będzie sztuczna ochotka na wyżej opisanym sposobie zbrojenia lub mucha bez wolframowej główki dociążona tuż przed hakiem śruciną ołowiu?

Osobiście nie próbowałem jeszcze z ochotką ale widziałem takie łowienie wzdręg i było skuteczne. Do arsenału dodałbym najmniejsze obrotówki (0-000), bywają skuteczne na wzdręgi zbierające owady z powierzchni.