Skocz do zawartości

MRz - Woblery HandMade

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Kiełb (srebrny) pod pstrąga - klenia.

5,5cm.

post-51148-0-31057700-1384160564_thumb.jpg

post-51148-0-09155600-1384160573_thumb.jpg

post-51148-0-84671300-1384160581_thumb.jpg

post-51148-0-71499000-1384160589_thumb.jpg

post-51148-0-18344800-1384160596_thumb.jpg

Spróbowałem nowej metody, oklejania wydrukiem + moje zdobienie, pokrywy pociągnięte perłą oraz poprawione plamki na ciele kiełbika. Użyłem do tego farb do szkła, dzięki temu pokrywy i plamki są wypukłe, chciałem uniknąć gładkiej faktury.

W przygotowaniu Strzebla, Śliz, zielony Kiełb, brązowy kiełb ale zabrakło kleju do stelaży :P .

Edytowane przez obcy91
  • Like 2

Nie mam talentu do farbek tak jak Wy koledzy (Joker,Bobesku) więc kombinuje jak się da :)
Teraz niestety muszę zaczekać na wypłatę i kupic komponenty, klej,drut,stery,oczy 3D. No zobaczymy jak wyjdzie reszta.

Mam już kilka korpusów z każdego gatunku (a że będe musiał czekać na komponenty) ale jeszcze strugne kilka. Kiełbie nie za pierwszym razem wyszły. Wszystkie próby odbyły się najpierw na pierwszym modelu.

Będę również próbował połamać kiełbika na dwie części.

Edytowane przez obcy91

Być może będą robale jakieś.

A tutaj oklejona część wobków. Na zdjeciu wydają się płaskie, a w rzeczywistości są normalnie zaokrąglone, zdjęcie także nie oddaje kolorystyki bo robione przy sztucznym świetle.  To dopiero początek prac nad nimi. Żaden z wobków nie przekracza 6cm.

post-51148-0-70611200-1384270302_thumb.jpg

Edytowane przez obcy91

Jak tylko w weekand zrobi się pogoda wyskoczę nad wodę i nagram pracę łamańców i smużaków w końcu mam czym :)

Jeszcze pasuje w tych kielbikach domalować na przyszłość płetwy boczne ala'bobesku :)

Edytowane przez obcy91

Wczoraj doszedł do mnie klej - distal. Szczerze powiedziawszy spodziewałem się czegoś innego, bardziej zbliżonego do wcześniejszego kleju jaki używałem (Techniqll/Technicool). Distal jest bardzo gęsty, techniqll zdecydowanie bardziej "lejący" co jest idealne do wklejania stelaży, jest gwarancja że klej dojdzie w najmniejszy zakamarek. Jedyny minus, że trzeba woblery kłaść na grzbiecie aby klej się nie wylał, ale to jedyny minus. twardy jak kamień po wyschnięciu.
Kupiłem Distal bo nie znalazłem już techniqll'u w dobrej cenie.

Wracając jednak do tematyki moich woblerów, dziś wkleiłem stelaże do wszystkich korpusów. Zaszły pewne zmiany, śliz został złamany :) skoro kiełb się połamał to czemu by nie śliz. Głowacz i strzebla zostały w całości.
Jutro zabieram się za malowanie strzebli i głowacza, zobaczymy co z tego wyjdzie, sam jestem ciekaw, nigdy wcześniej ich nie "malowałem" więc to będzie spontan i wyobraźnia gdzie i ile czego dodać, żeby nie przesadzić.

Obiecywałem filmik w weekand, niestety nie byłem nad wodą. Może jutro się uda.
Wiem jedno mój aparat zapisuje plik wideo w dziwnym rozszerzeniu będę musiał go konwertować na avi co zdecydowanie pogorszy jakość :(

Marku, spróbuj dokonać eksperymentu z rozrzedzaniem distalu. Dodaj trochę spirytusu (denaturat), lub rozpuszczalnika, np. Nitro. Wydłuży okres żelowania, rozrzedzi do żądanej gęstości, ale nieco osłabi żywicę. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy moc jest wystarczająca (raczej tak :)​ ), oraz czy uzyskasz potrzebną gęstość.

Siadłem do malowania strzebli i głowacza. Jestem zadowolony z efektu, teraz czekam aż wszystkie mazidła wyschną i kąpiel w lakierze, także niebawem zdjęcia.
Stwierdzam że jest to bardzo pracochłonne, dlatego zaczynam doceniać na 100% tych co malują woblery pędzlem bobik,joker,romek i wielu innych szacunek dla Was. Przyznam wciąga zabawa w detale i różne zdobienia.

Edytowane przez obcy91
  • Like 1